Ova torta je vjesnik jeseni u našoj kući. Dok ja režem svakom po komad, muž priprema deke i kuha čaj... Baš se veselim tim jesenskim danima...
Sastojci:
- 90 g margarina ili maslaca (+ 10 g za namastiti tepsiju)
- 90 g šećera, (+2 žlice za posuti po namašćenoj tepsiji)
- 100 g tamne čokolade
- 2 žlice ruma
- 3 jaja (odvojiti žumanjak od bjelanjka)
- 60 g lješnjaka (tostiranih i izmrvljenih)
- 25 g maka
- 3-4 kruške (oguljene i očišćene od sjemenki)
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo pripremi tepsiju, pleh ili keramičku posudu u kojoj ćeš peći tortu (moja je bila promjera 26 cm). Istopi 10 ak g maslaca i premažite pleh. Zatim stavi papir za pečenje (odreži ga i prilagodi posudi) pa i njega premaži maslacem. Zatim, pospi s 2 žlice šećera i ravnomjerno rasporedite po posudi. Ostavi sa strane.
Upali pećnicu na 180 stupnjeva kako bi se zagrijala dok praviš kolač. Otopi čokoladu i maslac na pari, te dodaj rum i ostavi da se malo prohladi. Miksaj jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasti i svijetložute boje.
Sjedini žumanjke sa smjesom od čokolade, a zatim dodaj lješnjake i mak (ako ne voliš mak, možeš koristiti samo mljevene lješnjake). U drugoj posudi izradi bjelanjke (ali ne skroz čvrsto, već da ostanu pjenasti i prozračni.
Dodaj malo bjelanjaka u smjesu od žumanjaka, čokolade i lješnjaka i dobro promiješaj kako bi smjesa postala rjeđa, a zatim lagano umiješaj ostatak bjelanjaka u 2, 3 navrata. Smjesu istresi u tepsiju.
Na smjesu poredaj krušku narezanu na šnitice i slaži kako ti se sviđa. Torta se peče 40-ak minuta. Kad se malo ohladila izvadi ju na tanjur za serviranje i pospi šećerom u prahu. Možeš ju servirati sa sladoledom, šlagom, karamelom, otopljenom čokoladom…
Još genijalnih recepata kolumnistice Irene potražite na blogu Pregacha, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.