Miris jabuka i cimeta daje poseban ugođaj svakom domu. Uživajte u vikendu uz ovaj slastan desert.
Sastojci:
- 2 jabuke, oguljene i narezane na tanke kriške
- sok 1/2 limuna
- 1/2 šalice smeđeg šećera plus još 2 žlice
- 1 3/4 šalice glatkog brašna
- 3/4 čajne žlice praška za pecivo
- 3/4 čajne žlice muškatnih oraščića
- 1/2 šalice omekšanog ili rastopljenog maslaca
- šalica šećera (možete staviti neki zdravi primjerice ksilitol)
- 2 velika jaja
- 1 čajna žlica ekstrakta vanilije
- 3/4 šalice mlijeka
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180° C i podmažite uljem ili maslacem kalup za tortu.
- U zdjelu stavite jabuke, limunov sok i dvije žlice smeđeg šećera.
- U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sol, cimet i muškatni oraščić.
- U drugoj zdjeli pomoću ručnog miksera umutite maslac, šećer i preostalih 1/2 šalice smeđeg šećera dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta.
- Dodajite jedno po jedno jaje. Nakon svakog dodanog jajeta dobro umutite smjesu. Dodajte vaniliju i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Mokrim sastojcima dodajte polovicu suhih sastojaka i mutite ih dok se ne sjedine.
- Ulijte mlijeko i miješajte, zatim dodajte preostale suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedine.
- Ulijte tijesto u pripremljenu tavu i složite jabuke na vrh u spiralu, lagano preklapajući slojeve.
- Pospite šećerom.
- Pecite dok čačkalica umetnuta u sredini ne postane čista, otprilike jedan sat.
- Ostavite da se ohladi 10 minuta prije nego što uklonite obruč od torte.
Izvor: Delish