Hrana Hrana kao lijek 12. srpnja 2023.

9 namirnica koje iritirani želudac odlično podnosi

tost
Foto: Pexels
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeti su želučani problemi češći nego tijekom ostatka godine, a ako se pojave i kod vas, isprobajte ove namirnice.

Problemi sa želucem postaju češći tijekom ljeta zbog nekoliko faktora kao što su promjene u prehrani, povećana konzumacija gaziranih pića i kofeina, dehidracija, putovanja i promjene rutine. Krivi odabir namirnica može pogoršati simptome, a kako biste to izbjegli izaberite namirnice u nastavku. 

 

  • Jogurt - najobičniji nezaslađeni jogurt dobar je u slučaju grčeva i plinova u želucu, ali probiotici koje sadrže pomažu i kod proljeva od antibiotika. To je zato što jogurtom u organizam unosimo zdrave bakterije koje također smanjuju bol u tom području.
  • Jabučni ocat -  može riješiti probavne tegobe u slučaju da su nastale zbog nedostatka kiseline u želucu, a kako je dosta jak, dovoljno je pomiješati jušnu žlicu ili dvije s toplom vodom i dodati malo meda. 

Riza2630 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

  • Riža - je namirnica koja se lako probavlja, a pojačava upijanje tekućine. Riža, u slučaju proljeva, može vratiti stolicu u normalno stanje, a pomaže i s neugodnim osjećajem u želucu zahvaljujući škrobu koji se hvata na sluznicu želuca.
  • Đumbir - može pomoći u slučaju povraćanja ili mučnine. Pomiješaj kriške đumbira s kipućom vodom i ostavi da se natapaju nekoliko minuta. Naravno, možeš i jednostavno kupiti čaj od đumbira.
  • Sok od aloe - aloe vera je biljka koja služi za ublažavanje opeklina, ali dobra je i za kiselinu te druge želučane tegobe. Vodite računa o tome da može djelovati i kao laksativ, ovisno o količini koju popijete.
  • Banane - volite li banane ili ne, ovo voće je dobro za nemiran želudac i normaliziranje stolice u slučaju proljeva. Banane također sadrže kalij, što je vrlo korisno ako nisi neko vrijeme mogla jesti zbog bolesti.

Banana_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Komorač - ima veliku koncentraciju antioksidansa, a odlično djeluje kad vas muče plinovi te također pomaže jetri da izbacuje neželjene tvari iz organizma. Jednostavno pojedite pola žličice sjemenki komorača ili grickajte svježi komorač kada patiš od nadutosti.
  • Tost - gotovo da nema smisla spominjati tost jer to već svi znaju, ali ipak ćemo ga dodati na listu. Tost je odličan kad imaš problema sa želucem. Namaži ga s malo džema ili pekmeza i takav obrok neće uznemiriti želudac, a pružit će tijelu neophodan šećer i ostale hranjive tvari.
     
Možda te zanima... Akutne i kronične želučane tegobe i kako si pomoći Zdravlje
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      dejan

      Sve OK, ali moj banane ne podnosi najbolje.... Ide zgaravica pod mus... Mada ih volim, pa ih onda mlijekom neutraliziram....

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.