Ova čokoladna torta bez brašna je vrlo jednostavna za izradu. Prvo što trebaš napraviti je izvaditi 6 jaja kako bi došla na sobnu temperaturu. Dok čekaš, otopi maslac i čokoladu.
Sastojci:
- 12 žlica maslaca
- 340 g gorke čokolade, isjeckane na male komadiće
- 6 velikih jaja, sobne temperature (odvoji bjelanjak od žumanjaka)
- 1 žlica čistog ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice prirodnog, nezaslađenog kakao praha
- 3/4 čajne žličice soli
- 1 šalica šećera, (odaberi neki zdravi šećer, primjerice ksilitol), možeš ga odmah podijeliti u dvije posude
Upute:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Podmaži kalup promjera 22 cm. Otopi maslac i čokoladu na pari.
- Razdvoji bjelanjke od žumanjaka u zasebne posude.
- U zdjelu sa žumanjcima dodaj ekstrakt vanilije, kakao, sol, ostala jaja i pola šećera, dobro sve umuti.
- Polako dodaj ohlađenu smjesu čokolade u smjesu sa žumanjcima i dobro ih umutiti.
- Pomoću električnog miksera postavljenog na srednju brzinu, muti bjelanjke dok ne postanu pjenušavi. Zatim u njih dodaj preostalih 1/2 šalice šećera i tuci dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
- Pažljivo stavljaj bjelanjke u smjesu s čokoladom i miješaj dok se ne prožmu.
- Ulij tijesto u pripremljenu posudu i poravnaj s lopaticom.
- Posudu stavi u pećnicu i peci dok vrh ne bude malo napuknut, a smjesa u središnjem dijelu torte stabilna odnosno kad je malo protreseš da nije pokretna. Potrebno je oko 35 do 40 minuta da se ispeče, ovisno o pećnici.
- Prije nego što tortu razrežeš i poslužiš pusti je da se potpuno ohladi. Ako je poslužiš dok je još topla sredina će biti gnjecava.
- Možeš je posuti kakao prahom, šlagom ili bobičastim voće. Pusti mašti na volju.