Kod pripreme slastica najviše me veseli priprema jednostavnih kolača koji se ne moraju peći a ovo je upravo jedna takva torta, bolje rečeno tortica, jer sam ju radila u mini kalupu. Ostatak sastojaka sam naslagala u klasični pekač pa smo sjekli kocke u obliku kolača.
Kod ove torte najdraža mi je krema koja je totalno jednostavna, a sastoji se od posnog i mascarpone sira te malo vrhnja za šlag (nekada ju radim samo sa sirevima, bez tučenog vrhnja). Veliki sam ljubitelj cheesecakea tako da su sirevi i šumsko voće za mene idealna kombinacija.
Podloga se sastoji od zdravih sastojaka koji sadrže i dosta vlakana, a sirovi kakao i lješnjaci joj daju posebno fin okus. U kremi su proteini i masnoće prisutni u sirevima i voće koje dolazi kao osvježavajući momenat. Tortu sam kreirala spontano, “iz glave” i ispala je sjajno tako da pišem recept da se ne izgubi. Bez pečenja, bez bijelog šećera, a izgleda “kao prava”, zar ne? Možete ju slagati i u kockasti kalup ili čaše.
Sastojci
Za biskvit:
- 200 g integralnih keksa bez šećera,
- 2 žličice maslaca od lješnjaka ili oraha (može i obični maslac),
- 100 g sušenog duda (ili datulje ili grožđice ali preporučujem sušeni dud),
- 1 žlica chia sjemenki,
- 2 žlice zobenih mekinja,
- 100 g prženih lješnjaka,
- žličica sirovog kakaa nezaslađenog ili kakao u prahu nezaslađeni, voda .
Za kremu:
- 200 g mascarpone sira,
- 250 g svježeg posnog sira (kremastiji sir),
- 200 ml vrhnja za šlag nezaslađenog (preporuka s tržnice domaće),
- korica 1 naranče,
- malo soka limuna,
- aroma vanilije,
- krupnije ribana tamna čokolada,
- šumsko voće,
- zasladiti prema želji stevijom u kapljicama,
- šećerom kokosove palme ili Bolero zaslađivačem bez kalorija (ja sam koristila prah okusa vanilije).
Postupak
Biskvit:
- Sušeni dud (ili datulje/grožđice) namočiti u toploj vodi čisto da ga prekrije pa ostaviti 15-ak minuta.
- U blender ubaciti iskidane keksiće i sve ostale sastojke (maslac nije loše prethodno malo otopiti) pa dodati namočeno suho voće skupa s vodom u kojoj se namakalo.
- Blendati dok ne dobijete pomalo ljepljivu smjesu ali ne potpuno.
- Treba biti lagano “biskvitasta” (prema potrebi doliti mrvicu vode kod blendanja, ali ne smije biti mljackavo).
- Smjesu za biskvit žlicom istresti u kalup koji smo prethodno namazali s malo maslinovog ulja ili maslaca.
- Utisnuti žlicom i prstima ravnomjerno u kalup.
Krema:
Mikserom izraditi tučeno vrhnje skupa sa zaslađivačem po izboru. Izraditi mikserom i mascarpone i posni sir. Dodati aromu vanilije i koricu naranče. Sve sjediniti s istučenim vrhnjem, ručno sa žlicom. Na kraju dodati krupnu ribanu čokoladu, količinu po želji i sve lagano sjediniti.
Staviti sloj kreme na biskvit pa na to bogato naslagati šumsko voće po izboru. Ja sam slagala smrznuti miks šumskog voća. Na voće opet staviti preostalu kremu. Ostaviti malo kreme od sira za ukrašavanje pa ukrasiti špricom. Završiti dekoriranje s još tamne čokolade i sitnim šumskim voćem ili prahom od šumskoga voća poput praha od malina.
P.s. Za zaslađivanje odaberite sladilo po želji. Ja sam ovaj puta u sve stavila samo malo Bolero praha bez kalorija jer jako dobro zasladi i daje okus vanilije iako nije prirodni zaslađivač. Možete u biskvit i u kremu staviti šećer kokosove palme, žličicu meda, steviju ili neki drugi prirodni zaslađivač.