Fitness 13. ožujka 2024.

Ovo je broj koraka koji trebate napraviti tjedno za 3 godine duži život

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vitality i London School of Economics objavili su "The Vitality Habit Index", nakon što su promatrali ponašanja i navike milijun članova Vitality programa u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi između 2013. i 2023. godine. Ovim istraživanjem željeli su utvrditi najbolji način za stvaranje i održavanje zdravih navika za cijeli život kao i znanstvenom analizom utvrditi kako zdrave navike mogu dovesti do dužeg i zdravijeg života.

Rezultati istraživanja pokazali su da hodanje 5000 koraka tri puta tjedno tijekom dvije godine može povećati očekivani životni vijek osobe za tri godine i smanjiti troškove zdravstvene skrbi do 13 %, pokazalo je istraživanje.

"Zdrave navike mogu značajno produžiti kvalitetu i duljinu života", izjavio je Adrian Gore, osnivač Discovery Vitalityja. “Naši podaci pokazuju da utjecaj nije samo značajan, već se odnosi na dob, čimbenike rizika i zdravstveno stanje. Održavanje male količine tjelesne aktivnosti ima trajno povoljne zdravstvene učinke", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je 27,5 % odraslih i 81 % adolescenata fizički neaktivno, a ako razine neaktivnosti ostanu ovako niske, novi slučajevi bolesti koje se mogu spriječiti, poput dijabetesa tipa 2, koštat će zdravstvene sustave 27 milijardi dolara svaki godina.

Možda te zanima... Odlučila je udvostručiti broj koraka tijekom dva tjedna, nije oduševljena Fitness

Prema Vitalityju, nedovoljna tjelesna aktivnost povezana je s pet milijuna preuranjenih smrti svake godine u svijetu, a jedna od pet smrtnih slučajeva u svijetu povezana je s lošom prehranom s tim da se očekuje da će 1, 5 milijardi ljudi biti klasificirano kao pretilo do 2035. godine.

Male promjene koje su vodile prema zdravijem stilu života imale su velike pozitivne učinke na sve dobne skupine, ali bile su izuzetno značajne za osobe u dobi od 65 godina i starije. Pokazalo se da uvođenje 7000 koraka tri ili više puta tjedno smanjuje rizik za 52 % od smrtnosti. Oni u dobi između 45 i 65 godina zabilježili su smanjenje rizika od smrtnosti za 38 %, dok je ukupna populacija zabilježila smanjenje od 27 %.

Istraživanje je otkrilo da je 7500 koraka dnevno u prosjeku dovelo do najvećeg smanjenja smrtnosti od uobičajenih uzroka kako što su primjerice kardiovaskularni rizici, a prelazak preko ove "magične točke" pokazao je dodatna poboljšanja zdravlja.

Možda te zanima... Mršavljenje hodanjem: Idealne udaljenosti za postizanje željenih ciljeva Fitness

U svim dobnim skupinama, oni koji su održavali naviku tjelesne aktivnosti tri puta tjedno dulje od dvije godine mogu dodati između 2, 5 godine (za muškarce) i tri godine (za žene) očekivanom životnom vijeku. Uspješne intervencije koje se temelje na zdravim navikama mogu produžiti životni vijek, dovesti do znatnih ušteda za usluge javnog zdravstva, poboljšati produktivnost i pomoći u rješavanju značajnih dugoročnih izazova poput narušenog mentalnog zdravlja, društvene izolacije i smanjiti pojavnost bolesti poput raka i dijabetesa tipa 2.

Možda te zanima... Trik od trideset sekundi mogao bi vam pomoći da hodanjem izgubite pola kilograma tjedno Fitness

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.