Ova torta inspirirana je klasičnom bogatom čokoladnom tortom za koju treba 12 jaja i puno maslaca, no ova moderna verzija ne sadrži ni približno toliko 'zabranjenih' namirnica, a okusom ne zaostaje za svojom kaloričnijom prethodnicom. Tajna je u kvalitetnom gorko - slatkom kakau. Ova torta može se jesti isti dan kada se ohladi, a čak bolji okus ima ako se ohladi preko noći.
Sastojci:
- 1 i 1/3 šalice tamne čokolade, 60 - 70 % kakaa
- 1/3 šalice kakaa u prahu
- 2 žlice višenamjenskog brašna
- 2/3 šalice plus 1/4 šalice šećera
- 1/8 žličice soli
- šalica nemasnog mlijeka
- 2 velika žumanjka, sobne temperature
- čajna žličica ekstrakta vanilije
- 3 velika bjelanjka, sobne temperature
- 1/8 žličice vinskog praška za pecivo (u dm se prodaje pod nazivom Weinstein Backpulver - ubrzava stvaranje pjene, povećava volumen i pomaže stabiliziranju strukture od bjelanjaka. Umjesto čajne žlice vinskog praška za pecivo možete koristiti dvije čajne žlice limunovog soka ili octa)
Kandirana narančina kora za ukras
- 2-3 naranče
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
Priprema:
- Postavite rešetku u donju trećinu pećnice i zagrij ju na 180 stupnjeva. Obložite dno kalupa za torte od 20 cm papirom za pečenje i premaži stranice posude uljem ili maslacem. Prokuhajte vodu, trebat će vam u kasnijem postupku.
- Stavite čokoladu i kakao prah u veliku zdjelu.
- Pomiješajte brašno, 2/3 šalice šećera i sol u malom teškom loncu. Umutite tek toliko mlijeka da dobijete glatku pastu. Umiješajte preostalo mlijeko. Kuhajte na srednje jakoj vatri, neprestano miješajući drvenom žlicom da ne zagori (osobito oko stranica i donjih rubova lonca), dok ne nastanu mjehurići. Lagano kuhajte, neprestano miješajući, dvije do dvije i pol minute. Smjesa će postati jako gusta i tada ćete možda primijetiti da se lagano razrjeđuje kako se škrob kuha. Vruću smjesu odmah prelijte preko čokolade i kakaa. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i ne ujednači. Tijesto će biti jako gusto. Umiješajte žumanjke i vaniliju.
- Bjelanjke s dodatkom vinskog praška miješajte u zdjeli električnom miješalicom na srednjoj brzini dok se ne stvore mekani vrhovi. Postupno posipajte preostalu 1/4 šalice šećera, miksajući na velikoj brzini dok bjelanjci ne postanu čvrsti, ali ne i suhi.
- Lagano umiješajte otprilike 1/4 bjelanjaka u čokoladno tijesto da posvijetli. Lagano umiješajte preostale bjelanjke dok ne ostanu bijele pruge. Tijesto prelijte u kalup za tortu, zaglađujući gornji dio.
- Kalup za tortu stavite u veću posudu (u protvan za pečenje) i stavi na rešetku pećnice. U protvan ulijte kipuće vode da dođe od trećine do polovice stranice kalupa za torte. Pecite dok površina torte dobije malo kore, 20 do 25 minuta. Torta će i dalje biti prilično gnjecava iznutra.
- U međuvremenu, pripremite kandirane narančine kore. Nožem uklonite koricu s naranče te ih izreži na vrlo tanke trake. Kuhajte ih u maloj posudi s kipućom vodom pet minuta i zatim ih ocijedite. Zakuhajte još vode i kuhajte narančinu koricu još pet minuta i opet ocijedite.
- Zakuhajte šećer i 1/4 šalice vode u malom loncu, miješajući dok se šećer ne otopi. Dodajte koricu naranče, poklopite i pirjajte tri minute. Prebacite dobiveni sirup i narančinu koru u posudu te pokrijte i pustite neka se ohladi preko noći.
- Žlicom premjestite narančinu koricu na papirnate ručnike da se ocijede prije upotrebe.
- Izvadite protvan iz pećnice. Prebacite kalup za tortu na rešetku i pustite neka se potpuno ohladi, oko dva sata. Pokrijte ju plastičnom folijom i stavite u hladnjak preko noći prije posluživanja.
- Za posluživanje po želji poslužite uz kandiranu koricu naranče.