Zdravlje 24. travnja 2024.

Omega-3 masne kiseline: zašto su važne za zdravlje krvi?

Foto: Unsplash Omega-3 masne kiseline
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Omega-3 masne kiseline su ključne za održavanje zdravlja krvi i sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Igraju vitalnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju upala i poboljšanju općeg zdravlja srca. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uključuje ribu, orašaste plodove, biljna ulja, i alge.

Ali što to točno čini omega-3 masne kiseline toliko važnima za naše tijelo i kako ih možemo uključiti u svoju prehranu? U ovom članku saznat ćete značaj omega-3 masnih kiselina te koja je hrana bogata njima i kako omega-3 pridonosi zdravlju. 

Što su omega-3 masne kiseline i koje su njezine vrste?

Omega-3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, što znači da ih naše tijelo ne može samo proizvesti pa ih moramo unijeti prehranom.

Postoje tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina: alfa-linolenska kiselina (ALA), eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA).

Alfa-linolenska kiselina (ALA) najčešće se nalazi u biljnim uljima, kao što su laneno ulje, sojino ulje i ulje kanole, kao i u orašastim plodovima i sjemenkama. ALA služi kao prekursor za EPA i DHA, što znači da naše tijelo može pretvoriti ALA u ove dvije druge forme, iako je taj proces relativno neefikasan.

Eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) nalaze se u masnim ribama i morskim plodovima, kao što su losos, skuša, sardine i haringa. EPA i DHA imaju ključnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, regulaciji upala i održavanju funkcije mozga.

Koja hrana je bogata omega-3 masnim kiselinama?

Postoji mnogo namirnica koje su bogate omega-3 masnim kiselinama, a dovoljan unos istih važan je za optimalno zdravlje. To uključuje:

 • Masne ribe poput lososa, skuše, sardina, haringe i pastrve bogate su EPA i DHA omega-3 masnih kiselina. Konzumacija masne ribe dva do tri puta tjedno može osigurati preporučenu količinu ovih esencijalnih masnih kiselina.
 • Orašaste plodove kao što je orah i sjemenke poput lanenih i chia sjemenki bogati su ALA omega-3 masnim kiselinama. Uključivanje ovih namirnica u prehranu može doprinijeti ukupnom unosu omega-3.
 • Biljna ulja poput lanenog ulja, sojinog ulja i ulja uljane repice također su dobri izvori ALA masnih kiselina. Ova ulja možete koristiti kao preljev za salate ili dodatak jelima kako biste povećali unos omega-3.
 • Alge su jedan od rijetkih biljnih izvora bogate DHA i mogu biti dobra opcija za vegetarijance i vegane. 

Problem je što prehranom unosimo više omega-6 masnih kiselina, a premalo omega-3 što može doprinijeti razvoju upalnih procesa i povezanih bolesti. Stoga je važno povećati unos omega-3 masnih kiselina, alii smanjiti unos omega-6 kako bi se postigao zdraviji omjer i smanjio rizik od kroničnih bolesti. 

Koje su zdravstvene koristi omega-3 masnih kiselina?

Omega-3 masne kiseline pružaju brojne zdravstvene koristi koje doprinose ne samo općem blagostanju, nego i zdravlju krvi. One su ključne za prevenciju i upravljanje kardiovaskularnim bolestima zahvaljujući svojim protuupalnim, antitrombotičkim svojstvima, a korisne su i za snižavanje lipida. 

Kardiovaskularno zdravlje

EPA i DHA omega-3 masne kiseline su posebno učinkovite u smanjenju rizika od razvoja srčanih bolesti. One to čine na nekoliko načina, uključujući poboljšanje funkcije endotela, što je ključno za održavanje elastičnosti krvnih žila. Također, smanjujući upalne procese u tijelu, omega-3 masne kiseline doprinose zdravlju srčanog mišića i krvnih žila.

Smanjenje triglicerida

Jedna od najpoznatijih prednosti omega-3 masnih kiselina je njihova sposobnost da smanje razinu triglicerida u krvi, što je važno za smanjenje rizika od bolesti koronarnih arterija. Redovitim unosom omega-3, posebno kroz prehranu bogatu EPA i DHA kiselinama, može se postići značajno smanjenje triglicerida.

Kolesterol i krvni tlak

Omega-3 masne kiseline mogu također pozitivno utjecati na kolesterol, potičući povećanje HDL (dobrog) kolesterola, dok imaju manji utjecaj na LDL (loš) kolesterol. Osim toga, omega-3 masne kiseline blago snižavaju krvni tlak, što dodatno pridonosi kardiovaskularnom zdravlju. 

