Ova jednostavna juha od samo pet sastojaka donosi klasičan okus rajčice uz dodatnu dozu hranjivih tvari zahvaljujući crvenoj leći. Pečenje rajčica u loncu prije kuhanja daje juhi bogat, karamelizirani okus. Recept se priprema u jednom loncu, a na stol je možete poslužiti za manje od sat vremena!
Juha od rajčice pravi je zimski klasik – idealna za hladne dane, savršena uz tost sa sirom i brzo gotov obrok. Ova domaća verzija ima lagani “pečeni” štih i obogaćena je lećom i ima bogatiji i puniji okus od kupovne, a juha može biti gotova brzo, čak i nakon posla, kada nemate puno vremena.
Savjeti za pripremu juhe od rajčice i crvene leće
Odaberite crvenu leću: Crvena leća daje juhi lijepu crvenu boju i kremastu teksturu, ali i smeđa leća će odlično funkcionirati.
Rajčice rasporedite ravnomjerno: Pokušajte rajčice rasporediti tako da svi komadi imaju kontakt s dnom lonca. To im daje blagi pečeni, karamelizirani okus.
Blendajte temeljito: Što duže blendate, juha će biti kremastija.
Procijedite po želji: Zbog sjemenki rajčice, juha će imati laganu teksturu. Ako volite potpuno glatku juhu, nakon blendanja je procijedite kroz gusto sito.
Male prilagodbe za još bolji okus: Cherry rajčice su praktične jer ih nije potrebno rezati, ali možete koristiti i druge male vrste. Juha je prilično gusta; ako želite rjeđu, dodajte malo vode nakon blendanja i začinite po ukusu. Nakon blendanja možete dodati malo vrhnja i učiniti juhu još bogatijom i baršunastijom.
Sastojci:
- 700 g cherry rajčica (oko 4 šalice)
- 1 srednji luk, sitno nasjeckan
- 4 velika češnja češnjaka, zgnječena
- 1 žlica maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 1 žličica soli, plus po ukusu
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra, plus po ukusu
- 1 l povrtnog temeljca
- 1 šalica suhe crvene leće
Priprema:
- U loncu s debelim dnom pomiješajte rajčice, luk, češnjak, ulje, sol i papar. Rasporedite rajčice u jednom sloju, poklopite i kuhajte dok se rajčice ne raspadnu i omekšaju, oko 15 minuta. Tekućina na dnu lonca će brzo ključati.
- Dodajte temeljac i leću, a drvenom žlicom sastružite zapečene dijelove s dna lonca. Poklopite i kuhajte te povremeno promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno skuhaju. Kuhajte dok leća ne omekša i počne se raspadati, 15–20 minuta.
- Prebacite juhu u blender. Blendajte na najjače dok juha ne postane glatka, oko 4 minute. Po potrebi dodajte još soli i papra. Poslužite s malo maslinovog ulja. Ostatke čuvajte u hladnjaku do tri dana.