Zdravlje 20. lipnja 2023.

Zamagljen vam je vid? 10 razloga zašto ne odgađati posjet oftalmologu

naočale zamagljen vid
Foto: unsplash Obično se radi o potrebi za naočalama, no može ukazivati i na druge probleme
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zamagljen, nejasan i nefokusiran vid čest je problem i obično nije nešto zbog čega biste se trebali brinuti. Zamućenost bi mogla biti samo znak da trebate promijeniti naočale ili leće, no za svaki slučaj, evo što zamućen vid također može signalizirati.

Trebate nositi naočale ili promijeniti njihovu jačinu

Kratkovidost, dalekovidost i astigmatizam su refrakcijske pogreške i najčešći su uzrok zamagljenog vida. Događaju se kada očna krivulja omete svjetlost fokusirajući se izravno na mrežnicu koja obrađuje zrake svjetlosti u signale koje mozak može čitati. Ovakva vrsta problema zove se refrakcijska pogreška oka te ju je najlakše ispraviti. U većini slučajeva potreban vam je recept optometrista ili oftalmologa za naočale ili kontaktne leće, dok laserska operacija može trajno promijeniti oblik rožnice kako bi riješila problem kod nekih ljudi.

Konjuktivitis

Konjunktivitis obično uzrokuju adenovirusi te također ne spada u skupinu većih problema. Mjesta na kojima cirkulira velik broj ljudi, poput škola, idealna su za njegov razvoj jer "čestice virusa na površinama mogu ostati žive oko dva tjedna", kaže dr. Kim Le, oftalmologinja.

Konjunktivitis obično prolazi za jedan do dva tjedna bez liječenja, ali ako imate ozbiljne simptome, razgovarajte sa svojim liječnikom o antivirusnim lijekovima. U međuvremenu isprobajte hladne obloge za ublažavanje svrbeža, tople obloge za ublažavanje oteklina ili kapi za oči bez recepta za pomoć kod iritacije, savjetuje dr. Le.

Očna infekcija

Ne morate nositi kontaktne leće da biste dobili infekcije oka koje oštećuju rožnicu. Herpes keratitis je infekcija u oku koju možete dobiti dodirivanjem herpesa na usnama, a zatim dodirivanjem očiju. Tretmani poput kapi za oči i lijekova (poput antibiotika za bakterijske infekcije) obično pomažu, ali najbolja metoda zaštite od infekcija oka je općenita prevencija.  

Siva mrena ili katarakta

Siva mrena ili katarakta je jedan od nekoliko očnih problema koji dolaze sa starenjem. Otprilike polovica svih Amerikanaca ima razvijenu sivu mrenu do 75. godine. Tada leća na prednjem dijelu oka postaje mutna i blokira svjetlost koja pokušava doći do mrežnice. Katarakti obično treba vremena da se razvije i ne uzrokuje bol ili druge simptome. Neke ostaju malene i stvaraju malo problema. One koji rastu i ometaju vid često se rješavaju kirurškim zahvatom kako bi se uklonila oštećena leća i zamijenila prozirnom plastičnom.

Glaukom

Glaukom je učestao u starijoj životnoj dobi te je uzrokovan dodatnim pritiskom u oku koji oštećuje vidni živac. Poput mrene, glaukom se obično sporo razvija. "Pacijenti s glaukomom to ni ne znaju jer se gubitak vida događa desetljećima, polaganim tempom", kaže dr. Le za Health. "Zapravo ne postoji način da se posumnja na njega osim odlascima na redovite kontrole očiju", zaključuje.

očni pregled | Author: Unsplash Foto: Unsplash Ako primijetite da se vid mijenja, svakako se javite svom liječniku

Potres mozga

"Potres mozga može dovesti do zamagljenog vida, zajedno s mnogim drugim vizualnim promjenama, poput dvostrukog vida, poteškoća s brzim prebacivanjem pogleda s jedne točke na drugu, problema s fokusiranjem i gubitka binokularnog vida (poravnanje očiju)", kaže dr. Le. Ako mislite da ste ga doživjeli odmah se obratite svom liječniku.
 

glavobolja Možda te zanima... Simptomi koji upućuju na potres mozga Zdravlje
 

Očne migrene

Očna migrena tipično je uzrokovana grčenjem krvnih žila koje se nalaze u dijelu mozga koji je odgovoran za obradu vida, kaže oftalmolog s katedre za medicinu s fakulteta Yale za Health. "Simptomi uključuju bljeskajuća svjetla, mrtve točke i viđenje uzoraka često s mnogo nazubljenih rubova i uglova", objašnjava. Mogu se pojaviti sa ili bez glavobolje i obično će trajati manje od sat vremena, ali u 20 % slučajeva može trajati i duže. 

Visok krvni tlak

Vjerojatno znate da visok krvni tlak uzrokuje razvoj mnogih srčanih bolesti te je jedan od razloga nastanka infarkta. No, ono što možda ne znate jest da visok krvni tlak može prouzročit i zamagljen vid začepljenjem vene kod oka ili okluzijom. Simptomi ovog stanja su bezbolni, a dobra stvar jest da se lako liječi i mnogi pacijenti postupno povrate vid.

Dijabetes

Ako imate (ne)dijagnosticiran dijabetes, pogotovo ako se ne kontrolira, postoji rizik od dijabetičke retinopatije. To je stanje u kojem oštećene krvne žile procure ili kada dodatne krvne žile izrastu na stražnjem dijelu oka i počnu krvariti. Ovo stanje može spriječiti redovna kontrola šećera u krvi, pogotovo ako imate dijagnosticiran dijabetes.

Starosna degeneracija makule

Kako starite, a posebno nakon što prijeđete 60 godina, veći je rizik od oštećenja makule, područja blizu središta mrežnice zbog kojega vidimo detalje i predmete direktno ispred sebe. Starosna degeneracija makule ili AMD rezultira gubitkom centralnog vida što svakodnevne aktivnosti poput vožnje i čitanja može učiniti izazovnima. Rizik za AMD možete smanjiti vježbanjem, nepušenjem i jedenjem puno zelenog lisnatog povrća i ribe.
 

Mrkva i koža Možda te zanima... Mrkva je odlična za kožu i vid, donosimo recept za eliksir od mrkve Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.