Ako volite jednostavne, a zdrave obroke za čiju je pripremu potrebno svega nekoliko minuta, ovo je recept za vas!
Podrijetlo ovog jela je nejasno, iako različiti izvori kažu da potječe iz Jemena, Tunisa, Maroka ili iz vremena Osmanske Turske. Danas je to popularno jelo koje se poslužuje u dijelovima Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike i može se jesti za doručak, ručak ili večeru, prenosi Wellness Mama. Shakshouka u prijenosi znači "uzdrman ili pomiješan", a upravo te riječi odlično predstavljaju ovo jelo.
Sastojci:
- 2 žlica (ekstra djevičanskog) maslinovog ulja
- 1 crveni luk
- 1 crvena paprika
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 1 žličica mljevenog kumina (po želji)
- 1 žličica mljevene paprike
- 1 prstohvat chilli pahuljica
- 2 velike rajčice
- sol, papar po želji
- 5 jaja
Priprema:
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Umiješajte luk i papriku te kuhajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.
- Dodajte mljeveni češnjak i pirjajte još minutu.
- Dodajte rajčicu, kumin, papriku, sol i chili te promiješajte da se sjedine.
- Pirjajte 10 do 12 minuta.
- Stražnjom stranom žlice napravite 5 manjih rupa u smjesi i u njih razbijte jaja.
- Pokrijte tavu i kuhajte još 5 do 6 minuta dok jaja ne budu mekana.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Nutritivne vrijednosti:
- kalorije: 238 kcal
- ugljikohidrati: 11 g
- proteini: 10 g
- masnoća: 18 g
- vlakna: 3 g
- šećer: 6 g