Ako tražite zdravi prilog koji je i ukusan i hranjiv, isprobajte ove slane popečke od prosa.
Idealni su kao prilog uz piletinu ili ribu za večeru, a odlično pašu uz šarenu salatu od svježeg povrća – savršen izbor za brz i lagan ručak.
Proso se kuha dok ne postane kremast poput palente, a zatim se obogaćuje naribanim povrćem, limunovom koricom i sirom. Smjesa se oblikuje u popečke i lagano zapeče dok ne postane zlatno-hrskava izvana, a mekana iznutra.
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
- 1/4 šalice sitno nasjeckanog luka
- 1 šalica prosa (pogledajte savjete)
- 1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
- 3 1/2 šalice vode
- 1/2 žličice krupne soli
- 1/3 šalice naribane tikvice
- 1/3 šalice naribane mrkve
- 1/3 šalice naribanog parmezana
- 1 1/2 žličica svježeg timijana (ili ½ žličice suhog)
- 1 žličica naribane korice limuna
- 1/4 žličice svježe mljevenog papra
Priprema:
- U većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje laganoj vatri. Dodajte luk i pirjajte 2 do 4 minute, dok ne omekša. Umiješajte proso i češnjak, kratko prepržite dok ne zamiriše (oko 30 sekundi). Dodajte vodu i sol, pojačajte vatru dok ne zakipi, zatim smanjite, poklopite i kuhajte 20 minuta, povremeno promiješajte.
- Umiješajte tikvicu, mrkvu, parmezan, timijan, limunovu koricu i papar. Kuhajte otklopljeno, na laganoj vatri, još oko 10 minuta, uz često miješanje dok smjesa ne postane gusta i kremasta, a tekućina potpuno ispari. Maknite s vatre, poklopite i ostavite 10 minuta. Nakon toga otklopite i ostavite da se hladi oko pola sata, povremeno promiješajte – smjesa treba biti dovoljno hladna za oblikovanje.
- Vlažnim rukama oblikujte 12 popečaka promjera oko 7–8 cm (otprilike 1/3 šalice smjese po komadu).
- Veliku neprijanjajuću tavu lagano nauljite sprejem za kuhanje i zagrijte na srednje jakoj vatri. Pecite popečke u serijama po 4 komada, 3 do 5 minuta sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Po potrebi ponovo nanesite sprej i pecite preostale popečke, prilagođavajući temperaturu da ne zagore.
Savjeti:
Priprema unaprijed: Smjesu možete pripremiti (do 1. koraka) i do 2 sata unaprijed.
Kako ih držati toplima: Ako ih pečete u više serija, gotove popečke pokrijte folijom, ali samo lagano – tako zadržavate toplinu bez da se upari i omekša hrskava korica.
Znate li što je proso?
Proso je sitna, zlatno-žuta žitarica koja je glavni izvor prehrane u mnogim dijelovima svijeta – osobito u Indiji, Africi i dijelovima Azije. Iako je kod nas pomalo zanemaren, proso je iznimno hranjiv: sadrži proteine, vlakna, vitamine B skupine te minerale poput magnezija i bakra. Potražite ga u rinfuzi u dućanima zdrave hrane ili dobro opskrbljenim supermarketima.