Fitness 29. lipnja 2022.

Najbolje vrste čučnjeva za savršeno oblikovanu stražnjicu

Najbolje vrste čučnjeva za savršeno oblikovanu stražnjicu
Foto: shutterstock Čučanj je kralj svih vježbi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne kaže se bez razloga da je čučanj kralj svih vježbi. Naravno, slabe noge znače slabo srce. Zbog toga je preporučljivo da se radi jednostavna vježba svaki dan, čučnjevi!

Čučnjevi održavaju mišiće nogu i krvne žile u perfektnoj formi što doprinosi bržem protoku krvi do srca. Fizički zdrava osoba bi trebala napraviti tri serije po 10 čučnjeva prvih dana. No, kada su čučnjevi u pitanju ne bi smjela pretjerivati. Nema žurbe. Postupno i polako radi ovu vježbu i ne forsiraj svoje tijelo s previše čučnjeva. Osim što će ojačati noge, stražnjicu, trbuh i leđa, najbolje od svega je što će njihovo izvođenje povećati osjetljivost tijela na inzulin i tako smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Također će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od pretilosti i kardiovaskularnih bolesti

Prilikom izvođenja čučnja, posebice s dvoručnim utegom, aktivira se cijelo tijelo. Najviše su opterećene noge, poglavito kvadricepsi, zatim donji dio leđa, trbuh i ostali dijelovi tijela. Također ovisno od pojedinih varijanti čučnja mogu se više aktivirati pojedini dijelovi. Čučanj se može izvoditi na više načina, bez utega, s dvoručnim i jednoručnim utegom, s utegom postavljenim ispred (prednji čučanj), s utegom postavljenim iza tijela (stražnji čučanj), a postoji još velik broj varijanti.

Dakle, poput većine ostalih uobičajenih i popularnih vježbi, tajna kod čučnjeva je to što se mogu raditi na mnogo različitih načina. Od bodyweight čučnjeva koje možeš raditi ako se do sada uopće nisi bavila fizičkom aktivnošću, do pistol čučnjeva, koji zahtijevaju veoma dobru kondiciju i jake noge. Dakle, čučnjeve možeš raditi na mnogo načina i prilagoditi ih tako da iziskuju manje ili više napora, kako odgovara tvojim potrebama.

Zašto trebaš raditi čučnjeve?

Potiču sagorijevanje masti

Jedan od najboljih načina da potakneš sagorijevanje masti je da povećaš postotak mišićne mase. Za svakih pola kilograma mišićne mase više, tijelo u stanju mirovanja troši oko 50 do 70 kalorija u danu. Stoga, ako imaš 5 kilograma mišića više, tijelo će trošiti čak 500 do 700 kalorija više tijekom dana, čak i dok miruješ.

Pospješuju mobilnost i ravnotežu

Snažne noge su ključne da pripremiš tijelo za starost i osiguraš mu mobilnost. Čučnjevi su odlični za jačanje nogu. Oni također jačaju i mišiće trbuha i leđa. Pospješuju komunikaciju između mozga i raznih mišićnih grupa. Na taj način smanjuješ rizik od padova i fraktura kostiju. Snažni mišići će također omogućiti da se pravilnije držiš i da u svakom trenutku bez problema održavaš ravnotežu tijela.

Možda te zanima... 5 vježbi za veću stražnjicu, a nisu čučnjevi Fitness

Bodyweight (Obični) čučnjevi

Ovo je osnovna varijanta čučnjeva, koja se radi bez ikakvih dodatnih utega. Idealna je za početnike koji se tek počinju upoznavati s kompleksnijim vježbama jer je ove čučnjeve veoma lako izvoditi. U svim varijantama čučnjeva koje ćemo opisati, uključujući i ove obične, važno je zapamtiti da se spuštaš do točke kada su noge u ravni sa podom i da se ne naginješ kada se podižeš. Za razliku od čučnjeva s utezima, obični čučnjevi ne aktiviraju mišiće ruku, zato bi trebala kombinirati neke druge vježbe za ruke zajedno sa čučnjevima.

Dok kod izvođenje čučnja sa šipkom trebaš staviti šipku na leđa, a ne na vrat. Stati u raskorak u širini ramena. Pazeći na to da kralježnica bude ravna spuštajući se u čučanj do 90 stupnjeva u koljenima. Također pazi da koljena ne prelaze jako naprijed preko nožnih prstiju. Prilikom podizanja pripazi da  koljena ne bježe prema unutra, kao da noge idu u oblik slova x. Kada se digneš stegni stražnjicu i zadrži sekundu.

Obični čučanj | Author: shutterstock Foto: shutterstock Idealan je za početnike koji tek počinju upoznavati se s kompleksnijim vježbama

Goblet čučnjevi

Jedan od najboljih oblika čučnja je duboki čučanj s utegom (goblet squat). Goblet squat razvio je legendarni američki trener Dan John, a kako mu samo ime kaže, ovaj čučanj se izvodi tako da na prsima, poput pehara držiš uteg ili girju te se bez odmicanja težine s prsa, spuštaš u čučanj. Ovaj čučanj je je najbolji pokazatelj kako se izvodi pravilan čučanj. I mogu ga raditi svi, od pete do stote godine starosti. Za razliku od drugih vježbi, ovu je vrlo teško izvesti pogrešno. Također, ova varijanta čučnja funkcionalni je prikaz čučnja u stvarnom životu. Razvija mobilnost kukova, jača noge i stražnjicu. 

