Svi znamo da su svježi proizvodi poput voća i povrća temelj zdrave prehrane, ali jeste li se ikada zapitali koje povrće ima najveću nutritivnu vrijednost?
Od salata prepunih lisnatog povrća do raznobojnog pečenog povrća, nema manjka opcija. No sada je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) službeno objavio popis najzdravijeg povrća. Nedavno objavljena studija otkriva koje je povrće najbolje kada je riječ o gustoći hranjivih tvari — a rezultati su iznenađujući!
Kako su odredili najzdravije povrće?
Kako bi rangirali voće i povrće, istraživači CDC-a koristili su podatke o hranjivim tvarima sirovog povrća i voća, što znači da su analizirani u nekuhanom obliku. Ova metoda je osigurala da gubitak hranjivih tvari tijekom kuhanja nije faktor, iako je važno napomenuti da metode kuhanja mogu utjecati na sadržaj hranjivih tvari u velikom broju povrća, prenosi Yahoo.
Istraživači su postavili prag kako bi odredili što bi se kvalificiralo kao 'moćno' voće ili povrće, zahtijevajući da hrana dostigne ili premaši ocjenu 10 na ljestvici gustoće hranjivih tvari. Gustoća hranjivih tvari odnosi se na koncentraciju vitamina, minerala i drugih korisnih spojeva- Iako ne postoji jasna definicija 'snažnog' voća i povrća (PFV), u studiji su ih identificirali kao namirnice koje su "snažno povezane sa smanjenim rizikom od kroničnih bolesti, što uključuje zeleno lisnato, žuto/narančasto, citrusno i križasto voće”.
Studija CDC-a usredotočila se na 17 ključnih nutrijenata, uključujući vlakna, kalij, željezo i vitamine A, C, D, E i K. PFV su namirnice koje imaju visoku ocjenu u ovim nutrijentima, pružajući više zdravstvenih prednosti po kaloriji te je 47 voća i povrća rangirano i ocijenjeno na temelju toga koliko dobro osiguravaju ove hranjive tvari po unesenoj kaloriji.
Koje je najzdravije povrće?
Među otkrićima, potočarka je bila na vrhu sa savršenom ocjenom gustoće hranjivih tvari od 100. Odmah iza nje bilo je drugo lisnato povrće poput kineskog kupusa, blitve, cikle i špinata. Ovo povrće na vrhu je popisa jer je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija. Prvih 10 vrsta povrća, koje je klasificirano kao 'moćno', uključuje:
- Potočarku (100,00)
- Kineski kupus (91,99)
- Blitvu (89,27)
- Zelenu repu (87,08)
- Špinat (86,43)
- Cikoriju (73,36)
- Lisnatu salata (70,73)
- Peršin (65,59)
- Romaine salatu (63,48)
- Zeleni kelj (62,49)
Naime, samo šest testiranih artikala nije ispunilo kriterije da budu označeni kao PFV, uključujući maline, mandarine, brusnice, luk, češnjak i borovnice. Ali to ne znači da te namirnice nisu vrlo zdrave.
Što ovo povrće čini tako zdravim?
Povrće koje je bilo na vrhu CDC-ove ljestvice dijeli osobine koje doprinose njihovoj visokoj gustoći hranjivih tvari. Većina je tamno lisnato povrće koje je prepuno vitamina A, C i K, zajedno s vlaknima, željezom i antioksidansima. Ove su hranjive tvari vitalne za razne tjelesne funkcije, od poboljšanja imunološkog zdravlja do održavanja jakih kostiju i promicanja zdravlja srca.
Vlakna posebno pomažu regulirati probavu i mogu spriječiti određena kronična stanja poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Antioksidansi koji se nalaze u mnogim od ovih povrća, poput špinata i cikle, pomažu neutralizirati slobodne radikale u tijelu, smanjujući upalu i potencijalno smanjujući rizik od raka.
Najzdravije povrće - potočarka
Potočarka je lisnata zelena vodena biljka koja pripada istoj obitelji kao kupus i brokula. Porijeklom je iz Europe i Azije, gdje se stoljećima konzumira zbog svojih nutritivnih i ljekovitih svojstava.
Poznata po svom paprenom, blago ljutom okusu, a nutritivne prednosti čine je odličnom namirnicom za jačanje imunološkog sustava, podržavanje zdravlja kostiju i promicanje zdrave kože. Visoke razine antioksidansa u biljci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput raka i bolesti srca.
Potočarka se lako može uklopiti u obroke dodavanjem u salate, sendviče ili juhe te smoothieje.