Ako svaki dan jedete iste obroke jer vam je to jednostavnije i praktičnije ili imate neki treći razlog, možda biste trebali razmisliti o tome da promijenite ovu naviku.
Ponekad se jedenje istih obroka svaki dan, pogotovo ako su hranjivi, čini kao dobra ideja. Ako svaki dan doručkujete bjelanjake, jogurt i tost, a za večeru jedete piletinu, brokulu i rižu, jednostavnije ćete planirati i pripremiti obroke i olakšati si svakodnevnicu.
Isti obroci također mogu pomoći u održavanju razine energije. Na primjer, neki sportaši jedu svaki dan istu hranu u točno isto vrijeme kako bi "osigurali svoju razinu energije".
Ali ova rutina može imati i neke nedostatke. Je li ovakav režim prehrane zaista zdrav?
Ograničena prehrana može postati problem
Iako je možda nekima normalno da jedu svaki dan iste obroke, ova bi rutina mogla dovesti do zabrinjavajućih rezultata. Katherine Metzelaar, nutricionistica iz Seattlea i savjetnica za intuitivnu prehranu, objasnila je da netko tko jede istu hranu svaki dan, može imati takozvani ARFID poremećaj - izbjegavajući/restriktivni poremećaj unosa hrane koji uzrokuje da ljudi jedu vrlo malo hrane ili izbjegavaju jesti određene namirnice
"Moja prva pomisao je: 'Zašto to netko radi? Zašto neko jede uvijek isto?'", izjavila je za HuffPost nutricionistica Emily Van Eck. "Ako netko to radi, pitala bih se zašto, jer bi ta osoba mogla biti previše fiksirana na nešto."
Čak i ako je netko neurodivergentan i treba stalno jesti istu hranu, Metzelaar potiče raznolikost. Osim toga, konzumiranje iste hrane svaki dan može dovesti do nedostatka hranjivih tvari i problema s probavom kao što su nadutost i zatvor.
"Ljudi nemaju koristi od toga što svaki dan konzumiraju istu hranu", rekla je. "Ljudsko tijelo najbolje funkcionira kada je prehrana tijekom dana, tjedna ili dužeg vremenskog razdoblja raznolika."
Raznolikost je općenito najbolja za naše zdravlje
"Mislim da je raznolikost najbolja, pa pokušajte jesti različite vrste žitarica, različite vrste povrća i različite vrste proteina tijekom mjeseca", rekla je Van Eck. “Mislim da ne trebate pretjerivati u raznolikosti obroka, ali trebali biste unijeti promjene u svoj jelovnik ako je uvijek isti. Između ostalog na taj način ćete i više uživati u hrani. Ako svaki dan jedete istu hranu, ona će vam brzo dosaditi."
Nutricionistica također predlaže da jedete puno povrća jer ono sadrži vrijedna vlakna, vitamine, fitonutrijente i antioksidanse koji snižavaju kolesterol i krvni tlak te pomažu u prevenciji bolesti.
"Ako vaš svakodnevni obrok uključuje raznolike namirnice, samo u tom jednom danu unijet ćete puno više hranjivih tvari nego ako svaki dan jedete samo jaja i tost za doručak, sendvič s puretinom za ručak i govedinu i rižu za večeru", rekla je Van Eck.
Međutim, prema Van Eck, u redu je pripremiti istu hranu za cijeli tjedan, primjerice piletinu s rižom i brokulom za ručak, pod uvjetom da to promijenite sljedeći tjedan.
Dugoročno, neuravnotežena prehrana može utjecati na mentalno zdravlje i društveni život osobe.
Ograničavanje izbora hrane "može povećati tjeskobu oko hrane", rekla je Metzelaar. “Hrana bi trebala biti zadovoljstvo i u njoj biste trebali uživati, tako da izbor hrane može utjecati i na mentalno zdravlje ljudi.
Još jedna loša stvar oko jedenja iste hrane je ta da to može rezultirati intenzivnom žudnjom ili fiksacijom na hranu koju ne jedete. Metzelaar je komentirala sportaše koji su na strogim dijetama, rekavši: "Počnu na kraju maštati o hrani, razmišljati o njoj cijeli dan, pa čak i buditi se noću zbog želje za nečim što ne smiju jesti."
Poanta svega je da ako želite živjeti zdravo, jedite raznolike namirnice i unosite dovoljno hranjivih tvari.
"Važno je da razmislite o izboru hrane koju jedete, ali pretjerano opterećivanje izborom "zdrave" hrane ne mora nužno biti korisno", rekla je Van Eck. “Ne trebate imati savršenu prehranu. Ali ako je želite poboljšati, razmislite o hrani koju jedete i ako pritom shvatite da jedete premalo povrća ili proteina ili da vam je razina šećera u krvi loša, postepeno unesite male promjene. Ali kompletna promjena prehrane na način da analizirate svaku namirnicu koju jedete nikada nije rješenje.”