Zdravlje 09. siječnja 2022.

'Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van': Je li to baš tako?

Foto: shutterstock "Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van"
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jabuke su popularno voće koje sadrži antioksidante, vitamine, dijetalna vlakna i niz drugih hranjivih sastojaka. Zbog različitog sadržaja hranjivih sastojaka, smatra se da one mogu pomoći u prevenciji nekoliko zdravstvenih stanja.

Jabuke su povezane s nizom blagodati koje pomažu u promicanju dugoročnog zdravlja. Pune su važnih hranjivih sastojaka, uključujući vlakna, vitamine, minerale i antioksidante. Pa tako, jedna srednje velika jabuka sadrži:

  • Kalorija: 95
  • Ugljikohidrata: 25 grama
  • Vlakna: 4,5 grama
  • Vitamin C: 9% dnevne vrijednosti (DV)
  • Bakar: 5% DV
  • Kalij: 4% DV
  • Vitamin K: 3% DV

Također, one dolaze u raznim oblicima, bojama i okusima te pružaju niz hranjivih sastojaka koji mogu koristiti mnogim različitim aspektima čovjekova zdravlja. Danas su jabuke na prvom mjestu po konzumaciji u SAD-a i komercijalno se uzgajaju u najmanje 32 države.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Unos većih količina povezuje se s rizikom od nekih kroničnih stanja

Studije pokazuju da bi konzumiranje više jabuka na dan moglo biti povezano s manjim rizikom od nekoliko kroničnih stanja, uključujući bolesti srca. Jedno je istraživanje, provedeno na više od 20 tisuća odraslih, otkrilo da je konzumacija većih količina voća i povrća od bijelog mesa, uključujući jabuke, povezana s manjim rizikom od moždanog udara. To je možda zbog prisutnosti flavonoida koji se nalaze u jabukama, a to su spojevi za koje je dokazano da smanjuju upalu i štite zdravlje srca, prenosi Healthline

Sadrži spojeve idealne u borbi s rakom

Jabuke sadrže nekoliko spojeva koji mogu pomoći u prevenciji stvaranja raka, uključujući antioksidante i flavonoide. Prema jednoj studiji, konzumacija veće količine jabuka bila je povezana sa smanjenim rizikom od razvoja raka pluća. Druga je studija promatrala slična otkrića te je navela da je konzumacija više jabuka povezana s manjim rizikom od raka debelog crijeva.

Druga istraživanja sugeriraju da bi prehrana bogata voćem i povrćem mogla zaštititi od raka želuca, debelog crijeva, pluća, usne šupljine i jednjaka. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se procijenili potencijalni antikancerogeni učinci jabuka te kako bi se utvrdilo jesu li u to uključeni i drugi čimbenici.

Možda te zanima... Kolač s jabukama i bananama gotov za tren Hrana

Ostale zdravstvene dobrobiti

Jabuke su povezane i s nekoliko drugih zdravstvenih blagodati:

  • Pomažu kada je u pitanju gubitak kilograma: Zbog činjenice da sadrže vlakna, pokazalo se da jabuke potiču osjećaj sitosti, smanjuju unos kalorija i povećavaju gubitak kilograma.
  • Poboljšavaju zdravlje kostiju: Studije na ljudima, životinjama i u epruvetama otkrile su da bi jedenje veće količine voća moglo biti povezano s povećanom mineralnom gustoćom kostiju i manjim rizikom od osteoporoze.
  • Promiču rad mozga: Studije na životinjama sugeriraju da bi jedenje jabuka moglo smanjiti oksidativni stres i usporiti znakove starenja.
  • Štite od astme: Studije pokazuju da povećani unos jabuka može biti povezan s manjim rizikom od astme.
  • Smanjuju rizik od dijabetesa: Prema jednom velikom istraživanju, jedenje jedne jabuke dnevno bilo je povezano s 28 % nižim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, u usporedbi s nejedenjem jabuka uopće.
Možda te zanima... Nutricionistica otkrila tri recepta za najbolje detoks smoothieje Hrana

Potencijalni nedostaci

Jedenje jabuke svaki dan vjerojatno neće štetiti tvojem zdravlju. Međutim, moguće je i pretjerati s unosom dobrih stvari u organizam, a jedenje više jabuka svaki dan može uzrokovati nekoliko štetnih nuspojava.

Konkretno, brzo povećavanje unosa vlakana tijekom kratkog razdoblja može izazvati simptome poput plinova, nadutosti i bolova u trbuhu. Kao i ostalo voće i jabuka u svakoj porciji sadrži dobar dio ugljikohidrata. Iako to većini ljudi ne predstavlja problem, oni koji slijede dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata ili ketogenu prehranu možda će trebati smanjiti njen unos.

Unos više jabuka možda doslovno nije povezan s manje posjeta liječniku, jabuke su bogate hranjivim tvarima i nude nekoliko blagodati za prevenciju bolesti i dugoročno zdravlje. Osim njih i drugo voće i povrće pruža sličan niz hranjivih sastojaka i zdravstvenih blagodati. Stoga, za najbolje rezultate uživaj u raznom voću i povrću te biraj raznovrsnu prehranu!

Zdravko630 Možda te zanima... Zdravko, kolač od jabuka, griza i oraha Hrana Možda te zanima... 4 neočekivane namirnice uz koje ćeš smršavjeti i smanjiti želju za šećerom Dijeta

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.