Zdravlje Zdravlje žena 07. listopada 2019.

Ova biljka djeluje kao preventiva karcinoma dojke i karcinoma pluća

Grudi-Velike
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potočarka ili Nasturtium officinale je članica obitelji Brassicaceae koja uključuje krstašice poput brokule, kelja i cvjetače.Potočarka je odličan izvor folata i vitamina C.

Možda te zanima... 85 posto žena nosi pogrešni grudnjak i druge činjenice o grudima koje nisi znala Zdravlje

U odnosu na drugo zeleno povrće, sadrži visok udio α - linolenske masne kiseline, vrste omega – 3 masnih kiselina. Istraživanja su pokazala da potočarka posjeduje snažna antioksidativna i antikarcinogena svojstva.

Karcinom pluća

Smatra se da potočarka djeluje tako da ima zaštitni učinak na DNA. U jednom istraživanju, u kojem je sudjelovalo 30 pušača i 30 nepušača koji su svaki dan tijekom 8 tjedana konzumirali 85 grama potočarke, pokazalo se da je uvrštavanje potočarke u uobičajenu prehranu značajno smanjilo oštećenja DNA.

Možda te zanima... Umjereni unos piva štiti žene od srčanog udara Hrana

Konzumacija potočarke bila je povezana s povećanjem razine beta – karotena i luteina u plazmi što je pokazatelj povećanog statusa antioksidansa. Također, u drugom istraživanju znanstvenici su otkrili da potočarka sadrži fenetil izotiocijanat, tvar koja smanjuje rizik od pojave karcinoma pluća.

Karcinom dojke i prostate

Rezultati jednog istraživanja u kojem su znanstvenici ekstraktom potočarke tretirali humane stanice karcinoma dojke pokazali su da je potočarka utjecala na smanjenje invazivnosti stanica karcinoma. Osim toga, istraživanje na humanim stanicama karcinoma prostate pokazalo je da je potočarka utjecala na smanjenje rasta stanica karcinoma. Jednostavni savjeti uz koje će tvoje grudi ostati lijepe i čvrste.

Možda te zanima... Dojenje ne utječe na opuštenost grudi, već nešto drugo Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.