Ovog Uskrsa pripremi savršeno sočnu čokoladnu tortu bez brašna, laktoze i bijelog šećera.
Čokoladna torta je vječni klasik, a ako si u potrazi za nešto zdravijom verzijom omiljene slastice, bez brašna, laktoze i bijelog šećera, donosimo recept popularnog chefa Jamiea Olivera koji će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca.
Za izradu ove slastice trebat ćeš nekoliko sastojka, poput tamne čokolade sa 70% kakaa, smeđeg šećera, jaja, kave i maslaca, a priprema je zaista jednostavna i neće ti oduzeti mnogo vremena. Tortu možeš ukrasiti s kakao prahom i svježim bobičastim voćem, a odlično paše i kuglica sladoleda ili tučenog vrhnja!
Čokoladna torta - sastojci:
- 200 g maslaca, plus dodatak za podmazivanje kalupa
- 200 g tamne čokolade (70% kakaa)
- 1 žlica jake kave
- 6 velikih jaja
- 250 g smeđeg šećera
- 70 g kakao praha ( plus dodatno za dekoraciju)
Čokoladna torta - priprema:
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva, a kalup za torte od 20 cm premaži s malo maslaca i obloži papirom za pečenje.
- U zdjeli otopi čokoladu i maslac, miješajući dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
- Potom umiješaj kavu i ostavi da se kratko ohladi.
- Odvoji žumanjke i bjelanjke u dvije posude. Umuti bjelanjke u snijeg.
- Žumanjcima dodaj smeđi šećer i miksaj 7 minuta.
- Prosijaj kakao u prahu i prstohvat morske soli.
- Umiješaj otopljenu čokoladnu u smjesu žutanjaka, a zatim polako umiješaj snijeg od bjelanjaka.
- Pripremljenu smjesu prebaci u kalup i stavi u vruću pećnicu na oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u sredinu torte ne izađe čista.
- Tortu ostavi da se potpuno ohladi na rešetki za hlađenje, a zatim ju dekoriraj s kakao prahom i svježim bobičastim voćem.
Uživaj!