Voće i povrće s jestivom korom, i kada je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristi sapun za to i dobro ih prebriši papirnatim ubrusom nakon pranja.
Voće i povrće s korom koja se guli - ako voće i povrće guliš, tijekom tog procesa ga držiš u rukama i bakterije dolaze na tvoju kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedeš. Zato ga je prije guljenja dobro operi, npr. banane, mandarine, dinje...
Limenke, iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.
Orašaste plodove, treba prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možeš znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.
Suho voće, ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.