Hrana 17. lipnja 2015.

Biljka koja sigurno smanjuje apetit

Gluco
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Konjac Glukomanan je glavni sastojak popularnih dodataka prehrani (najčešće se prodaje u obliku debljih kockica čokolade), a stvara osjećaj sitosti te tako smanjuju apetit i pomaže u gubitku kilograma. Od 40 tisuća podnesenih prijava za zdravstvene tvrdnje samo ih je dvjestotinjak dobilo zeleno svjetlo od Europske Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Odobrenje koje je dobio glukomanan iz konjaca glasi - pomaže pri smanjenju tjelesne težine

Jedan od mnogih

Amorphophallus konjac (divovski konžak, Konjak krumpir; vražji jezik) egzotična je biljka koja raste u Istočnoj Aziji, a uživa veliku popularnost i pozornost, kako u svijetu, tako i kod nas. Razlog je njezina primjena u mršavljenju, kao pomoć u tom vječitom fenomenu potrage za vitkijom figurom i zdravijim tijelom.
Na početku, nije naodmet za napomenuti, kako je ova biljna vrsta svrstana u kategoriju hrane, a ne lijeka. U Japanu je konjac poznata funkcionalna hrana, dok se u Europi smjestio uglavnom u kategoriju dodataka prehrani. Kod nas se u kolokvijalnim situacijama zna čuti "pijem prirodni lijek koji čini da nisam gladna", no sama činjenica da se biljna tvar nalazi u kapsuli, ne čini je samim time i lijekom.

Bolji poznavatelji trendova u svijetu dodataka prehrani znaju kako glukomanan konjac nije ništa novo i revolucionarno i da je poznat na tržištu već dulji niz godina, barem deset godina. Svojevremeno, u razdoblju "zlatnih godina" proizvoda za mršavljenja poput jabučnog octa, i na našem tržišti postojali su proizvodi s konjac glukomananom. No, ono što ga definitivno danas ističe od ostalih dodataka prehrani je njegova opstojnost i nakon uvođenja nove stroge europske regulative od strane EFSA-e, tj. Europske komisije. Naime, jedan je od rijetkih koji je dobio odobrenje korištenja zdravstvene tvrdnje za mršavljenje.

Vrlo povoljni učinci na mršavljenje

U posljednjih je nekoliko godina od četrdesetak tisuća podnesenih prijava za zdravstvene tvrdnje, svega je njih dvjestotinjak dobilo zeleno svjetlo od Europske Agencija za sigurnost hrane (EFSA). Među njima se našao i glukomanan iz vrste Amorphophallus konjac. Zdravstvena tvrdnja koju je glukomanan iz konjaca dobio glasi: pomaže pri smanjenju tjelesne težine. Dakle, aktivna tvar zahvaljujući kojoj konjac pomaže kod mršavljenja naziva se glukomanan (glucomannan).

Glukomanan je u vodi topivo biljno vlakno, polisaharid ekstrahiran iz korijena spomenute biljke vrste Amorphophallus konjac. Važno je za istaknuti, kako je dobro dizajniranim kliničkim studijama pokazana njegova učinkovitost kao pomoć kod procesa redukcije tjelesne mase (mršavljenje). Osim što je topivo u vodi, ovo vlakno mogu fermentirati crijevne bakterije, što biološkim mehanizmima doprinosi vrlo povoljnim učincima pri mršavljenju. Znamo, naime, da je uloga crijevne mikroflore u očuvanju zdravlja izuzetna; kako između ostalog i sinteza nekih vitamina, i neurološki signali direktno utječu i o statusu crijevne mikroflore.

Kako djeluje?

Zbog svoje velike viskoznosti u probavnom sustavu, glukomanan pomaže u smanjenju pražnjenja želuca, smanjuje pokretljivost i aktivnosti tankog crijeva te dovodi do posljedične smanjene inzulinske reakcije. Pojednostavljeno rečeno, inzulin se opravdano smatra možda i najključnijim hormonom u regulaciji tjelesne težine i "čežnji za slatkim". Uz te mehanizme koji uvjetuju pojačanu sitost, smatra se da viskozno vlakno glukomanana može smanjiti apsorpciju masti i proteina u tankom crijevu, te samim time opet djelovati na homeostazu glukoze u krvi.

Kako ga uzimati

Doze glukomanana iz konjaca koje se primjenjuju propisane su od strane proizvođača, no zbog svoje vrlo visoke viskoznosti, djelotvoran je na opisan mehanizam i u manjoj dozi. Tako se 1 gram glukomanana iz konjaca može uzimati tri puta dnevno. Veće doze eventualno mogu imati potencijalni klinički značaj u terapiji dijabetesa tipa 2 (koji je također usko vezan uz debljinu). Kao što sam već napomenuo, glukomanan iz konjaca nije biljni lijek, već dodatak prehrani ili funkcionalna hrana, s dozvoljenom zdravstvenom tvrdnjom da pomaže pri regulaciji tjelesne težine, u kontekstu energetske restrikcije. Zbog svoje reaktivnosti s vodom, nema ga u obliku tableta, već u obliku sašeja (prah) ili kapsula.

Djeluje, ako ga koristiš ovako:

Čuvena rečenica kaže kako dodataka prehrani nije zamjena za raznoliku i uravnotežen način prehrane i za zdrav način života. Prevedimo; unatoč dobroj dokazivosti učinkovitog djelovanja glukomanana iz konjaca pri mršavljenju, njegov učinak će izostati izgladnjuješ li se ili pak jedeš li nutritivno siromašnu hranu, s tek pukim ograničenjem kalorijskog unosa. Zdravi program prehrane koji jamči sitost, metaboličku ravnotežu, dovest će i do mršavljenja, a kvalitetni i dokazani dodaci prehrani tu služe kao pomoć.

Izračunaj svoj indeks tjelesne mase.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.