Američka nutricionistica Nichole Andrews već 12 godina radi s preživjelima od raka te osmišljava njihove obroke za vrijeme i nakon liječenja kako bi se smanjio rizik od povratka bolesti.
Nichole je svoje savjete podijelila na TikToku, a dodaje da ih svi mogu koristiti, iako bi njezine preporuke mnoge mogle iznenaditi. Tako ne preporučuje dodatke prehrani i proteinske pločice, a bilo bi korisno obratiti pažnju i na druge savjete s obzirom da u svijetu raste broj oboljelih od raka među populacijom mlađom od 50 godina.
Koje namirnice izbjegavati?
Zeleni prahovi
Iako se o njima često govori da mogu zadovoljiti prehrambene potrebe i popuniti praznine u svakodnevnoj prehrani, Nichole ih ne preporučuje. Kaže da često ne sadrže vitalna vlakna koja su pacijentima potrebna kao pomoć u sprječavanju raka.
"Nikad ne bih kupila te zelene prahove i pokušala ih konzumirati kao voće i povrće. Ne sadrže vlakna niti tekućine, a ponekad su obogaćena čudnim biljem koje može oštetiti vašu jetru", napominje.
Kaže da slobodno preskočite te zelene prahove i jedite cjelovito voće i povrće.
Brojne su studije pokazale da je prehrana siromašna vlaknima povezana s većim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva. Stručnjaci kažu da je to možda zato što pacijenti koji jedu manje vlakana imaju veću upalu u probavnom sustavu, povećavajući rizik od štetnih mutacija stanica, piše Daily Mail.
Trenutačno postoji malo istraživanja koja povezuju zeleni prah s većim rizikom od raka, ali sugeriraju da bi mogao sadržavati poznati kadmij koji je kancerogen.
Dodaci prehrani
Nichole kaže da većina ljudi ne treba uzimati vitamine jer ih dobivaju dovoljno iz hrane. To znači da ih mnogi možda nepotrebno uzimaju, riskirajući predoziranje.
Budući da tržište dodataka prehrani nije dobro regulirano, mnoge dostupni dodaci obično sadrže previše hranjivih tvari, piše Daily Mail.
"Dodaci prehrani mogu povećati rizik od raka zbog visokih doza, pa mnogi sadrže preko 200 % preporučene dnevne vrijednosti" upozorava Nichole.
Velike doze dodataka poput vitamina B3 povezane su s većim rizikom od tumora na mozgu, dok su dodaci vitamina C i E povezani s bržim rastom tumora.
Ipak, mnogi stručnjaci sugeriraju da imaju suprotan učinak, a postoje istraživanja prema kojima uzimanje kalcija smanjuje rizik od raka debelog crijeva.
Andrews stoga preporučuje da se ljudi savjetuju s liječnicima prije nego počnu koristiti dodatke prehrani kako bi saznali koji su pravi za njih.
Rekla je da je suplemente najbolje koristiti u slučajevima kada postoji manjak nutrijenata u tijelu koji se ne može riješiti promjenama u prehrani.
Alkohol
Prema istraživanjima konzumiranje alkohola u bilo kojoj količini povezano je s većim rizikom od raka, uključujući rak dojke, jetre, grla i usta. U tijelu se alkohol razgrađuje u acetaldehid, poznati kancerogen koji može oštetiti stanice DNK, piše Daily Mail.
Prerađeno meso
Delikatese, slanina, hrenovke, pa čak i pršut često sadrže dodane nitrate i nitrite kako bi dulje ostali svježi. No, znanstvenici su ove kemikalije povezali s rakom i otkrili da u tijelu stvaraju spojeve za koje se zna da uzrokuju rak kod životinja.
Zbog toga Nichole ne jede sendviče s prerađenim mesom jer ono povećava rizik od raka debelog crijeva, već koristi pečenu piletinu.
"Možete koristiti svježe meso, tunu iz konzerve ili napraviti sendvič s povrćem", savjetuje.
