Hrana 30. travnja 2019.

Kako najbolje možeš očistiti voće i povrće od pesticida?

Foto: Thinkstock Jabuke su povezane s nizom blagodati koje pomažu u promicanju dugoročnog zdravlja.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ukoliko nisi sretnik koji ima vrt i sam uzgaja svoju hranu, što napraviti? Pranje pod vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, a guljenje kore koja je puna hranjivih tvari nije rješenje.

Vjerujemo da pesticidi i ostale kemikalije kojima se voće danas prska, čine dobru osnovu za strah, no i taj dio se može riješiti.

Limu-Uspr Možda te zanima... Pesticidi u limunima - oprez! Hrana

Donosimo efikasno i jednostavno rješenje

Veliku posudu napuni vodom, zatim dodaj jabučni ocat u omjeru na 5 l vode 0.5 l octa. Dobro promiješaj te ubaci voće ili povrće. Voda treba biti sobne temperature. Voće ili povrće ostavi u otopini oko 15 minuta. Nakon toga isperi čistom vodom. Ako znaš da su namirnice jako tretirane, povećaj količinu octa. 

Možda te zanima... Znaš li zašto treba prati voće s korom, suho voće i orašaste plodove? Hrana

Domaći sprej za čišćenje

Povrće i voće mogu se oprati i pomoću spreja jednostavnog za pripremu. Kupi bočicu s raspršivačem te je operi. Ulij u nju žlicu svježe cijeđenog soka limuna, dvije žlice octa i 250 ml vode. Dobro zatvori i žestoko protresi kako bi se sastojci proželi. Voće i povrće prije upotrebe poprskaj tom mješavinom, pusti da djeluje desetak minuta te isperi pod mlazom hladne vode. Čistom krpom ili kuhinjskim ručnicima obriši prije guljenja i rezanja. Nakon ispiranja okus i miris octa neće se osjetiti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.