Hrana Analizirali smo 20. srpnja 2020.

Maline: Idealno ljetno voće za mršavljenje

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maline su voće iz porodice ruža, sadrže razne vitamine B skupine, C vitamin, kalij i fosfor, a istraživanja su pokazala da bi mogle imati povoljan utjecaj na metabolički sindrom. Malina (Rubus ideus) je višegodišnja jagodasta voćka čiji plodovi dospijevaju tijekom ljeta.

Prehrambeni profil malina

  • Maline sadrži 25 kalorija na 100 g
  • 1 g proteina
  • zanemariv udio masti
  • 5 g ugljikohidrata (prirodni voćni šećeri)

Unatoč veličini, oni sadrže široku paletu vitamina i minerala, uključujući kalcij potreban za zdrave kosti i srce i vitamin C. Sto grama malina zadovoljava polovicu dnevnih potreba za unosom vitamina C. Maline sadrže razne vitamine B skupine koji su tijelu potrebni za energiju, kao i fosfor i magnezij važni za jake kosti i zube.

Maline štite zdravlje na brojne načine zahvaljujući svojim fitokemikalijama. Studija iz 2017. otkrila je da su miševi s metaboličkim sindromom (medicinski izraz za kombinaciju dijabetesa, visokog krvnog tlaka i pretilosti) koji su se hranili jednom obrokom malina dnevno smanjili težinu, osjetljivost na inzulin i oksidativni stres. Potrebno je još istraživanja na ljudima kako bi se potvrdilo da će se isti rezultati moći primijeniti i na ljude.

Mal-Usp Možda te zanima... Dr. Oz kaže: "Mršavi s ketonima maline" Dijeta

Maline kod nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju

Maline sadrže salicilate koji mogu biti uzrok alergijske reakcije. Alergijske reakcije mogu biti blage, ali obično se javljaju u roku od nekoliko minuta od kontakta s hranom. Simptomi mogu uključivati ​​kihanje, kašljanje, svrbež u ustima ili jeziku.

Suncanje_1 Možda te zanima... Prirodna zaštita: Shea maslac i ulje maline štite od opasnih zraka Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.