Možda te zanima... Kolesterol u krvi: Uzroci nastanka, posljedice i prevencija Zdravlje

Koja je uloga Omega-3 masnih kiselina u zgrušavanju krvi?

Omega-3 masne kiseline imaju značajnu ulogu u prevenciji nastanka krvnih ugrušaka, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih udara i moždanih udara. Njihov utjecaj na proces zgrušavanja krvi odvija se kroz nekoliko mehanizama koji zajedno doprinose zdravlju krvi.

Prevencija agregacije trombocita

Omega-3 masne kiseline, posebno EPA, mogu spriječiti agregaciju trombocita, proces u kojem se krvne pločice (trombociti) međusobno spajaju i stvaraju ugrušak. Zbog toga, omega-3 masne kiseline smanjuju rizik od formiranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do blokade krvnih žila.

Poboljšanje vaskularne funkcije

Omega-3 masne kiseline doprinose zdravlju krvnih žila poboljšavajući njihovu elastičnost i funkciju. Ovo, zauzvrat, omogućava bolju regulaciju protoka krvi i smanjuje mogućnost nastanka ugrušaka.

Smanjenje upala

Budući da upalni procesi mogu potaknuti zgrušavanje krvi, protuupalno djelovanje omega-3 masnih kiselina pruža dodatnu zaštitu od nastanka krvnih ugrušaka. Time se smanjuje i rizik od zgrušavanja krvi koje može dovesti do kardiovaskularnih komplikacija.

Učinak na fibrinolizu

Fibrinoliza je proces razgradnje fibrina, ključnog proteina u formiranju krvnih ugrušaka. Omega-3 masne kiseline mogu poticati ovaj proces, čime doprinose razgradnji već formiranih ugrušaka i smanjuju rizik od njihovog nastanka. 

Možda te zanima... 12 najboljih protuupalnih namirnica, lako dostupnih Hrana

Koja protuupalna svojstva imaju Omega-3 masne kiseline?

Protuupalna svojstva omega-3 masnih kiselina jedan su od ključnih faktora koji doprinose njihovim širokim zdravstvenim koristima, posebno kada je riječ o kroničnim bolestima povezanima s upalom. Upala igra važnu ulogu u razvoju mnogih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i autoimune bolesti. Omega-3 masne kiseline, posebice EPA i DHA, mogu značajno smanjiti razinu upalnih markera u tijelu, čime doprinose smanjenju rizika od ovih stanja.

Smanjenje upalnih markera

Istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti koncentraciju određenih tvari u tijelu koje signaliziraju prisutnost upale, kao što su C-reaktivni protein (CRP) i interleukin-6 (IL-6). 

Učinak na autoimune bolesti

Omega-3 masne kiseline mogu pružiti olakšanje osobama s autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis i lupus, jer pomažu u smanjivanju upale i bola. Neka istraživanja sugeriraju da redoviti unos omega-3 masnih kiselina može smanjiti potrebu za lijekovima protiv bolova kod osoba s ovim stanjima.

Prevencija i upravljanje kroničnim bolestima

S obzirom na svoja protuupalna svojstva, omega-3 masne kiseline mogu pomoći u prevenciji i upravljanju kroničnim bolestima, posebno onima povezanim s metaboličkim sindromom, kao što su srčane bolesti i dijabetes tipa 2. Smanjenjem upalnog odgovora, omega-3 masne kiseline mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka i progresije ovih bolesti. 

Možda te zanima... Lupus: Uzroci, konvencionalne i alternativne metode liječenja Zdravlje

 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Masne ribe poput lososa bogate su EPA i DHA omega-3 masnih kiselina

Koji je preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina?

Pravilno doziranje omega-3 masnih kiselina može varirati ovisno o dobi, spolu, zdravstvenom stanju i specifičnim zdravstvenim ciljevima. Međutim, postoje opće smjernice koje mogu pomoći pojedincima da osiguraju dovoljan unos za održavanje zdravlja.

 • Za odrasle, Američko udruženje za srce (AHA) preporučuje konzumaciju najmanje dva obroka masne ribe tjedno, što odgovara otprilike 250-500 mg EPA i DHA dnevno.
 • Djeca također imaju koristi od omega-3 masnih kiselina, posebno za razvoj mozga i vida. Preporučene količine mogu varirati, pa je važno konzultirati se s pedijatrom za individualne preporuke.
 • Trudnice i dojilje trebaju povećati svoj unos omega-3 masnih kiselina na najmanje 300 mg DHA dnevno kako bi podržale razvoj mozga i vida kod fetusa i dojenčadi.
 • Za osobe s postojećim srčanim bolestima, preporučuje se veći unos EPA i DHA, u rasponu od 1000 mg dnevno. Osobe s visokim trigliceridima mogu imati koristi od još većih doza, ali to treba raditi pod nadzorom liječnika.

