Zdravlje Simptomi i pomoć 28. kolovoza 2020.

Simptomi tumora na mozgu i učestalost ovisno o životnoj dobi

Anemija
Foto: Guliver/Shutterstock Glavobolje i umor neki su od simptoma anemije
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dr.sc. Marjan Rožanković, specijalist neurokirurgije iz KBC Zagreb te suradnik Specijalne bolnice Sv. Katarina u Zagrebu otkriva za missZdravu koji su najčešći simptomi tumora na mozgu te je li poznato zašto nastaje.

Tumor je nenormalni novi rast (novotvorina) koji može biti zloćudan (maligan ili kancerogen) ili dobroćudan (benigan ili nekancerozni). U većini dijelova tijela benigni tumor uzrokuje malo problema ili ih uopće ne uzrokuje, ali bilo kakav rast u mozgu može prouzročiti znatno oštećenje. Može svojim rastom izravno razoriti tkivo ili svojim rastom i širenjem potiskivati i pritiskati mozak, a budući da je lubanja čvrsta njen se sadržaj ne može širiti pa tako tumor koji raste može čak dovesti do oštećenja područja mozga udaljenih od tumora. Benigni tumor mozga je nenormalan, ali nekancerozni rast tkiva u mozgu. maligni tumor mozga je bilo koji rak u mozgu koji ima moć prožimanja i uništavanja susjednog tkiva ili koji se od bilo kuda širi (metastazira putem krvotoka u mozak, stoji u MSD-u (Medicinski priručnik za pacijente, izdavač Placebo).

Maligni tumori su učestaliji kod muškaraca

Dr.sc. Marjan Rožanković, specijalist neurokirurgije | Author: Specijalna bolnica Sv. Katarina Foto: Specijalna bolnica Sv. Katarina Dr.sc. Marjan Rožanković, specijalist neurokirurgije Tumori na mozgu dijele se na primarne i sekundarne. primarni tumori proizlaze iz mozga, a sekundarni su metastaze raka koje su započele u nekom drugom dijelu tijela. "Najčešći primarni tumori mozga su skupina gliomskih tumorskih procesa, dominantno astrocitomi, a najčešći od njih je glioblastom, maligni primarni tumor mozga. Glioblastomi se češće pojavljuju u muškaraca.

Kada se govori o intrakranijskim tumorskim procesima najčešći su sekundarizmi, odnosno metastaze, a najčešće moždane metastaze daju karcinomi pluća, odnosno bronha, karcinomi dojke, melanomi, karcinomi bubrega i karcinomi debelog crijeva. Najčešći benigni intrakranijski tumori su meningeomi, koji nastaju od stanica paučinaste mozgovne ovojnice i oni su učestaliji u žena", objašnjava dr.sc. Rožanković i tumači da se tumorski procesi mozga vrlo često javljaju i u dječjoj dobi: "To su najčešći solidni tumori dječje dobi i to od treće do sedme godine. Drugi dobni pik pojavnosti tumorskih procesa mozga je između 45. i 75. godine života."

Jaka glavobolja je najčešći simptom

Simptomi ovise o brzini rasta tumoru, njegovoj veličini i smještaju. Ponekad jaka glavobolja može biti samo simptom anemije, ali može uputiti i na tumore.

U nekim dijelovima mozga tumori mogu narasti do značajne veličine, a da se ne pojave simptomi. Dok u drugim dijelovima čak i maleni tumor može imati uništavajuće učinke. Kada je tumor mozga metastaza raka s nekog drugog organa , osoba može imati i simptome koji se odnose na tu vrstu raka. Primjerice rak pluća može izazvati kašalj s iskašljavanjem krvave sluzi.

Dr. sc. Rožanković naveo je koji su najčešći simptomi tumora mozga:

  • glavobolja,
  • mučnina,
  • povraćanje,
  • smetnje kognitivnih funkcija,
  • neurološki deficiti kao što su: smetnje motorike, govora, vida, sluha, a oni ovise o smještaju tumorskog procesa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Glavobolja uzrokovana tumorom mozga vrlo je jaka i ne popušta ili se često ponavlja, a kod osoba koje nisu patile od glavobolje može se iznenada pojaviti. Neki tumori mozga uzrokuju epileptične napadaje, a oni su češći kod benignih tumora ili kod spororastućih tumora. Pritisak na mozak može uzrokovati promjene osobnosti i uzrokovati zbunjenost, pospanost. Takvi simptomi su krajnje ozbiljni i nužna je hitna medicinska intervencija.

Uzroci, dijagnostika i liječenje

Dr. sc. Rožanković kaže da se uzroci za sada još istražuju, a smatra se da su kombinacija genetskih i okolišnih čimbenika. "Dokazano je da i radijacija pogoduje razvoju tumorskih procesa mozga. Poznato je i da se tumori mozga pojavljuju u nekim genetski uvjetovanim sindromima, npr. neuro fibromatoza, tuberozna skleroza, Li-Fraumeni sindrom. Budući da do sada osim zračenja nema jasno dokazanih uzroka pojave tumora mozga ne postoje niti specifične metode prevencije", objašnjava liječnik.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Neovisno o vrsti tumora, napadaji su obično prvi znak njegove prisutnosti

"Zlatni standard u dijagnostici tumorskih procesa mozga danas j magnetska rezonanca, a u dijagnostici se koristi i kompjuterizirana tomografija. Trenutno ne postoji testiranje kojim bi se prema laboratorijskim nalazima posumnjalo na tumorski proces mozga. Liječenje tumorskih procesa može biti kirurško i onkološko (kemoterapija i radioterapija), a vrlo često kombinacija navedenih", objašnjava dr. sc. Rožanković.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.