Hrana 03. veljače 2023.

Međuobroci nas čuvaju od prejedanja: Tri zdrava prijedloga

Foto: Brooke Lark /Unplash

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uravnotežena prehrana i redovita tjelesna aktivnost važni su preduvjeti za zdravlje, ali često tijekom dana ne stignemo jesti zdravo ili toliko ogladnimo da posežemo za brzim rješenjem u obliku nezdravih snackova i slastica koje nas mame s polica trgovina.

Osim tri glavna obroka, doručka, ručka i večere, važno je ne zaboraviti na međuobroke koji ne bi trebali biti nešto usputno o čemu ne razmišljamo. No čak i ako već imamo nekoliko zdravih snackova koje rado pripremamo i jedemo, njih se brzo možemo zasititi pa nam često ponestaje novih ideja. Donosimo tri zdrava, prilično jednostavna i najvažnije, ukusna prijedloga za snack ili međuobrok.

Sendvič sa slanim ili slatkim namazom

Namazi od povrća, grahorica ili orašastih plodova odličan su dodatak obroku, ali i kao međuobrok. Kikiriki maslac i humus neki su od najomiljenijih snackova koji nikad ne dosade. Humus je bliskoistočno jelo od slanutka i tahinija. Izvrstan je međuobrok kao namaz na kruhu ili umak za zdravi čips, a proteini iz grahorica držat će te sitom do večere. Još jedan poznati namaz je baba ganoush koji se priprema od pečenog patlidžana, češnjaka i tahini paste.

U trenucima kad poželiš nešto slatko, odlična ideja za međuobrok, doručak ili večeru je šnita integralnog kruha s eko pekmezom od smokava i orašastim voćem. Smokva je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima i redovita konzumacija ovih plodova ima mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pomažu kod regulacije probave i prirodan su lijek kod liječenja zatvora, dobre su za kožu, kosu i kosti, mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i ojačati imunitet. Zbog prirodnih šećera koje sadrže, brzo zasite i prirodni su energetik, a u kombinaciji s isjeckanim orašastim plodovima poput kikirikija, pistacija, oraha, badema ili lješnjaka, idealan su međuobrok ili doručak.

Pekmez od smokve možeš jesti i namazan na bananu, a ovaj sendvič je prava energetska bomba! Također, bananu možeš narezati i dodati joj pekmez od smokava, preliti otopljenom tamnom čokoladom i dodati isjeckane orašaste plodove, pistacije, kikiriki, lješnjake...

Pekmez od smokava | Author: Sandra Babac Foto: Sandra Babac U trenucima kad poželiš nešto slatko, odlična ideja za međuobrok, doručak ili večeru je šnita kruha s eko pekmezom od smokava

Ako ti u posjet dođu djeca, a nemaš sok ili sirup, neugodnu situaciju možeš riješiti tako da u čašu staviš nekoliko žlica eko pekmeza od smokava, dodaš vodu i promiješaš. Ovisno o ukusima, možeš kombinirati različite pekmeze: smokvu, šljivu, dunju, mandarinu i višnju marasku ili nekoliko njih istovremeno, a ovaj voćni napitak može biti kašast ili rijedak, sladak ili kiseo. Ljeti ga možeš dekorirati svježom mentom i ledom i bit će pravo osvježenje!

Pečeni slanutak ili povrće po želji

Slanutak je zdrava i zasitna grahorica koja se može jesti i na druge načine osim u obliku kremastog humusa. Zdjelica pečenog slanutka čini posebno ukusan slani zalogaj pun vlakana, a može se kombinirati s pregršt začina koje sigurno već imaš u svom kuhinjskom ormariću. Super ideja za borbu protiv popodnevne gladi je i jednostavna slatko-ljuta mješavina orašastih plodova, npr. badema, kvinoje, meda, s malo kajenske paprike i đumbira, pečena u pećnici. Na sličan način može se pripremiti pečeni batat u pećnici. Operi, oguli i nareži batat u oblik pomfrita, začini maslinovim uljem i začinima poput soli, papra, mljevene crvene paprike i češnjaka u prahu i peci u pećnici ili fritezi. Napravi tzatziki ili neki drugi umak po želji i uživaj! Također, ovako možeš ispeći i drugo povrće poput cikle, brokule, tikvica, patlidžana, samo ih začini po svojoj želji!

slanutak | Author: shutterstock Foto: shutterstock Slanutak je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima te je vrlo jednostavan za pripremu

Granola

Granola je ukusan i zdrav međuobrok koji daje energiju, a ako je sama pripremaš, možeš kontrolirati što ćeš staviti u nju. Obično se priprema od mješavine zobi, orašastih plodova i sjemenki, zaslađivača i masti, tj. ulja. Možeš je napraviti i bez zobi (samo stavi više orašastih plodova i sjemenki), s medom i kokosovim uljem. Od orašastih plodova možeš staviti što god voliš, od badema, lješnjaka do orašastog voća, grožđica ili sušenih brusnica, marelica ili smokava. Ovaj međuobrok brzo zasiti, a ovisno o sastojcima, može pružiti proteine, vlakna i mikronutrijente kao što su željezo, magnezij, cink, bakar, selen, vitamine B i vitamin E.

Za sve koji žele tijekom cijele godine živjeti zdravo i aktivno, te u svoju prehranu uvesti smokve, najbolji izbor je ekološki pekmez Šinjorina Smokva, višestruko nagrađivan za kvalitetu i dizajn. Sadrži samo jedan sastojak – svježu eko smokvu ugušćenu u vlastitom soku i bez ijednog dodatka. Iz vlastitih nasada u Poljicima kod Nina, smokve se ručno beru u svojoj najoptimalnijoj zrelosti i odmah idu u preradu. Smokve su posebne i po tomu što ih bura prska cvijetom soli iz Velebitskog kanala. A kad svježih smokava na stablima više nema, najbliža je - "Šinjorina Smokva", prirodna i zdrava.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.