Iako je tijelo sposobno pretvoriti ALA u EPA i DHA, ovaj proces je neučinkovit. Stoga je važno uključiti izvore EPA i DHA izravno kroz prehranu ili dodatke.

Važno je napomenuti da visoke doze omega-3 masnih kiselina mogu imati interakcije s određenim lijekovima i uvjetima, kao što su antikoagulansi i operacije. Stoga je ključno konzultirati se s liječnikom prije početka bilo kakve suplementacije. 

Možda te zanima... Zbog svega ovoga riba bi se svaki dan trebala naći na tvom tanjuru Hrana

Koji su simptomi nedostatka omega-3 masnih kiselina?

Neki od simptoma koji mogu ukazivati na nedostatak omega-3 uključuju:

 • Suhu, ljuskavu ili osjetljivu kožu.
 • Osjećaj kroničnog umora ili nedostatka energije.
 • Depresiju, anksioznost i promjene raspoloženja.
 • Probleme s pamćenjem i koncentracijom.
 • Suhe oči.
 • Bol u zglobovima, ukočenost ili problemi s mišićima.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash Suha koža može biti jedan od simptoma nedostatka omega-3

Omega-3 suplementacija

Korištenje dodataka omega-3 masnih kiselina može biti korisno za osobe koje ne mogu postići preporučeni dnevni unos kroz prehranu, kao i za one s povećanim potrebama zbog određenih zdravstvenih stanja ili ciljeva. Evo nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir kada je riječ o suplementaciji omega-3 masnih kiselina:

 • Važno je odabrati suplemente omega-3 masnih kiselina koji ne sadrže štetne razine kontaminanata, poput teških metala.
 • Dok suplementi mogu pomoći u postizanju preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina, idealno je težiti uravnoteženoj prehrani bogatoj prirodnim izvorima omega-3. Suplementi bi trebali služiti kao dopuna, a ne kao zamjena za zdravu prehranu.
 • Vegetarijanci, vegani i osobe s alergijama na ribu mogu imati posebne izazove u osiguravanju dovoljnog unosa EPA i DHA. Suplementi s algama, koji omogućuju DHA i ponekad EPA, mogu biti korisna alternativa.
Omega-Indeks_1 Možda te zanima... Koje omege u obliku dodatka prehrani odabrati? Hrana

Važnost praćenja razina omega-3 masnih kiselina

Redovito testiranje razina omega-3 masnih kiselina može biti posebno korisno za osobe s povećanim rizikom od srčanih bolesti, one koje već imaju dijagnosticirane srčane probleme ili osobe koje žele optimizirati svoje zdravlje kroz prehranu. Također, može biti korisno za trudnice i dojilje radi osiguravanja adekvatnog unosa za razvoj djeteta.

Ukoliko razmišljate o testiranju, savjetujte se s liječnikom koji može preporučiti najbolji način testiranja i interpretaciju rezultata u kontekstu vašeg zdravstvenog statusa i ciljeva.

Kako se testira razina omega-3 masnih kiselina u krvi?

Jedan od najčešćih načina za mjerenje razina omega-3 masnih kiselina u krvi je kroz test krvi, koji može procijeniti omjer EPA i DHA, kao i ukupni postotak omega-3 masnih kiselina u odnosu na ostale masne kiseline.

Indeks omega-3 odnosi se na udio EPA i DHA u crvenim krvnim stanicama, izražen kao postotak ukupnih masnih kiselina. Ovaj test dobar je pokazatelj rizika od srčanih bolesti.

Tumačenje rezultata

Rezultati testova mogu pomoći u identifikaciji nedostatka omega-3 masnih kiselina i u određivanju potrebe za povećanjem unosa kroz prehranu ili suplementaciju. Općenito, viši omjeri omega-3 masnih kiselina u krvi povezani su s boljim zdravstvenim ishodima.

Zaključak

Omega-3 masne kiseline su neophodne za održavanje zdravlja krvi i prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Postoje tri vrste omega-3 masnih kiselina, a to su ALA, EPA i DHA. Važno je unositi preporučene dnevne doze omega-3 za cjelokupno zdravlje. No, ukoliko se ne mogu unositi adekvatno kroz prehranu i namirnice poput orašastih plodova i ribe, potrebna je suplementacija. 

Možda te zanima... Znanstvenici otkrili koja vrsta ribe smanjuje kolesterol jer sadrži "magični" sastojak Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.