Hrana Zdravi recepti 19. srpnja 2018.

Crumble od borovnica i najobičniji biskvit čini posebnim

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biskvit kolači naš su omiljeni ljetni desert. Bez obzira je li riječ o onima s jogurtom, klasičnim biskvit kolačima s različitim sezonskim voćem ili čokoladom, ova je vrsta kolača toliko jednostavna za pripremu da bismo u njoj mogli uživati baš svakog dana.

Jaje, brašno, dodaci po želji, ubacivanje u pećnicu i stvar je već gotova. No, upotpuniš li ova tri koraka samo još jednim, hrskavim elementom, tvoji kolači poprimit će posve novo ruho te ćeš se u njih još jednom iznova zaljubiti. Ne vjeruješ? Isprobaj sama!

Streusel, kako se zove mrvičasta smjesa koja dolazi na vrh crumble kolača, priprema se od brašna, šećera, maslaca, orašastih plodova, pa čak i zobenih pahuljica. Svi sastojci jednostavno se povezuju rukama dok se ne dobije mrvičasta smjesa, a zatim se posipaju po još sirovoj smjesi smještenoj u kalup za tortu ili kolač.

Osim na kolače, streuselom možeš posipati i muffine, baš kao što smo mi to učinili s ovim genijalnim muffinima od borovnica po receptu chefa Yotama Ottolenghija. U nastavku donosimo recept za sjajan crumble kolač od borovnica, no pripremiti ga možeš i s drugim vrstama voća. Sjajna ideja bit će i jabuke, višnje i trešnje ili pak omiljene maline.

Za biskvit će ti trebati:

  • 4 žlice maslaca
  • 150 g šećera (odluči se za zdravu verziju, primjerice brezin šećer)
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 260 g brašna (možeš pomiješati integralno i bijelo)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g borovnica
  • Prstohvat soli

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za mrvičasti posip trebat će ti:

  • 4 žlice maslaca sobne temperature
  • 100 g smeđeg šećera
  • 30 g brašna
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 3 žlice sitno sjeckanih badema
Možda te zanima... Crumble sa šumskim voćem i sladoledom od vanilije Hrana

Možda te zanima... Gotov dok kažeš keks: Crumble s pistacijom i voćem Hrana

Postupak pripreme:

  • U posudu stavi 4 žlice maslaca sobne temperature, dodaj šećer i miksaj. Dodaj mlijeko i vaniliju pa miksaj dok ne dobiješ gustu smjesu bez grudica.
  • U drugoj posudi poveži brašno i prašak za pecivo te prstohvat soli. Dobro pomiješaj.
  • Mokrim sastojcima dodaj smjesu od suhih sastojaka i mlijeko. Miksaj dok se svi sastojci ne povežu. 
  • Na kraju dodaj borovnice i pomiješaj špatulom.
  • Posudu za pečenje premaži maslacem, a pećnicu upali na 190 stupnjeva.
  • Dok se pećnica grije, pripremi crumble tako da sve sastojke ubaciš u blender i pusti da se stvori mrvičasta smjesa. Osim blendera, mrvičastu smjesu možeš izraditi i rukama.
  • Sirovu smjesu za kolač koju si prebacila u posudu za pečenje pospi mrvičastom smjesom i peci oko 35 minuta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.