Kaki je egzotično voće s mnogim zdravstvenim prednostima - sadrži vitamine, antioksidanse i vlakna.
Postoje dvije vrste kakija: azijski i američki. Indijanci su stoljećima koristili američki kaki, Diospyros virginiana, jedući ga suhog ili pečenog u kruhu. Diospyros kaki ili japanski kaki, je vrsta koju obično možete naći u trgovinama.
Postoje dvije popularne vrste japanskog kakija:
- Hachiya: Ova vrsta je u obliku žira i trpkog je okusa zbog visokog sadržaja tanina. No, ta trpkost se smanjuje kako plod sazrijeva. Ima sjajnu, tamno narančastocrvenu koru i tamnožuto meso s crnim prugama.
- Fuyu: Ova vrsta ima oblik rajčice i nije trpka, pa se može jesti dok je još nedovoljno zrela. Kora joj je tamno narančasta, a meso svijetlo narančasto.
Bogata hranjivim tvarima
Plodovi kakija puni su hranjivih tvari. Koncentracije variraju ovisno o vrsti kakija, ali japanski kaki je posebno bogat vitaminom A, vitaminom C i vlaknima.
Može biti korisno za zdravlje očiju
Jedan japanski kaki sadrži oko 55 % preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Dovoljna količina vitamina A ključna je za zdravlje očiju, kože i imunološkog sustava.
Bogato antioksidansima
Kaki je bogat antioksidansima, posebno karotenoidima i flavonoidima. Ovi antioksidansi mogu se boriti protiv slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice u procesu poznatom kao oksidativni stres. To može smanjiti rizik od zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.
Izvor vlakana
Jedan kaki sadrži oko šest grama vlakana. Konzumiranje dovoljno vlakana može pomoći u održavanju zdrave probave i sprječavanju zatvora.
Ima protuupalna svojstva
Plodovi kakija mogu imati protuupalna svojstva. Na primjer, studija provedena 2020. na štakorima otkrila je da antioksidativna svojstva kakija vjerojatno smanjuju upalu i oštećenje tkiva uzrokovano reumatoidnim artritisom, koji je upalno stanje. Međutim, ovi nalazi možda se ne odnose na ljude. Potrebna su daljnja istraživanja.
Nutritivna svojstva
U 100 grama kaki jabuke nalazi se:
- 70 kalorija
- 19 g ugljikohidrata, od čega 13 g šećera i 3,6 g dijetalnih vlakana
- 0,6 g proteina
- 0,2 g masti
- 7,5 mg vitamina C
- 161 mg kalija, 8 mg kalcija, 9 mg magnezija i 0,2 mg željeza.
Kaki također sadrži manje količine drugih hranjivih tvari, poput folata i likopena.
Postoje li rizici od jedenja kakija?
Većina ljudi može jesti kaki bez nuspojava. Međutim, ako ih netko prije nije probao, dobro je biti svjestan sljedećeg:
Bezoari
Konzumiranje velikih količina kakija može uzrokovati stvaranje bezoara. Bezoar je tvrda masa koja može dovesti do želučane opstrukcije. Podtip bezoara, poznat kao diospirobezoar, specifičan je za kakije, ali je rijedak.
Alergijske reakcije
Alergijske reakcije na kaki nisu česte, ali se mogu pojaviti. Blagi simptomi alergije mogu uključivati svrbež kože, curenje iz nosa ili bol u trbuhu. Međutim, moguće je da alergija na kaki dovede i do anafilaktičkog šoka.
Može postojati veza između alergije na kaki i sindroma lateks-voća, što znači da je osoba alergična i na lateks i na određeno voće jer sadrže slične proteine.