Zdravlje 23. svibnja 2023.

7 razloga zašto češće praznite crijeva

toalet papir
Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Izgled stolice i koliko često imate potrebu ići na WC mogu reći mnogo toga o vašem zdravlju. Ako primijetite da češće odlazite na toalet nego prije, ne morate odmah dići paniku.

Promjene u navikama pražnjenja crijeva nisu uvijek razlog za zabrinutost, a uvođenje novih životnih navika poput povećanja unosa kave ili vlakana može biti razlog za češće odlaske na toalet. Budući da često pražnjenje crijeva također može ukazivati na intoleranciju na hranu ili prikrivene probavne bolesti, dobra je ideja posjetiti liječnika ako primijetite i druge simptome, navodi EatingWell

Jedete više namirnica biljnog porijekla

Ako ste nedavno promijenili prehrambene navike da budu više usmjerene prema biljnoj prehrani, možda unosite više vlakana nego prije. Većina ljudi je upoznata s vlaknima, tvari koja pomaže održati redovitu probavu sprječavajući i ublažavajući zatvor. Namirnice biljnog porijekla su bogate vlaknima, a uključuju voće, povrće, cjelovite žitarice, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke. Osobe koje se drže veganske ili vegetarijanske prehrane obično konzumiraju više ovih namirnica bogatih vlaknima i prosječno imaju češće stolice od osoba koje jedu sve ili su na dijeti koja zahtijeva smanjen unos ugljikohidrata. 

Moguće je da ste intolerantni na laktozu

Izaziva li vam čaša mlijeka nadutost i plinove? Ako je tako, moguće je da ste intolerantni na laktozu, baš kao 68 % svjetske populacije. Laktoza je prirodni mliječni šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima, a probavlja ga enzim laktaza nakon konzumacije. Osobe s intolerancijom na laktozu imaju niske razine tog enzima što otežava učinkovito razgrađivanje laktoze. Neprobavljena laktoza u crijevima može izazvati simptome poput nadutosti i bolova u želucu. Jako meka, vodenasta stolica također je simptom intolerancije na laktozu.

Pijete mnogo kave

Mnogi od nas su "ovisni" o jutarnjoj dozi kave kako bi započeli dan, bilo zbog energije koju dobiju, okusa ili utjehe koju im pruža topla šalica kave. CBI navodi kako u Europi prosječan stanovnik popije najmanje dvije šalice kave na dan, no mnogi piju i znatno više. Odlazak u zahod nakon konzumacije kave nije nešto neočekivano jer kava, bez obzira sadrži li kofein ili ne, potiče potrebu za pražnjenjem crijeva. Kava pojačava kontrakcije u debelom crijevu 50 % više nego voda, a također može uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu i učestalo mokrenje. Popiti šalicu ili dvije kave koja će vas potaknuti na odlazak u toalet nije problem, no pazite da ne pretjerate jer velike količine kofeina mogu izazvati proljev. 

toalet papir wc | Author: unsplash Foto: unsplash Češći odlazak na toalet nije odmah znak za paniku

Moguće je da imate problem s probavnim sustava

Probavne bolesti mogu se teško dijagnosticirati jer obično dijele iste simptome. Često pražnjenja crijeva može biti posljedica bolesti poput sindroma iritabilnog crijeva (IBS), Crohnove bolesti ili celijakije, budući da su simptomi tih stanja slični. Sindrom iritabilnog crijeva ili IBS uzrokuje skup gastrointestinalnih simptoma poput proljeva, zatvora i bolova u trbuhu. Crohnova bolest je kronična bolest koja kao posljedicu ima nadražen i upaljen probavni trakt te može uzrokovati opstrukcije crijeva i malapsorpciju nutrijenata. Celijakija je, s druge strane, autoimuna bolest probavnog trakta koju "aktivira" konzumacija glutena, proteina koji se nalazi u mnogim namirnicama. Postoji 200 poznatih simptoma celijakije, pa promjene u učestalosti pražnjena crijeva nisu dovoljne za dijagnozu. Ako ste zabrinuti da možda imate probavnu bolest ili ako su probavne bolesti uobičajene u vašoj obitelji, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom obiteljske medicine.

Menstruacija je povezana s učestalim odlascima na toalet

Obilno i često pražnjenje crijeva tijekom menstruacije je uobičajena pojava. Hormoni koji se naglo mijenjaju tijekom ciklusa su odgovorni i za probavne probleme tijekom same menstruacije. Istraživanja pokazuju da tijekom menstruacije dolazi do porasta prostaglandina, prirodnih kemijskih spojeva koji dovode do kontrakcije glatkih mišićnih maternice. Budući da je maternica blizu crijeva, smatra se da prostaglandini također mogu potaknuti češće pražnjenje crijeva u prva dva dana menstruacije. Žene koje pate od IBS-a često prijavljuju više simptoma tijekom menstruacije. 
 

Možda te zanima... Sindrom iritabilnog crijeva i mjesečnica: Sve što treba znati Zdravlje

Moguće je da ste se otrovali hranom

Samo 30 minuta nakon konzumiranja hrane koja je pokvarena ili sadrži bakterije poput E. coli, tijelo može reagirati tako što će se javiti grčevi u želucu, povraćanje i proljev. Možete poduzeti mjere opreza kako biste spriječili trovanje hranom kuhanjem hrane na preporučenoj temperaturi, odvajanjem sirove hrane od kuhane hrane i održavanjem redovite higijene pribora za kuhanje. 

Pod velikim ste stresom

Stres je normalna reakcija na događaje u životu i svatko na njega reagira na svoj način. Kod nekih ljudi stres može izazvati emocionalni odgovor poput brige ili straha, dok se kod drugih stres fizički manifestira kroz ubrzan rad srca, znojenje i učestalije pražnjenje crijeva nego obično. Također postoji mnogo dokaza da stres potiče IBS. Kada razmišljamo o stresu, anksioznosti i drugim poremećajima raspoloženja, često se usredotočujemo na živce i zdravlje mozga. Međutim, mnogi probavni poremećaji poput IBS-a mogu proizaći iz stresa i njegove sposobnosti da potakne komunikaciju između mozga i probavnog sustava. Jako velik broj bakterija nastanjuje vaš probavni sustav i snažno utječe na opće zdravlje organizma. Mozak i probavni sustav su povezani i stalno komuniciraju, a zdravlje jednog utječe na drugo. Dakle, stresne situacije mogu dodatno povećavati učestalost odlazaka u kupaonicu. 
 

žena opuštanje Možda te zanima... Što se dogodi tijelu kada se opusti i riješi stresa? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.