Čokoladna torta klasična je poslastica koja zaslužuje mjesto u tvojoj bazi recepata. Ovaj super jednostavan recept čija je baza od mljevene zobi i jogurta, zdrava je alternativa teškim čokoladnim tortama, a ispunit će očekivanja. Mogu je jesti i osjetljivi na gluten.
Umjesto brašna u ovaj recept ide zob. Zob ne sadrži gluten, osim ako nije kontaminirana pšenicom. Torta se poslužuje hladna.
Sastojci za koru:
- šalica zobi
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 1/3 šalice kakaa
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 2 žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 1/2 šalice natrgane tamne čokolade
- 1/2 šalice jogurta
- 3 velika jaja
- 1/3 šalice javorovog ili agavinog sirupa
- 1 čajna žlica vanilije
Sastojci za kremu:
- 170 g punomasnog kremastog sira
- 2 šalice jogurta
- 3 žlice javorovog ili agavinog sirupa
- 1/2 čajne žlice meda
Priprema kreme:
- Sve izmutite mikserom.
- Kada se tijesto ohladi stavite kremu i pospite je kokosom i mrvicama čokolade.
Priprema tijesta:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C i premažite uljem kalup za tortu.
- Pomiješajte zob, kokos, kakao prah, prašak za pecivo, sol, laneno sjeme i čokoladu u multipraktiku i blendaj, zatim dodajte jogurt, jaja, javorov sirup i vaniliju i procesuirajte dodatnih 30 sekundi.
- Ulijte tijesto u pripremljenu posudu za pečenje (tijesto će biti tanko) i peci 28-30 minuta ili dok va čačkalica umetnuta u sredinu tijesta ne izađe čista.
- Potpuno ohladite koru. Kada se ohladi premažite je s kremom i stavi je u hladnjak na nekoliko sati.
Izvor: Super Healthy Kids