Hrana 18. rujna 2020.

Torta s intenzivnim okusom jabuka, oraha i cimeta

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ova torta je pun pogodak za one koje vole intenzivan okus prave hrane. Jabuke pomiješane s orasima, cimetom, grožđicama i začinima zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.

Sastojci

Za tijesto:

  • 3, 5 ml jabučnog vina (cider)
  • 300 g brašna
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica miješanih začina u prahu (cimet, muškatni oraščići, klinčić, đumbir u prahu)
  • 1 žličica cimeta
  • prstohvat svježe naribanog muškatnog oraščića
  • 4 jabuke, oguljene, uklonjene jezgre i ribane
  • 150 g smeđeg šećera
  • 150 g rastopljenog maslaca
  • 2 jaja iz slobodnog uzgoja
  • 200 g grožđica
  • 100 g oraha, sjeckanih


Za mascarpone kremu:

  • 250 g mascarponea
  • malo tučenog vrhnja
  • 1 žličica mljevenog cimeta
Možda te zanima... Domaća torta od jabuka i cimeta, mirisna i ukusna Hrana

Priprema

  • Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, ako ima ventilator na 160 stupnjeva C.
  • Stavi cider u lonac na jaku vatru. Prokuhaj i kuhaj dok se ne reducira za dvije trećine.
  • U posudu stavi brašno, soda bikarbonu, pomiješane začine u prahu, cimet i muškatni oraščić.
  • U posebnoj posudi pomiješaj jabuke sa šećerom i maslacem. Smjesi od jabuka dodaj jaja i reducirani cider i dobro promiješaj. Smjesu sa začinjenim brašnom dodaj smjesi s jabukama i dobro promiješaj. Dodaj grožđice i orahe i promiješaj dok se ne sjedine. 
  • Ulij smjesu u u kalup za torte promjera 20 cm i peci u pećnici 45 do 60 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista kad ju staviš u sredinu kolača.
  • Pusti tortu da se ohladi.
  • Za mascarpone kremu - umuti mascarpone, vrhnje i cimet u zdjeli.
  • Kad poslužuješ na krišku torte stavi žlicu kreme od mascarponea.

Izvor: BBC Food

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.