Hrana 24. studenoga 2024.

4 prehrambene navike ljudi iz 'plavih zona' za dugovječnost

Foto: Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada je u pitanju produljenje životnog vijeka, ključno je biti svjestan hrane koju unosite u svoje tijelo. Zato je znanstvenik Dan Buettner odlučio istraživati najdugovječnije ljude i prvi je koristio izraz "plave zone" što opisuje mjesta diljem svijeta gdje životni vijek stanovnika premašuje prosječni životni vijek.

Buettner (63) je istraživao niz čimbenika, uključujući i prehranu. “Proveo sam 20 godina proučavajući najdugovječnije ljude i znam što rade kao populacija da bi dugo živjeli”, rekao je za CNBC Make It. Na temelju svog istraživanja, ovo su prehrambene navike koje je usvojio za svoje zdravlje. 

Mjesta koja spadaju u plave zone:

  • otok Icaria, Grčka
  • regija Ogliastra na Sardiniji, Italija
  • Okinawa, Japan
  • poluotok Nicoya, Kostarika
  • Loma Linda, SAD.

Jede samo dva obroka dnevno

“Znam da najdugovječniji ljudi pojedu većinu svojih kalorija u razdoblju od 10 ili 12 sati. I tako obično imam samo dva obroka dnevno", objasnio je Buettner. 

Buettner svaki dan ima prvi obrok oko 11 sati, a drugi obrok oko 19 sati.

Možda te zanima... Dijeta koja "kopira" povremeni post može smanjiti biološku dob i pomoći u gubitku kilograma Dijeta

Za doručak i večeru jede grah

Iz svog je istraživanja Buettner saznao da ljudi koji pojedu šalicu graha dnevno žive oko četiri godine duže od onih koji to ne čine.

“Uvijek pokušavam ubaciti grah u oba obroka. Započinjem dan sa sardinijskom minestrone juhom, koja sadrži tri vrste graha i oko pet vrsta povrća”, dodao je. 

Također u svoja jela dodaje mljevenu ljutu crvenu papriku koja je bogata kapsaicinom (tvar koja biljkama daje ljutinu), što može pomoći u ubrzavanju metabolizma. Buettner dodaje malo origana i ružmarina kako bi smanjio upalu i dobio više antioksidansa. 

Možda te zanima... Najstarija osoba proslavila 117, i dopustila znanstvenicima da je proučavaju Zdravlje

Često jede vani

Iako Buettner priznaje da jedenje večere u restoranu gotovo svaki dan nije u skladu s dijetom za dugovječnost, to je dio njegova života koji nema potrebu mijenjati. “Teško je jesti stvarno zdravo kad izađete van, bez obzira kamo idete. Zato pokušavam jesti biljnu hranu”.

Kada jede u restoranu, najčešće bira priloge, a njegovi omiljeni su:

  • Cannellini grah
  • Špinat
  • Pečeni krumpir

Također voli ići u indijske restorane u kojima može pronaći mnogo biljnih jela poput crvenog ili zelenog curryja s tofuom i slanutkom. "To je jednako zadovoljavajuće kao jedenje mesa, ali bez ikakvih zasićenih masti", dodao je. 

kvinoja Možda te zanima... 11 top namirnica za dug život, prema ekspertima za dugovječnost Hrana

Ne jede meso

U 98 % slučajeva Buettner se drži biljne prehrane. "Uopće ne jedem meso, a ljudi u plavim zonama jedu vrlo malo mesa", rekao je. 

Prema podacima Landgeista iz 2021., Hrvati pojedu 80 kg mesa godišnje, dok stanovnici plavih zona pojedu devet kilograma mesa godišnje. 

Iako se sam suzdržava od jedenja mesa, Buettner smatra da je u redu pojesti meso jednom tjedno. 

Možda te zanima... 9 vege namirnica koje imaju više proteina od jaja Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.