Zdravlje 10. studenoga 2023.

Sindrom iritabilnog crijeva i mjesečnica: Sve što treba znati

Foto: Pexels Promjena razine spolnih hormona utječe na probavni sustav
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sama menstruacija je često neugodna i praćena probavnim problemima kao što su nadutost i proljev, a za osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) može biti još neugodnija. Razlog tomu je veza između spolnih hormona i crijevnog mikrobioma. Kako su reproduktivni i probavni sustav povezani te kako ublažiti neugodne probavne probleme tijekom ciklusa, pročitajte u nastavku

Prema riječima liječnice Olubunmi Oladunjoye, docentice na Baylor College of Medicine u Houstonu, za Everyday Health, crijeva sadrže receptorske stanice za ženske spolne hormone estrogen i progesteron. To znači da promjene u razinama tih hormona mogu utjecati na funkciju crijeva. U istraživanju objavljenom 2021. u časopisu Gut Microbes navedeno je da crijevni mikrobiom koordinira aktivnosti reproduktivnog sustava interakcijom s hormonima kao što su inzulin, estrogen i androgeni.

Istraživanja također pokazuju da višak štetnih crijevnih bakterija može povećati razinu estrogena sprječavajući jetru da razgradi višak estrogena. Cleveland Clinic navodi da visoka razina estrogena uzrokuje prekomjerni rast stanica nalik na tumore duž sluznice maternice što rezultira bolovima i stanjima kao što je endometrioza. Poremećaj ravnoteže crijevnog mikrobioma također može igrati ulogu u pojavi raka, komplikacijama u trudnoći i poremećajima poput sindroma policističnih jajnika. Kako navode autori članka objavljenog u Gut Microbes, potrebno je provesti još istraživanja o tome kako crijeva i reproduktivni sustav međusobno djeluju. 

Liječnik Rudolph Bedford, ravnatelj gastroenterologije u Providence Saint John's Health Center u Santa Monici, navodi kako je veza između crijeva i reproduktivnog zdravlja "zapravo kontrola ili ravnoteža estrogena i progesterona". Dodaje da estrogen posebice može kontrolirati i uzrokovati razne probleme unutar gastrointestinalnog trakta. Koristeći estrogen kao primjer, dr. Bedford objašnjava kako ženski spolni hormoni djeluju na mikrobiom crijeva: jetra deaktivira aktivni estrogen koji se prenosi iz jajnika. Ovaj deaktivirani estrogen zatim izlazi iz jetre putem žuči i kreće se u tanko crijevo koje je dom mikrobioma. Crijevne bakterije proizvode enzim koji stupa u interakciju s estrogenom prije nego što se on izbaci iz organizma. Ako se mikrobiom poremeti, estrogen se možda neće pravilno metabolizirati. Umjesto toga, može se vratiti u krvotok, na kraju uzrokujući probavne probleme kao što su zatvor i nadutost.

Bedford vjeruje da višak cirkulirajućeg estrogena i progesterona uzrokovan poremećajem crijevnog mikrobioma također može rezultirati obilnim mjesečnicama, fibroidima maternice, rakom dojke, bolnim mjesečnicama te neredovitom probavom.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Bolna menstruacija

Kako menstrualni ciklus utječe na probavni sustav?

U ovoj interakciji sve se svodi na hormone. Tijekom menstruacije hormoni utječu na više od raspoloženja i razine energije, oni također mogu upravljati vašim probavnim sustavom. Spolni hormoni fluktuiraju tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa, objašnjava dr. Oladunjoye: ”Estrogen je obično na vrhuncu neposredno prije ovulacije, dok je progesteron na vrhuncu tijekom lutealne faze, faze između ovulacije i početka menstruacije. Ti hormoni padaju na najniže razine neposredno prije početka mjesečnice”.

I estrogen i progesteron kontroliraju kontrakcije glatkih mišića u crijevima, utječući na to koliko brzo hrana putuje u gastrointestinalnom traktu. "Tijekom menstruacije neke žene imaju bolove u trbuhu, a neke imaju proljev", pojašnjava liječnica i dodaje da su i mnogi drugi probavni problemi također povezani s djelovanjem ženskih spolnih hormona. Oladunjoye napominje da  progesteron, kada je na vrhuncu lutealne faze, obično uzrokuje zatvor.

Također, svakog mjeseca prije menstruacije, tijelo oslobađa spojeve poznate kao prostaglandini koji igraju bitnu ulogu tijekom ciklusa. Oni potiču mišiće maternice na kontrakciju što olakšava izbacivanje sluznice maternice. Loša vijest je da prostaglandini mogu imati isti učinak na crijeva što kao rezultat ima češće pražnjenje crijeva i ponekad proljev.

Kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva simptomi mogu biti znatno gori

"Estrogen i progesteron inhibiraju kontrakcije glatkih mišića u crijevima, što nepovoljno utječe na pokretljivost crijeva i može biti uzrok pojačanih simptoma IBS-a tijekom menstruacije", objašnjava dr. Oladunjoye. U istraživanju objavljenom 2021. u The Cureus Journal of Medical Science, više od polovice sudionica koje pate od sindroma iritabilnih crijeva osjetilo je nadutost tijekom svih faza menstrualnog ciklusa. Rezultati su također otkrili da su pacijentice s IBS-om u predmenopauzi imale više simptoma tijekom menstruacije koji su utjecali na dnevne aktivnosti i smanjili im kvalitetu života nego tijekom drugih faza ciklusa.

U drugom istraživanju objavljenom 2021. u časopisu Neurogastroenterology Motility, pacijentice s IBS-om u postmenopauzi imale su teže simptome nego pacijentice u predmenopauzi. U istraživanju su ih također usporedili s muškarcima slične dobi te nije ustanovljena promjena u jačini simptoma povezana s dobi. Rezultati sugeriraju da niže razine ženskih spolnih hormona, osobito estrogena i progesterona, mogu utjecati na interakciju mozak-crijeva i pojačati simptome IBS-a.

Postoje i dokazi da bi niske razine spolnih hormona također mogle biti odgovorne za jačanje simptoma kod pacijenata s IBS-om tijekom mjesečnog ciklusa. Estrogen utječe i na to kako tijelo koristi hormon serotonin koji podiže prag tolerancije boli kako bi vam pomogao da se nosite s bolovima poput mjesečnih grčeva. Ako osjetite jake grčeve na početku ciklusa, krivac bi mogao biti pad razine estrogena. Kako razine ženskih spolnih hormona padaju, grčevi i probavni problemi i nadutost se povećavaju, a pražnjenje crijeva postaje češće. Osobe s IBS-om već pate od takvih simptoma, a kada nastupi mjesečnica ozbiljnost ovih simptoma raste.

 | Author: Pexels Foto: Pexels Liječnica napominje da svakako potražite liječničku pomoć ako vas simptomi sprječavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

Briga o probavnom sustavu je ključna

Održavanje optimalnog odnosa između spolnih hormona i crijevnog mikrobioma održat ćete i reproduktivno zdravlje te zdravlje crijeva, kaže dr. Bedford. Napominje da je zdrav mikrobiom važan za zdrav reproduktivni sustav jer potiče pravilan metabolizam spolnih hormona čime se sprječava nastanak probavnih smetnji. Kako biste održali ova dva važna sustava u ravnoteži, isprobajte ove savjete liječnika:

  • Ostanite fizički aktivni - Od hodanja do dizanja utega, ključ je kretati se. Ako ste previše zaposleni i ne možete pronaći vremena za teretanu, dr. Oladunjoye kaže da vježbanje kod kuće može biti jednako učinkovito.
  • Zdrava, uravnotežena prehrana je neophodna - Dr. Oladunjoye tvrdi da ono čime hranimo svoja crijeva može utjecati na naše reproduktivno zdravlje baš kao i opće zdravlje organizma. Dodajte puno voća i povrća u prehranu jer potiču kvalitetno pražnjenje crijeva, no imajte na umu da određeno voće i povrće može biti teško probavljivo za neke ljude. Ako primijetite da vam određene namirnice stvaraju probleme, bilo bi dobro da posjetite svog liječnika ili nutricionista kako biste napravili plan prehrane prilagođen vašim potrebama. Ako i dalje ne unosite dovoljno vlakana hranom, dr. Oladunjoye objašnjava da bi uzimanje dodataka prehrani koji sadrže vlakna moglo biti od pomoći.
  • Razmislite o uzimanju probiotika - Dr. Bedford savjetuje da bi uporaba probiotika mogla pomoći, no da prema smjernicama Američkog gastroenterološkog udruženja nema dovoljno dokaza koji podupiru upotrebu probiotika za liječenje IBS-a.
  • Smanjite konzumaciju alkohola, a nemojte pretjerivati ni s kofeinom.
  • Pokušajte kontrolirati i smanjiti stres.
Možda te zanima... Sindrom iritabilnog crijeva: Uzroci, simptomi, pomoć Zdravlje

Kako olakšati simptome IBS-a tijekom mjesečnice?

Dr. Oladunjoye preporučuje liječenje simptoma sindroma iritabilnog crijeva na isti način na koji biste ih liječili u bilo koje drugo vrijeme te predlaže:

  • Izbjegavajte hranu koja izaziva simptome, kao što je primjerice pržena hrana.
  • Jedite više hrane koja sadrži topiva vlakna.
  • Izbjegavajte namirnice koje izazivaju plinove poput graha, brokule, prokulice i kupusa.
  • Pijte puno vode.
  • Vježbajte redovito.
  • Kvalitetno spavajte.
  • Koristite lijekove za IBS koje vam je propisao liječnik.

Liječnica napominje da svakako potražite liječničku pomoć ako vas simptomi sprječavaju u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kako biste dobili ispravnu dijagnozu i odgovarajuće liječenje. 
 

Možda te zanima... Vodič kroz menstrualni ciklus: Kako prilagoditi prehranu, tjelovježbu i svakodnevne aktivnosti? Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.