Kad ponudite ovaj kolač gostima budite spremni da će vas tražiti recept.
Sastojci
- 120 grama omekšalog maslaca
- 280 grama šećera, uzmite ksilitol ili eritrol za dijetnu verziju
- 1 mahuna vanilije
- 1/4 šalice limunove korice
- 4 jaja sobne temperature, odvojite bjelanjak i žumanjak
- 240 grama
- 300 grama ricotte
- Nasjeckani bademi za ukrašavanje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva Celzijevih.
- Podlogu i stranice kalupa za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje i ostavite po strani.
- Mikserom umutite maslac, 165 grama šećera, vaniliju i limunovu koricu i muti 8 do 10 minuta ili dok smjesa ne postane kremasta.
- Polako dodajite žumanjke, jedan po jedan, nastavljajući mutiti dok se potpuno ne sjedine.
- Dodajte bademovo brašno i mutite dok se ne sjedine s ostatkom smjese.
- Dodajte Ricottu.
- U čistoj zdjeli ručnim električnim mikserom umutite bjelanjke dok ne postanu čvrsti te dodajte šećer.
- Postupno dodajte preostali šećer smjesi s bjelanjcima i mutite dok ne dobijete čvrsti bijeli snijeg.
- U prethodnu pripremljenu smjesu polako dodajite trećinu umućenih bjelanjaka, zatim dodajte i ostatak bjelanjaka polako miksajući sve zajedno.
- Smjesu izlijte u kalup za tortu. Površinu ukrasite bademovim listićima i pecite 40 do 45 minuta ili dok ne postane čvrsta na dodir.
- Ostavite je u kalupu dok se potpuno ne ohladi i pospite šećerom u prahu.