Poslastica od mrvičastog tijesta i osvježavajućeg sezonskog voća osvaja jednostavnošću pripreme i neiscrpnim mogućnostima. Mogu mu se dodati jabuke, trešnje, višnje, borovnice, orašasti plodovi te zobene pahuljice ili grožđice. Ovaj se desert najčešće poslužuje sa šlagom, pudingom ili sladoledom, no slobodno ga prekrijte svježim komadima voća.
Sastojci:
- 100 g oštrog brašna
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žlice bijelog šećera
- ½ žličica praška za pecivo
- ½ žličice cimeta
- prstohvat soli
- 125 g maslaca
- šalica krupnih zobenih pahuljica
Za nadjev:
- kg jabuka
- 1/2 limuna
- 5 žlica šećera
- 1.5 žlica oštrog brašna
- čajna žlica cimeta
Priprema
Pomiješajte brašno, smeđi i bijeli šećer, prašak za pecivo, cimet i sol. Ovim sastojcima potom dodajte hladni maslac narezan na kockice i pritišćući vilicom, grubo ga pomiješajte s njima. Dodajte zobene pahuljice i rukama ih povežite sa smjesom brašna, šećera i maslaca kako biste dobili zrnatu smjesu. Dobivenu mješavinu čuvajte u hladnjaku dok pripremate nadjev.
Za nadjev ogulite i očistite jabuke te ih narežite na manje komade. Dodajte im sok i koricu polovice limuna te ih dobro obložite šećerom, brašnom i cimetom. Jabuke rasporedite u posudu za pečenje te ih pospite prethodno pripremljenom smjesom sa zobenim pahuljicama. Pecite na 190°C oko 55 minuta, odnosno, dok vrh ne poprimi zlatno smeđu boju, a nadjev ne počne lagano kipjeti. Prije posluživanja pustite da se crumble malo ohladi.