Dugo sam gledala recepte za deserte s povrćem i moram priznati da sam bila skeptična, sve dok nisam probala ovu tortu od mrkve. Srećom, odvažila sam se napraviti tortu od mrkve u kombinaciji s kremom od sira i naranče.
Nevjerojatno je sočna i lagana, a okus je divan. Najteži je dio zapravo ribanje mrkve, a ostatak je postupka pripreme jednostavan i brz. Ako si i ti skeptična kao što sam ja bila, isprobaj ovu tortu i promijenit ćeš mišljenje.
Druge recepte blogerice portala Gastro.hr potraži na Facebook stranici 50 shades of hunger i istoimenom Instagram profilu!
Sastojci za biskvit:
- 2,5 šalice glatkog brašna (mjera je 2 dcl)
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1,5 žličica cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- ¼ žličice klinčića
- 2 šalice šećera
- 450 g sitno naribane mrkve
- 4 jaja
- 1,5 šalica ulja
- 1 naranča – korica i 1 dcl soka
Sastojci za kremu:
- 300 g krem sira
- 100 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2,5 šalice šećera u prahu
- 1 žličica korice naranče
- Orasi ili lješnjaci za ukrašavanje
Priprema:
- Izmutiti sve sastojke u smjesu za biskvit, cijela jaja, šećer i ulje posebno, suhe sastojke posebno, zatim ih sjediniti i na kraju lagano umiješati naribanu mrkvu.
- Peći u namašćenom kalupu za torte (ja sam pekla u onom promjera 26 cm) na 170 oko 40-50 min.
- Provjeri čačkalicom kada je pečen.
- Ispečeni i ohlađeni biskvit prereži popola.
- Prelij ga iscijeđenim sokom jedne naranče.
- Izmuti kremu od krem sira, omekšalog maslaca, šećera u prahu i narančine korice.
- Premaži prvu polovicu biskvita s pola dobivene kreme, zatim poklopi drugim biskvitom i premaži preko ostatak kreme. Ukrasi po želji - sjeckanim orasima ili tostiranim lješnjacima.