Fitness 23. veljače 2024.

Dva puta tjedno išla je na pilates reformer i ovo su njezini dojmovi

Foto: Pexels Pilates na reformer spravama
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povećana pokretljivost i zategnuta jezgra (core) samo su neke od prednosti pilatesa na reformeru.

Amelia Bell otkrila je za Women's Health zašto je u svoju rutinu vježbanja odlučila uključiti pilates na reformeru. Iako preferira trčanje umjesto klasičnog treninga, upoznata je s prednostima pilatesa na reformeru, među kojima su i povećana pokretljivost i jači core. No, sve više osoba, pa i one poznate poput Adele, Margot Robbie i Hailey Bieber, oduševljene su transformativnim učinkom pilates reformera. Zbog toga je i sama Amelia odlučila istražiti učinak te vrste pilatesa te je mjesec dana dva puta tjedno išla na treninge.

Što je pilates reformer?

Za razliku od klasičnog pilatesa (na strunjačama), ovaj pilates uključuje reformer. Riječ je o spravi sa sustavom opruga i užadi za pružanje otpora te ima kliznu podlogu i šipku za noge kako bi se mogle izvoditi različite vježbe. "Reformerom izazivate svoju stabilnost i tako razvijate snagu jezgre i poboljšavate ravnotežu i kondiciju", objasnila je osobna trenerica Jessie Blum za Women's Health.

Tijekom vježbanja pilatesa na reformeru mogu se koristiti i pilates lopta, pilates prsten, utezi za gležnjeve i elastične trake. 

Margot Robbie Možda te zanima... Vježbajte kao Barbie: Kako se Margot Robbie pripremala za ulogu slavne lutke Fitness

Može li svatko vježbati pilates na reformeru?

I početnici i vještiji vježbači imat će koristi od reformera, a početnici mogu prilagoditi vježbe koje se na njemu izvode. "Možete primijeniti iste principe, ali s različitim napetostima opruga ili različitim postavkama, što znači da je potpuno prilagodljiv početnicima i što ste jači to možete postaviti teže postavke. Kada su opruge postavljene na lakšoj razini, neki pokreti su veći izazov za jezgru, što znači da ćete dodatno raditi kako bi kontrolirali i stabilizirali pokrete", rekla je Blum. 

S obzirom na to da je svaki pilates trening na reformeru jedinstven te svaki trener ima drugačiji pristup, ako imate bilo kakvih ozljeda ili zdravstvenih problema, raspitajte se možete li vježbati na reformeru. Isto tako, ako imate bilo kakve probleme s kralježnicom, razgovarajte sa stručnjakom kako biste izbjegli pogoršanje već postojećih problema. 

Možda te zanima... Pilates uz zid postaje sve popularniji, a dobar je i za početnike Fitness

Kako je izgledao izazov i što je Amelia naučila?

Amelia je kroz mjesec dana išla na dva jednosatna treninga tjedno kako bi vidjela hoće li pilates na reformeru donijeti koristi za njezino fizičko i mentalno zdravlje. No, priznala je da je osjećala tremu kada je došla na prvi trening. "Ne samo da sam bila potpuna početnica, već je prošlo nekoliko godina otkako sam bila na grupnom treningu i sigurna sam da će se neki od vas složiti da reformeri izgledaju pomalo zastrašujuće", opisala je Amelia, dodajući da je pilates na reformeru vrlo težak. 

Tijekom prvog pilates treninga, radila je spore i precizne pokrete, a njezin core je "gorio" i srce joj je brzo lupalo. Radila je čučnjeve i iskorake, a nakon treninga osjećala se nevjerojatno. Evo i pet stvari koje je naučila. 

Pilates na reformeru je težak, ali se isplati

"To je vrsta treninga nakon koje se osjećate fizički iscrpljeno, ali isto tako ste i puni energije. Ne samo da su pokreti bili lakši nakon nekoliko treninga, već sam vidjela rezultate puno brže nego što sam očekivala", rekla je Amelia. Također, preporučuje i individualni trening kako biste razumjeli i naučili raditi pokrete. 

Nakon otprilike tri tjedna mišići njenih ruku imali su više definicije, ali smatra da je to zbog kolanja krvi u mišićima nakon treninga te da je tu blagu razliku u mišićima ruku brzo primijetila jer rijetko trenira gornji dio tijela. 

Imala je više energije

Zbog pilatesa na reformeru osjetila je jednako uzbuđenje kao i kod trčanja. Imala je više energije, a osjećala se smireno, motivirano i pozitivno nakon treninga.

Pilates reformer nježan je za zglobove

Amelia je rekla da su trčanje i polumaraton na kojem je sudjelovala oštetili njene zglobove, a nije pomoglo što bi nakon toga rijetko radila vježbe istezanja i jogu. No, nakon nekoliko treninga na reformeru, primijetila je da ju koljena manje bole. Razlog tome je što je pilates na reformeru vježba s malim opterećenjem koja jača zglobove i mišiće bez ikakvog pritiska. 

Osjetila je manje napetosti u vratu

Istezanje i disanje koji se izvode prilikom pilatesa na reformeru ublažili su njezinu napetost u mišićima vrata uzrokovanu dugotrajnim gledanjem u ekran i stresom. 'Kada držimo stres i napetost u tijelu, napuhne nam se trbuh i zatežu mišići vrata i ramena", objasnila je Blum, zbog čega su disanje i izgradnja tjelesne snage važni.

Naučene pokrete radila je kod kuće

Iako je pilates reformer nevjerojatan, također su i treninzi na njemu skupi. Zbog toga je naučene pokrete na grupnim treninzima Amelia radila i kod kuće. Tako je primjerice koristila pilates prsten kako bi radila vježbe za svoje trbušne mišiće na prostirci za vježbanje. 

Možda te zanima... 9 pilates programa s YouTuba za mršavljenje, oblikovanje tijela, bol u leđima Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.