Ovu smo tortu osmislile na zahtjev jedne od naših čitateljica koja je željela zdraviju verziju svojeg omiljenog sladoleda - Snickersa. Rezultat je bio veličanstven, nadamo se da će se svi obožavatelji kikirikija i čokolade zaljubiti u ovu slasticu jednako strasno kao i mi. Kažu za ovaj recept autorice knjige "Veganski sladoled", Viripi Mikkonen i Tuulia Talvio.
Sastojci
Sladoled:
- 1 limenka (400 ml) punomasnog kokosovog mlijeka (odležanog u hladnjaku preko noći)
- 3 zrele banane
- 1/2 šalice (120 ml) maslaca od kikirikija
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- šaka sirovog kikirikija
- prstohvat morske soli
Sloj s karamelom
- 1/2 šalice (120 ml) maslaca od kikirikija
- 10 svježih datulja, bez koštica
- 4 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
- 1/2 šalice (160 ml) punomasnog kokosovog mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat morske soli
- glazura od čokoladnog preljeva
- grubo nasjeckani lješnjaci, za ukrašavanje
Priprema
Obloži kalup za kruh veličine 9x19 cm papirom za pečenje. Stavi sa strane. Otvori limenku kokosovog mlijeka, izvadi gustu bijelu kremu i stavi je u blender. Dodaj banane, maslac od kikirikija i vaniliju i miksaj dok ne bude glatko. Ulij sladolednu mješavinu u pripremljeni kalup. U manjoj posudi pomiješaj kikiriki i sol pa pospi po sladoledu i stavi sa strane.
Stavi sve sastojke za karamelni sloj u blender pa miksaj dok ne bude glatko. Po potrebi dodaj malo vode da dobiješ konzistenciju glatkog karamel preljeva. Otprilike polovicu preljeva izlij na sladoled. Ostatak sačuvaj sa strane. Stavi kalup u zamrzivač na oko 3 sata ili dok se ne stvrdne.
Izvadi sladoled iz kalupa i stavi ga na tanjur za posluživanje. Izlij ostatak karamelnog preljeva na tortu, a na njega izlij čokoladnu glazuru. Pospi grubo mljevenim lješnjacima. Pusti da torta malo otpusti (da bi se lakše rezala), posluži i uživaj! Ova količina je za šest osoba.