Eko 16. studenoga 2023.

1713 slučajeva trovanja pesticidima u Hrvatskoj, zabilježena i dva smrtna slučaja

Foto: Pexels Zbog zloupotrebe pesticida u Hrvatskoj najviše su se otrovale odrasle osobe, njih 69 posto
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Udruga Biom u svom je priopćenju objavila podatke koji pokazuju razmjere problema trovanja pesticidima. Izvještaj ukazuje na lako dostupne legalne i ilegalne pesticide u Hrvatskoj, a neki broj spermija kod muškaraca diljem svijeta.

U razdoblju od 2006. do 2020. godine zabilježeno je ukupno 1713 slučajeva trovanja ljudi povezanih s nepravilnom uporabom pesticida u Hrvatskoj, kako pokazuju dostupni podaci. Prosječno je godišnje otrovano 114 osoba, s najvećim brojem slučajeva zabilježenih 2008. godine, kada je bilo 144 slučaja trovanja piše u priopćenju Udruge Biom

Zbog zloupotrebe pesticida u Hrvatskoj najviše su se otrovale odrasle osobe, njih 69 %, zatim slijedi dojenčad i predškolska djeca do pet godina s 25,7 % te školska djeca i adolescenti s 5,3%. Na temelju dostupnih podataka, zabilježena su dva smrtonosna slučaja, i to 2008. godine kada je školsko dijete slučajno otrovano organofosfatnim pesticidom (OPP) te 2020. godine kada je pojedinac počinio samoubojstvo gutanjem glifosata. 

Osim kod ljudi, ilegalni pesticid bili su prisutni i u toksikološkim nalazima vezanim uz trovanja divljih životinja. Između 2016. i 2021. laboratorij Centra “Ivan Vučetić” je proveo toksikološke analize na 125 uzoraka i u mnogim slučajevima potvrdio da su životinje umrle uslijed trovanja. U tim incidentima kao uzrok smrti identificirane su toksične tvari, uključujući carbofuran, metaldehid, bromadiolon, chlorophacinone, chlorpyrifos-methyl, chlorpyrifos-ethyl, metomil, terbuthylazine, metolachlor, xylazin, ketamin, NaOH, KOH, cypermethrin, acetamiprid, brodifacoum, aluminium phosphide, Imidacloprid, Omethoate, Dimethoate, 2,4D acid i 2,4DP acid, piše u izvješću. 

“Ovi podaci ukazuju na potrebu boljeg nadzora nad pesticidima u Hrvatskoj, posebno zbog prisutnosti ilegalnih pesticida koji se koriste u poljoprivredi te njihovog utjecaja na trovanje divljih životinja. Analize toksikoloških uzoraka u slučajevima trovanja trebaju biti visok prioritet, a uporaba ilegalnih pesticida u poljoprivredi i trovanje divljih životinja trebaju se smatrati ozbiljnim sigurnosnim prijetnjama”, kaže Boleslaw Slocinski, stručnjak za borbu protiv zločina protiv prirode u Udruzi Biom.

Možda te zanima... Izvješće pokazalo da velika količina jesenskog voća sadrži tragove pesticida Zdravlje

Neki pesticidi utječu i na broj spermija kod muškaraca diljem svijeta

Pesticidi koji se koriste u našim domovima, vrtovima i na travnjacima te za prskanje hrane koju jedemo pridonose dramatičnom padu broja spermija među muškarcima diljem svijeta, prema novoj analizi studija u posljednjih 50 godina, piše CNN. Studija je analizirala prijašnja istraživanja o pesticidima koja su pokazala različite razine utjecaja među 1774 muškarca u 21 različitoj populaciji. Muškarci koji su bili više izloženi pesticidima, poput onih koji rade u poljoprivredi, imali su značajno manju koncentraciju sperme od muškaraca koji su bili najmanje izloženi organofosfatima i N-metil karbamatima.

“Tijekom 50 godina koncentracija spermija pala je oko 50 % diljem svijeta”, rekla je viša autorica studije Melissa Perry, dekanica Fakulteta za javno zdravstvo na Sveučilištu George Mason u Virginiji. Perry je dodala da vjerojatno postoji više uzroka koji doprinose smanjeju spermija, ali da njihova studija pokazuje snažnu povezanost između dva uobičajena insekticida, organofosfata i N-metil karbamata, i pada koncentracije sperme.

Organofosfati se najviše koriste i glavne su komponente nervnog plina, herbicida, pesticida i insekticida, a također se koriste za izradu plastike i otapala. N-metil karbamati su strukturno i operativno slični organofosfatima, a ubijaju insekte oštećujući njihov mozak i živčani sustav. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti koriste se za izradu insekticida koji se primjenjuju na razne voćne i povrtne usjeve za suzbijanje kukaca, svrdlaša, oblića, žižaka i sličnih štetočina. 

No, istraživači žele vijdeti kako pretilost, loša prehrana, kronične bolesti i izloženosti toksinima iz okoliša kao što su onečišćenje, PFAS i drugi potencijalni toksini utječu na koncentraciju sperme. 

Možda te zanima... Kako najbolje možeš očistiti voće i povrće od pesticida? Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.