Hrana 21. ožujka 2023.

Tri vrste dodataka prehrani koje je bolje izbjegavati

suplementi
Foto: Pexels Sastojci pojedinih suplemenata mogu djelovati interaktivno s pojedinim lijekovima te povećati ili smanjiti njihovo djelovanje
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suplementi su industrija vrijedna milijarde dolara, točnije 152 milijarde dolara u 2021. godini. Raspon različitih proizvoda na tržištu čini se beskrajnim, a za sve njih se tvrdi da na ovaj ili onaj način pomažu poboljšati vaše zdravlje, kaže Jessica Ball, nutricionistica za EatingWell.

Napominje da neki dodaci prehrani mogu biti korisni, osobito veganima ili vegetarijancima, ali kaže da ih većina nije vrijedna pozornosti kao ni novca. Ball iznosi koja tri suplementa smatra suvišnim:

Dodaci prehrani za mršavljenje

Počnimo s pojašnjenjem da poboljšanje vašeg zdravlja ne mora uvijek rezultirati gubitkom težine, a nije svaki gubitak težine zdrav. Smršavjeti nije lako što rezultira frustracijom, a to otvara vrata proizvodima za mršavljenje koji nude brze rezultate bez puno odricanja. Recenzija iz 2021. objavljena u časopisu Obesity promatrala je 315 kliničkih ispitivanja i otkrila da dodaci prehrani za mršavljenje nisu doveli do velikog, a u mnogim slučajevima čak do nikakvog gubitka težine među sudionicima. Osim toga, čak i ako je suplement bio učinkovit čim se prestao uzimati nestali su i rezultati. Umjesto suplemenata za mršavljenje čiji načini djelovanja nisu najjasniji i trošenja poprilične svote novca na njih bolje se usredotočiti na male promjene u životnom stilu i načinu prehrane te na pojačano kretanje.

Gluco Možda te zanima... Biljka koja sigurno smanjuje apetit Hrana

Suplementi koji mogu utjecati na lijekove

Ako uzimate bilo koji lijek, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom  prije nego što isprobate novi dodatak prehrani. Veliki broj hranjivih tvari utječe na različite lijekove, na primjer, vitamin K može utjecati na lijekove za antikoagulanse (lijekovi za razrjeđivanje krvi) kao što je varfarin, a osobe koje uzimaju varfarin obično moraju pažljivo pratiti unos vitamina K. U ovom slučaju dodatak vitamina K ne bi bio siguran za nekoga tko uzima ovaj lijek. Zato je važno razgovarati sa stručnjakom prije nego započnete nešto novo, čak i ako se radi samo o vitaminu ili mineralu od jednog sastojka.

"Vrste interakcija koje mogu nastati između istovremenog korištenja lijeka i dodatka prehrani uključuju pojačanje učinka, smanjenje učinka, promjene apsorpcije, direktne kemijske interakcije, promjene metabolizma i raspodjele, kompeticiju za mjesto djelovanja te promjene u eliminaciji i izlučivanju lijeka, ali i dodatka prehrani", upozorila je doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender, klinička nutricionistica.  "Djelotvornost varfarina ovisi o dozi, a u uskoj je vezi s količinom vitamina K koji se uzima putem dodataka prehrani i još češće hrane. Povisi li se unos vitamina K hranom, što se nerijetko i događa ljeti kad se konzumira više zelenog povrća, treba se povisiti i doza lijeka, jer može doći do nedjelotvornosti lijeka. Izrazito visoke doze vitamina E imaju potpuno suprotan učinak od vitamina K. Naime, ovaj vitamin može pojačati djelovanje antikoagulansa i izazvati krvarenja. Osim interakcija s antikoagulansima, Vitamin E pokazuje interakcije s acetilsalicilnom kiselinom, cisplatinom (kemoterapeutik) te nekim laksativima", objasnila je Vranešić Bender.

 
Voce2 Možda te zanima... Vitamini koji smanjuju učinak lijekova Hrana

Preparati na bazi kofeina

Kofein je nedvojbeno najpopularnija droga na svijetu, a u umjerenim količinama ima i neke zdravstvene prednosti. Napitci poput kave i čaja sadrže antioksidanse i protuupalne spojeve te osiguravaju određenu dozu energije. Ali suplemente s visokim dozama kofeina uglavnom sadrže znatno više doze kofeina od šalice kave ili čaja. Osim akutne drhtavice, tjeskobe i nervoze koje visoke doze kofeina mogu uzrokovati, redovito pretjerivanje s kofeinom može utjecati na vaše mentalno zdravlje, pogoršati određena medicinska stanja poput bolesti srca i dijabetesa te može negativno utjecati na vaš san.

"Dodaci prehrani prije vježbanja osmišljeni su kako bi osigurali energiju i pomogli u izdržljivosti tijekom vježbanja. Obično se uzimaju 15 do 30 minuta prije treninga, ali se mogu konzumirati i tijekom vježbanja. Neki od čestih sastojaka pre-workout proizvoda su BCAA, kreatin, kofein, beta-alanin i drugi. Zajedničko im je da povećavaju energiju i fokus na treningu te povećavaju transport kisika i hranjivih tvari do vaših mišića. Nedostatak ovih proizvoda je što mogu biti i skupi, a istraživanja nisu dokazala da su učinkovitiji od cjelovite hrane koja pruža iste hranjive tvari. Na primjer, banana i šalica kave prikladna su, jeftina alternativa dodatku prehrani prije vježbanja. Ipak, ako ustanovite da vam pre-workout formule prije vježbanja odgovaraju, nema razloga da prestanete. Samo vodite računa o njihovim sastojcima i ukupnom unosu", objašnjava Andrea Bilandžija, mag. nutricionizma.
 

Možda te zanima... Vodič kroz sportske dodatke prehrani: Koji daju rezultate, a koji su bacanje novca? Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.