Prethodne studije pokazale su da jedenje samo 50 grama prerađenog mesa dnevno - ili dvije kriške šunke - povećava rizik od raka debelog crijeva za 50 %.
Visokoproteinske grickalice
Visokoproteinske grickalice poput proteinskih pločica, kolačića, čipsa i krafni ne povećavaju rizik od raka, ali Nichole radije uvijek bira proteinske prahove ili napitke, bilo životinjskog ili biljnog porijekla.
No, Nichole dodaje da možete pojesti te visokoproteinske grickalice ako želite, ali da one nisu bolji izbor samo zato što imaju proteina.
Isto tako, kaže da "zdrave" proteinske grickalice sadrže više masti i šećera.
Ostali savjeti za zdraviji život
Izbjegavajte keto dijetu
Također je dala niz drugih savjeta koji pomoći nekome da spriječi rak, uključujući izbjegavanje keto dijete.
Sljedbenici ove dijete svu energiju dobivaju iz masti i bjelančevina te potpuno izbjegavaju ugljikohidrate.
No, Nichole napominje da 50 % kalorija trebamo dobivati iz ugljikohidrata jer je to izvor energije koje naša tijela preferiraju. Također, ugljikohidrati su dobar izvor energije za mozak.
"Dakle, ako se svaki dan suočavate s moždanom maglom ili želite njegovati mozak, jedite ugljikohidrate", savjetuje Nichole.
Stručnjaci kažu da pridržavanje keto dijete tijekom kratkog razdoblja može pomoći u borbi protiv raka, a studije pokazuju da može smanjiti tumore gušterače i debelog crijeva.
No tijekom duljih razdoblja, neki su liječnici sugerirali da bi keto dijeta mogla oštetiti DNK i stanice i povećati rizik od raka, iako njihove tvrdnje nisu potkrijepljene velikim studijama.
Vježbajte 150 minuta tjedno
Nichole također ističe preporuku Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj je potrebno najmanje 150 minuta vježbanja svaki tjedan. Također dodaje da se ljudi moraju stalno kretati tijekom dana kako bi smanjili rizik od raka.
"Manje sjedenja i više kretanja također se preporučuje kako biste smanjili rizik od raka", kaže Nichole.
Studije su pokazale da su produljena razdoblja sjedenja povezana s većim rizikom od raka, uključujući rak debelog crijeva, jajnika i endometrija. To može biti zato što tijelo duže održava višu razinu šećera u krvi tijekom tih razdoblja, povećavajući rizik od oštećenja stanica.
Spavajte sedam do devet sati noću
Svatko bi trebao spavati od sedam do devet sati svake noći. Nichole objašnjava da spavanje uravnotežuje hormone i pomaže u obnovi stanica i mišića. "Ako bolujete od raka i liječite se, vaše se tijelo treba oporaviti pa trebate spavati", dodaje.
Rekla je da više spavanja također može uravnotežiti hormone gladi kako biste izbjegli prejedanje i bili izložen većem riziku od pretilosti i srodnih stanja.
Jedite doručak
Nichole kaže da ne preskače doručak i savjetuje drugima da učine isto. Osim toga, osjećati glad ujutro znak je zdravog metabolizma, a oni koji doručkuju imaju zdravu težinu.
"Svaki dan kad se probudim jedem nemasne proteine, ugljikohidrate od cjelovitih žitarica, neku vrstu voća, ali nikad ne preskačem doručak". dodaje Nichole.
Ne nasjedajte na organske proizvode
Nichole kaže da uvijek kupuje konvencionalno voće i povrće, a ne organsko. "Ne postoji razlika u prehrani organskom i konvencionalnom hranom, ali je organska hrana puna pesticida".
Nekoliko je studija pokazalo da organska hrana nije ništa hranjivija od svojih konvencionalnih alternativa, vjerojatno zato što se uzgaja na istom tlu.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, proizvodi koji se špricaju sintetičkim pesticidima - poput glifosata, atrazina i malationa - još se uvijek mogu klasificirati kao organski, unatoč tome što su pesticidi povezani s većim rizikom od raka.