Hrana 26. studenoga 2025.

Krem juha od rajčice i leće za hladne dane – brzo gotova, zdrava i aromatična

Foto: Freepik Ilustracijska fotografija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova jednostavna juha od samo pet sastojaka donosi klasičan okus rajčice uz dodatnu dozu hranjivih tvari zahvaljujući crvenoj leći. Pečenje rajčica u loncu prije kuhanja daje juhi bogat, karamelizirani okus. Recept se priprema u jednom loncu, a na stol je možete poslužiti za manje od sat vremena!

Juha od rajčice pravi je zimski klasik – idealna za hladne dane, savršena uz tost sa sirom i brzo gotov obrok. Ova domaća verzija ima lagani “pečeni” štih i obogaćena je lećom i ima bogatiji i puniji okus od kupovne, a juha može biti gotova brzo, čak i nakon posla, kada nemate puno vremena.

Savjeti za pripremu juhe od rajčice i crvene leće

Odaberite crvenu leću: Crvena leća daje juhi lijepu crvenu boju i kremastu teksturu, ali i smeđa leća će odlično funkcionirati.

Rajčice rasporedite ravnomjerno: Pokušajte rajčice rasporediti tako da svi komadi imaju kontakt s dnom lonca. To im daje blagi pečeni, karamelizirani okus.

Blendajte temeljito: Što duže blendate, juha će biti kremastija.

Procijedite po želji: Zbog sjemenki rajčice, juha će imati laganu teksturu. Ako volite potpuno glatku juhu, nakon blendanja je procijedite kroz gusto sito.

Male prilagodbe za još bolji okus: Cherry rajčice su praktične jer ih nije potrebno rezati, ali možete koristiti i druge male vrste. Juha je prilično gusta; ako želite rjeđu, dodajte malo vode nakon blendanja i začinite po ukusu. Nakon blendanja možete dodati malo vrhnja i učiniti juhu još bogatijom i baršunastijom.

Možda te zanima... Nutritivni plus: Mrkva i rajčica zdravije su kuhane nego sirove Hrana

Sastojci:

  • 700 g cherry rajčica (oko 4 šalice)
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 4 velika češnja češnjaka, zgnječena
  • 1 žlica maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • 1 žličica soli, plus po ukusu
  • 1 žličica svježe mljevenog crnog papra, plus po ukusu
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 1 šalica suhe crvene leće
Možda te zanima... Sok od rajčice učinkovito ubija salmonelu i druge štetne bakterije Hrana

Priprema:

  1. U loncu s debelim dnom pomiješajte rajčice, luk, češnjak, ulje, sol i papar. Rasporedite rajčice u jednom sloju, poklopite i kuhajte dok se rajčice ne raspadnu i omekšaju, oko 15 minuta. Tekućina na dnu lonca će brzo ključati.
  2. Dodajte temeljac i leću, a drvenom žlicom sastružite zapečene dijelove s dna lonca. Poklopite i kuhajte te povremeno promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno skuhaju. Kuhajte dok leća ne omekša i počne se raspadati, 15–20 minuta.
  3. Prebacite juhu u blender. Blendajte na najjače dok juha ne postane glatka, oko 4 minute. Po potrebi dodajte još soli i papra. Poslužite s malo maslinovog ulja. Ostatke čuvajte u hladnjaku do tri dana.
Možda te zanima... Jaja sa začinima i rajčicom, puna okusa i proteina Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.