Ne znam bih li ovo nazvala kruhom ili kolačem. Veliki sam ljubitelj popularnog banana kruha, tzv. banana bread, i često ga pravim, kaže kolumnistica gastro.hr Sweet 'n' Salty by Matea čiji recept ti donosimo.
Ne marim previše za mjere i popis sastojaka budući da podnosi velike varijacije. Stvarno je teško pogriješiti. Ovog puta sam ga upotpunila s jabukama i mogu reći da sam izrazito zadovoljna. Idealna je opcija za doručak, uz šalicu tople kave ili čaja. Možeš ga koristiti kao brzi međuobrok ili čisto samo zato što vam se jede nešto slatko. Tko je rekao da zdravo nije fino?!
Druge recepte potražite na Instagram profilu Sweet 'n' Salty by Matea!
Potrebni sastojci:
- 2 jabuke
- 1 zrelija banana
- 2 jaja
- 150 grama integralnog brašna
- 50 grama maslaca sobne temperature
- 2 žlice meda
- 2 žlice smeđeg šećera
- Pola žličice praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Napomene:
- Koristila sam jabuke sorte Granny Smith koje su po meni najbolje zbog svoje čvršće teksture.
- Po želji dodati klinčić. Ja sam koristila i mješavinu začina – pumpkin spice, što dodatno obogaćuje aromu, no naravno to nije neophodno.
- Po želji možeš dodati sjeckane orašaste plodove ili sjemenke. Ja ovog puta nisam, no često to napravim.
Priprema:
- Jednu i pol jabuku narezati na kockice. Preostala polovica će biti iskorištena za dekoraciju.
- Pomiješaj sve suhe sastojke.
- Odvoji žumanjke od bjelanjaka.
- Žumanjke miksaj skupa sa šećerom, dodaj maslac, med, ekstrakt vanilije i bananu koju si prethodno zgnječila vilicom. Kad dobiješ ujednačenu smjesu, dodaj suhe sastojke i sve dobro izmiješaj.
- Bjelanjke istuci u čvrst snijeg i umiješaj ih u smjesu sa žumanjcima.
- Smjesu prelij u duguljasti kalup za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Preostalu polovicu jabuke nareži na tanke ploške i posloži duž smjese. Pospi s malo smeđeg šećera.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata. Kolač je gotov kad čačkalica iz njega iziđe suha.