Fitness Vježbe za ravan trbuh 19. kolovoza 2023.

S ovih 5 vježbi izgradit ćete najčvršće i najistaknutije trbušne mišiće!

Foto: shutterstock Pružanje jedne noge
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Muški i ženski mišići ne razlikuju se značajno, ali žene češće imaju širu zdjelicu i širi struk. To može otežati dobivanje ravnih, čvrstih trbušnih mišića. Ali vidljivi trbušni mišići nisu nemogući, možda ćeš samo morati raditi više vježbi od standardnih trbušnjaka.

Za pravilno ciljanje i toniranje sve četiri mišićne skupine važno je izvesti niz stabilizacijskih vježbi. Izvođenje ovih vježbi također će stabilizirati kralježnicu i zdjelicu i poboljšati držanje te smanjiti bolove u leđima. Za razliku od tradicionalnih trbušnjaka, stabilizacijske vježbe usmjerene na mišiće trupa uključit će rad više trbušnih mišića i sagorjet će više kalorija. 

No, mnogi se kad krenu s trbušnjacima, obeshrabre, jer nikako da postignu izgled definiranih trbušnih mišića. Razlog je jednostavan, dok ne istopiš masne naslage s trbušne stijenke možeš zaboraviti na definirane trbušne mišiće. Zato osim trbušnjaka koje ti donosimo, paralelno vodi računa i o svojoj prehrani, jer trbušni mišići se rade u kuhinji.

Možda te zanima... Postoji anatomski razlog zašto svi ne mogu imati ravan trbuh i vidljive mišiće Fitness

Trbušnjaci s podignutim nogama (Raised-Leg Crunches)

Područje: srednji i donji dio trbuha

Kako: Lezi ravno na leđa i podigni noge, savij koljena kako bi formirala kut od 90 stupnjeva. Ruke stavi iza glave i polako započni s izvođenjem trbušnjaka, podižući gornji dio tijela prema koljenima. Ne zaboravite na to da vam leđa trebaju biti ravna, da podignete bradu i lopatice od poda svakog puta. Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Trbušnjaci s podignutim nogama (Raised-Leg Crunches)

Jackknife sklekovi (Jackknife Push-Ups)

Područje: ruke, jezgra tijela i noge

Kako: Možeš ih napraviti koristeći loptu za vježbanje. Postavi ruke na nju, u širini ramena i napravi sklek. Noge neka ti budu na podu, raširene u ravnini s kukovima.

Kako: Također, možeš ih napraviti i bez ikakve opreme. U tom slučaju ruke stavi na pod i raširi ih u širinu ramena, noge raširi u širinu kukova i dobij oblik slova A ili jednakokračnog trokuta. Izvedi sklek spuštajući se prema podu i savijajući ruke u laktovima. Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi  

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Jackknife sklekovi (Jackknife Push-Ups)

Možda te zanima... 3 ultimativne vježbe za čvrst trbuh i stražnjicu Fitness

Biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches)

Područje: srednji i gornji dio trbuha

Kako: Lezi na pod, noge podigni i postavi pod kutom od 90 stupnjeva, dok su ti ruke iza glave. Ramena drži visoko, a donji dio leđa stisnut uz prostirku. Noge guraj naprijed-natrag, u pokretima kao za vožnju bicikla. Ponavljanja: 3 seta po 30 sekundi.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Biciklistički trbušnjaci (Bicycle Crunches)

Pružanje jedne noge

Područje: Vježba za bočne i prednje trbušne mišiće.

Lezi na pod s rukama ispruženima uz tijelo. Podigni glavu i ramena, a ruke i noge trebaju biti pod kutem od 45 stupnjeva. Gornji dio tijela cijelo vrijeme drži podignutim, desno koljeno privuci prema prsima, desnom rukom uhvati nogu iznad skočnog zgloba, dok je dlan lijeve ruke na koljenu. Zamijeni stranu i ponovi vježbu osam do deset puta svakom nogom.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pružanje jedne noge

Vježbe za čvrstu stražnjicu Možda te zanima... Ovih 5 vježbi možeš napraviti bilo gdje, a noge i stražnjica će ti izgledati super Fitness

Balansiranje bučicama

Područje: Vježba za bočne trbušne i leđne mišiće.

Stani s raširenim nogama, a bučicu težine oko tri kilograma drži podignutu objema rukama visoko iznad glave. Težinu prebaci na lijevu nogu, istovremeno rotirajući desnu. Tijelo okreni u lijevu stranu, a bučicu podigni još više. Bučicu zatim spusti uz desni bok, dok desno koljeno podižeš do visine boka. Vrati se u početni položaj, a zatim isto ponovi suprotnom stranom. Napravi osam do deset ponavljanja.

Članak je iz arhive missZDRAVE i sad je ponovno objavljen.
 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Vježbe s bučicama

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.