Fitness Blic vježbe 06. srpnja 2024.

Što će se dogoditi vašem tijelu ako svaki dan stojite u planku 5 minuta?

Foto: Unsplash+
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Plank ili izdržaj je vježba koja vam štedi vrijeme, može se izvoditi bilo gdje, a daje odlične rezultate. Stručnjaci smatraju da je pet minuta planka dnevno idealno, ali naravno da se od početnika ne očekuje da održava takav tempo. Krenite s kraćim periodom i zatim ga postepeno produžujte za pet sekundi.

Ako budete uporni, evo što možete očekivati nakon svega 2 mjeseca.

Bol u leđima nestaje

Ako se izvodi pravilno, plank ni na koji način ne šteti kralježnici. Dapače, jača leđne mišiće koji ju drže i tako vam pomaže da se riješite boli u leđima. Ipak, ukoliko imate ozbiljnijih problema s kralježnicom, konzultirajte se s liječnikom ili kineziologom prije upuštanja u "plenkanje".

4 situacije u kojima ne bi trebala ignorirati bol u leđima

Trbuh postaje čvršći

Plank je vježba kojoj nema premca kada je učvršćivanje trbušnih mišića u pitanju, a nema štetnih posljedica za leđa, za razliku od nekih drugih vježbi tog tipa.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Popravlja se držanje

Plank pozitivno utječe na držanje i olakšava uspravno držanje, zbog čega ćete djelovati par centimetara više, a leđa, ramena i vrat bit će vam na tome vrlo zahvalni.

Jednostavna vježba istezanja

Razvija se fleksibilnost

Fleksibilnost je osobina koja vam u životu može biti od velike pomoći, bilo da se trebate sagnuti da pokupite kemijsku s poda, protegnuti se do one visoke police u kuhinji da dohvatite kavu ili isprobati neku novu pozu s partnerom, piše Healthdigezt.

U našem videu pogledaj kako izvesti plank na dva načina!

Možda te zanima... Trenerica otkriva kako doći u top formu uz pet vrsta plankova Fitness

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.