Hrana Zdravi recepti 29. svibnja 2023.

Mrkva je odlična za kožu i vid, donosimo recept za eliksir od mrkve

Mrkva i koža
Foto: shutterstock Mrkva je dobra za vid i kožu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Za neke je mrkva ultimativna namirnica kada je u pitanju zdravlje. Generacije roditelja svojoj su djeci govorila da će im upravo ona pomoći kada je u pitanju bolji vid. No, je li to istina i koje su druge koristi ove popularne namirnice pročitaj u nastavku.

Mrkva je hrskava, ukusna i vrlo hranjiva te ima brojne zdravstvene koristi. Iako je danas poznata kao usjev svijetle narančaste boje, izvorna mrkva iz srednje Azije imala je ljubičasto-žutu boju. Danas se mrkva koristi diljem svijeta i veoma je popularna namirnica, vjerojatno zbog već spomenute visoke hranjive vrijednosti, jednostavnosti kada je u pitanju njezina obrada i priprema te mogućnosti višemjesečnog skladištenja, prenosi Carrot Museum.

Nutritivne vrijednosti i zdravstvene dobrobiti

Osim što je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, mrkva je i dobar izvor antioksidansa. Samo jedna, srednje velika mrkva, koja teži oko 60 grama, sadrži:

  • 25 kalorija
  • 5,8 grama ugljikohidrata
  • 1,7 grama vlakana
  • 0,9 proteina
  • kalcij i kalij, lutein, beta karoten
  • vitamine E i K, C i A.

Vjerojtno su vam roditelji govorili kako je mrkva dobra za vid. Nedostatak vitamina A kojeg sadrži mrkva, može uzrokovati sljepoću kod djece. Stoga, roditelji su bili u pravu. Međutim, vid većine ljudi neće se promijeniti nakon konzumacije samo mrkve, osim ako imaju ozbiljan nedostatak spomenutog vitamina. Osim vitamina A, mrkva sadrži i antioksidanse lutein i zeaksantin, a njihova kombinacija može spriječiti staničnu degeneraciju makule, odnosno žutu pjegu. Stoga, njena konzumacija zaista je važna, a osim vida, ona može pomoći i u borbi s:

  • rakom prostate - antioksidativni učinci prehrambenih karotenoida - žuti, narančasti i crveni organski pigmenti prisutni u mrkvi i drugom povrću - mogu smanjiti rizik od raka. Lutein i zeaksantin dva su primjera ovih karotenoida. Pregled studija iz 2015. naveo je vezu između prehrane bogate karotenoidima i nižeg rizika od raka prostate. 
  • karcinoma kože - istraživanja ukazuju da određeni nutrijenti mogu biti značajna podrška u zaštiti kože od oštećenja ili čak i pomoć u oporavku već oštećene kože te tako utjecati i na smanjenje rizika od razvoja karcinoma kože. U kliničkim pokusima, najviše se ispitivalo djelovanje beta-karotena te antioksidativnih nutrijenata: vitamina A, C, E, selena i cinka.
  • leukemijom - u 2011. godini, istraživači su pronašli dokaze da hranjive tvari u ekstraktu soka od mrkve mogu ubiti stanice leukemije i usporiti ili zaustaviti njihovo napredovanje.
  • dijabetesom - autori pregleda studija u 2018. zaključili su da konzumiranje prehrane s visokom razinom vlakana može pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa tipa 2. Nadalje, hrana bogata vlaknima također može pomoći osobama s dijabetesom tipa 2 u upravljanju razinom šećera u krvi.
  • visokim krvnim tlakom - Američka udruga za srce (AHA) potiče ljude da u obroke dodaju manje soli ili natrija te da jedu više hrane koja sadrži kalij, poput mrkve. Kalij pomaže opustiti krvne žile, smanjujući rizik od visokog krvnog tlaka i drugih kardiovaskularnih problema, prenosi Medical News Today.

 

Možda te zanima... Maska od mrkve: Za suhu kožu, blistav ten i protiv upala Ljepota i relax

Osvježavajući eliksir od mrkve i đumbira

Limeta, mrkva i đumbir zajedno pomiješani stvaraju napitak koji ne samo da je osvježavajuć, već će i tijelo napuniti vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima. Osnažit će imunitet i okrijepiti vas kada vam je to najpotrebnije.

sok od mrkve | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Sok od mrkve za prirodno smanjenje proteina u urinu

Sastojci:

  • 2 žlice nasjeckanog oguljenog đumbira
  • 250 ml svježeg soka od mrkve
  • 125 ml svježeg soka limete
  • 80 ml vode

Priprema:

  1. U mali lonac, na srednje jaku vatru, stavite đumbir i vodu. Pričekajte da zakipi i miješajte dok ne zakipi. 
  2. Kada zakipi, maknite s vatre i ostavite 10 minuta.
  3. Dobivenu tekućinu procijedite u vrč i pričekajte da se ohladi.
  4. U ohlađeni sirup, dodajte sok od mrkve i limete koje ste prethodno napravili uz pomoć sokovnika ili cjedilice za voće.
  5. Dobro promiješajte i čuvajte u hladnjaku. Poslužite s ledom.

Napomena: Ako volite slađi napitak s đumbirom i vodom prokuhajte šećer (možete neki zdraviji primjerice eritrol).

Možda te zanima... Kolač od mrkve s bijelom kremom od sira Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.