Jadranka Boban Pejić, prvo ime prirodne kuhinje u Hrvatskoj i autorica kuharice 'Prirodno i slatko: cjeloviti deserti bez šećera ' donosi ti svoj recept za ukusnu i zdravu tortu od kestena koja je savršeni izbor deserta za hladne jesenske dane.
Sastojci
Za biskvit:
- 1 šalica lješnjaka
- 1 šalica integralnog brašna
- 2 šalice brašna tip 850
- 2 jušne žlice praška za pecivo
- ½ šalice ulja
- ½ šalice sojinog mlijeka
- 1 i ½ šalica jabučnog soka
- 1 šalica rižinog slada
- naribana korica 1 limuna
Za kremu od smokvi:
- 300 g suhih smokvi
Za kremu od kestena:
- 500 g pirea od kestena
- 4 jušne žlice mirina
- 1/3 šalice jabučnog sirupa
Priprema:
- samelji lješnjake i pomiješaj ih s brašnom i praškom za pecivo,
- umiješaj ulje, sojino mlijeko, sok, slad i koricu limuna, te ulij u nauljeni kalup,
- peci 40-50 minuta na 180°C, a kada se ohladi, prereži biskvit,
- smokve pola sata kuhaju u vodi (toliko da ih prekrije) pa ih izmiksaj u kremu,
- pomiješaj kesten pire s mirinom i jabučnim sirupom i smjesu podijeli na dva dijela.
- donji dio biskvita premaži kremom od smokvi, na nju stavi pola kreme od kestena i pokrij drugim dijelom biskvita,
- premaži cijelu tortu preostalom kremom od kestena.