Hrana Hrana kao lijek 20. siječnja 2024.

Koje namirnice izbjegavati, a koje više unositi kako bi se smanjio rizik od raka grlića maternice?

Foto: Unsplash Mediteranska dijeta, bogata voćem, povrćem, graškom ili grahom, zdravim masnoćama i ribom, može dovesti do nižeg rizika od infekcije HPV-om i raka vrata maternice
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rak vrata maternice je, nakon raka dojke, najčešći zloćudni tumor spolnih organa kod žena srednje živote dobi. U većini slučajeva nastaje zbog infekcije humanim papiloma virusom (HPV) koji uzrokuje abnormalne promjene na grliću maternice, što dovodi do razvoja ovog oblika raka.

HPV može se dijagnosticirati Papa testom prije nego što se stanice razviju u predstadij raka ili rak te testom na HPV kojim se traži virus koji može uzrokovati stanične promjene. Nažalost, ne postoji učinkovit lijek za HPV, ali postoji cjepivo koje pruža zaštitu osoba koje ranije nisu bile u doticaju s HPV-om te se primjenjuje kod oba spola u dobi od 9 do 26 godina. Na napredovanje HPV-a kod raka vrata maternice utječu pušenje, izloženost toksinima iz okoliša, spolno prenosive bolesti te prehrana

Odgovarajuća prehrana pomaže optimizirati imunološki sustav, koji zauzvrat eliminira HPV i pomaže tijelu da odgovori na tumore raka. Istraživanja o ulozi prehrane u sprječavanju ili smanjenju rizika od razvoja raka grlića maternice bila su fokusirana na antioksidativne hranjive tvari i prehrambene obrasce koji ublažavaju utjecaj HPV-a. Prema istraživanjima, zapadnjački tip prehrane povezan je s razvojem raka grlića maternice, osobito kod žena koje imaju HPV infekciju i sjedilački način života. Zapadnjačka prehrana, koja je obično bogata zasićenim i trans mastima, dodanim šećerima i natrijem, navodno povećava kroničnu upalu i čini kontrolu HPV infekcija još većim izazovom. Trajna HPV infekcija dovodi do razvoja raka vrata maternice.

S druge strane, mediteranska dijeta, bogata voćem, povrćem, graškom ili grahom, zdravim masnoćama i ribom, može dovesti do nižeg rizika od infekcije HPV-om i raka vrata maternice. Unos antioksidansa, kao što su karotenoidi lutein, zeaksantin i beta karoten, te vitamini C, E i A mogu suzbiti razvoj raka grlića maternice, osobito među onima koji puše.

Nadalje, hranjive tvari poput folata, vitamina i likopena mogu zaustaviti napredovanje HPV-a u rak vrata maternice. Svaki od ovih antioksidativnih nutrijenata ima različite zaštitne uloge tijekom razvojnih faza raka vrata maternice. Stoga je najbolje usredotočiti se na ukupne prehrambene obrasce, a ne samo na pojedinačne hranjive tvari piše Medical News Today.

Možda te zanima... Rak vrata maternice: Glavni uzrok nastanka i načini prevencije Zdravlje

Koje namirnice jesti, a koje izbjegavati?

Opservacijska studija na gotovo 300 tisuća žena sugerira da je povećani unos voća i povrća, koji su bogati raznim antioksidativnim nutrijentima, povezan sa smanjenim rizikom od raka vrata maternice. Dnevno povećanje od 100 grama voća povezano je sa smanjenim rizikom od raka vrata maternice, a i dnevno povećanje unosa povrća ima sličan učinak. Usvajanje prehrane slične mediteranskoj smanjuje upale i rizik od raka vrata maternice, stoga je potrebno više jesti:

  • voća i povrća, fokusirajući se na raznolikost boja i tekstura
  • složenih ugljikohidrata, poput riže od cjelovitog zrna, tjestenine, kruha i kus-kusa
  • orašastih plodova, sjemenki i maslinovog ulja, koji sadrže zdrave, nezasićene masti
  • bilja i začina, kao što su luk i češnjak, uz ograničenje dodanog natrija
  • mliječnih proizvodi s niskim udjelom masti, poput mlijeka, sira i jogurta
  • mahunarki poput graška, leće i graha, uključujući slanutak i crveni grah

Uz održavanje uravnotežene i hranjive prehrane, upotreba svakodnevnog multivitaminskog dodatka kod žena s HPV-om povezana je s manje ozbiljnom HPV infekcijom i manjim rizikom od napredovanja do raka vrata maternice.

Hrana koja izaziva upale povezana je s povećanim rizikom od raka vrata maternice. To uključuje brzu i prerađenu hranu koja je siromašna dijetalnim vlaknima i bogata dodanim šećerima. Stoga hrana koju treba ograničiti ili izbjegavati uključuje:

  • hrana s visokim udjelom dodanog šećera
  • prerađeno meso kao što je delikatesno meso
  • crveno meso
  • hrana s visokim udjelom zasićenih i trans masti

Pretjerana konzumacija dodanih šećera iz slatkih pića, mliječnih deserata i šećera značajno povećava rizik od raka u desetogodišnjoj opservacijskoj studiji na više od 100 tisuća ispitanika.

Crveno meso poput teletine, svinjetine i janjetine u količini od 101 do 200 g dnevno povezano je s povećanim rizikom od razvoja raka i kod žena u predmenopauzi i u postmenopauzi. Ograničite unos životinjskih i industrijski proizvedenih izvora zasićenih i trans masti, za koje je istraživanje pokazalo da potiču rast kancerogenog tumora. Prirodni i biljni izvori zasićenih i trans masti nisu imali negativan utjecaj na rizik od raka. Hrana koja izaziva upalu remeti ravnotežu “dobrih” bakterija koje žive u crijevima, izaziva upalu i povećava rizik od raka piše Medical News Today.

Možda te zanima... Mediteranska dijeta: Glavna načela i primjer jelovnika Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.