Ovih 5 vježbi možeš napraviti bilo gdje, a noge i stražnjica će ti izgledati super

Izvođenje: Stav je širine ramena, a stopala lagano okrenuta prema van. Koljena gledaju u istom pravcu kao nožni prsti. Držiš "kettlebell" za ručke (rogove) blizu prsa, a laktovi stoje uz tijelo. Prilikom mrtvog dizanja (deadlifta) i zamaha (swinga) koljena se savijaju samo kao pomoć kukovima, a zdjelica ide daleko natrag. U čučnju koljena idu prema naprijed, a zdjelica prema dolje. Koljena i kukovi se zajedno savijaju. Dok se spuštaš u čučanj, širiš koljena koja prate liniju nožnih prstiju, a stopala ostaju na podu bez dizanja peta. Spuštaš se što dublje možeš, leđa moraju biti ravna i ne smiješ osjećati bolove. Laktove staviš na unutarnju stranu bedra i dok držiš kettlebell ispred sebe laktovima guraš koljena van. Naravno, stopala moraju ostati na podu cijelo vrijeme. Leđa moraju biti ravna cijelo vrijeme.

Goblet čučanj | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ova varijanta čučnja funkcionalni je prikaz čučnja u stvarnom životu

Varijacija čučnja s bučicama

"Potisci s bučicama najučinkovitija su tjelesna vježba za sagorijevanje kalorija i rad na glavnim mišićnim skupinama", kaže trener Albert Matheny, suvlasnik SoHo Strength Laba u New Yorku i registrirani dijetetičar za ProMix Nutrition. "To je izvrstan potez za tvoj gluteus, kvadricepse, trbušne mišiće, ramena, triceps i pruža ti sjajan kardiovaskularni trening."

Za trenutačni rezultat: Drži bučice u visini ramena, savij laktove i dlanove okrenute jedan prema drugome, a stopala drži u širini ramena. Savij koljena i sjedni bokovima unazad da se spustiš u čučanj. Spuštaj se, zatim podigni gurajući bučice izravno iznad glave dok se ruke potpuno ne ispruže.

Potisci s bučicama | Author: shutterstock Foto: shutterstock Najučinkovitija su tjelesna vježba za sagorijevanje kalorija i rad na glavnim mišićnim skupinama

Sumo čučanj

Vježbanje s girjom osim što jača tvoju izdržljivost, jača i mišiće stražnjice i zdjelicu što će se odraziti i na seksualne aktivnosti. Izvođenje ove varijacije čučnja s rotiranim nogama ne samo da će glavno ciljati tvoje mišiće stražnjice, već će ti zategnuti i bedra

Fitness greške koje stoje na putu između tebe i savršene stražnjice

Za trenutačni rezultat: stani u širok raskorak i neka tvoji nožni prsti budu blago okrenuti na vanjsku stranu. Napravi čučanj s ispravljenim leđima i pripazi da ne mičeš koljena. Uzmi girju s obje ruke te se vraćaj u stajaći položaj stišćući mišiće stražnjice. Pri podizanju širi laktove koji na kraju trebaju biti položeni više nego šake koje drže girju u sredini. Ponovi vježbu spuštajući girju na pod.

Sumo čučanj | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vježbanje s girjom osim što jača tvoju izdržljivost, jača i mišiće stražnjice i zdjelicu

Skok čučanj

Skok-čučanj vježbe djeluju gluteus, donji dio trbuha i mišiće na nogama. Ovakvi čučnjevi i njihove razne varijacije pomažu u reduciranju masti iz donjeg dijela tijela, oblikuju noge i stražnjicu i poboljšavaju snagu i ravnotežu.

Možda te zanima... Za savršenu guzu: Uz trčanje ubaci i ove vježbe Fitness

Za početak stani ispred dugačkog zrcala, tako da se možeš vidjeti. Malo savij koljena, pazeći na to da kralježnica ostane uspravna. Stani ravno, sa stopalima raširenim u širini ramena, ruke stavi sa strane, grudi ispravi, ramena pomakni unazad, podigni bradu i gledaj naprijed. Izbaci stražnjicu, savij koljena i čučni ili "imitiraj" sjedeću poziciju. Koljena ne bi smjela prelaziti liniju nožnih prstiju. Nagni se malo naprijed kako bi spriječila donji dio leđa da se savije ili ozlijedi. Spoji dlanove dok se spuštaš u čučanj.Kada ustaješ, guraj tijelo prema gore i skoči. Zamahni rukama kako bi pojačala silu. Napravi tri serije po 15 ponavljanja. Ako uvrstiš skok-čučanj vježbu u svoju svakodnevnu rutinu, to će pomoći i ostvariti brojne pogodnosti.

Skok čučanj | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ovakvi čučnjevi i njihove razne varijacije pomažu u izbacivanju masti iz donjeg dijela tijela, oblikuju noge i stražnjicu