Ako si obožavatelj jednostavnih, a zdravih obroka za čiju pripremu će ti biti potrebno svega nekoliko minuta, a još bolja je i činjenica da ćeš za pripremu zaprljati samo tavu u kojoj se jelo peče - ovo je recept za tebe!
Shakshuka jaja jednostavno su izraelsko jelo koje uključuje jaja i mješavinu povrća, napisala je Katie Wells.
Podrijetlo ovog jela je nejasno, iako različiti izvori kažu da potječe iz Jemena, Tunisa, Maroka ili iz vremena Osmanske Turske. Danas je to popularno jelo koje se poslužuje u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i može se jesti za doručak, ručak ili večeru, prenosi Wellness Mama.
Shakshouka u prijenosi znači "uzdrman ili pomiješan", a upravo te riječi odlično predstavljaju ovo jelo.
Sastojci:
- 2 žlica (ekstra djevičanskog) maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog kumina (po želji)
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 prstohvat chilli pahuljica
- 2 velike rajčice
- sol, papar po želji
- 5 jaja
Priprema:
- Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Umiješaj luk i papriku, te kuhaj dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.
- Dodaj mljeveni češnjak i kuhaj još minutu.
- Dodaj rajčicu, kumin, papriku, sol i chili te promiješaj da se sjedini.
- Pirjaj 10 do 12 minuta.
- Stražnjom stranom žlice napravi 5 manjih rupa u smjesi i u njih razbij jaja.
- Pokrij tavu i kuhaj još 5 do 6 minuta dok jaja ne budu mekana.
- Posluži toplo. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti:
- kalorije: 238 kcal
- ugljikohidrati: 11 g
- proteini: 10 g
- masnoća: 18 g
- vlakna: 3 g
- šećer: 6 g