Hrana Analizirali smo 27. rujna 2016.

Umjereni unos piva štiti žene od srčanog udara

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da umjereni unos alkohola može imati određeni zaštitni učinak i dok većina naglašava pozitivan utjecaj umjerene konzumacije vina, švedsko istraživanje je pokazalo potencijalno povoljno djelovanje piva.

Istraživanje je bilo provedeno na reprezentativnom uzorku sredovječne ženske populacije od oko 1 500 ispitanica, kod kojih je na početku istraživanja bio ispitan unos različitih alkoholnih pića. Ispitanice su bile praćene 32 godine, a tijekom ovog perioda zabilježeno je 185 slučajeva srčanog udara, 162 slučaja moždanog udara, 160 slučajeva dijabetesa i 345 slučajeva karcinoma.

Pri unosu žestokog piće je veći rizik od smrtnosti od karcinoma

Analiza prikupljenih podataka pokazala je kako je unos piva učestalosti 1 do 2 puta tjedno bio povezan s čak 30 posto nižim rizikom od srčanog udara, u usporedbi s većim ili manjim unosom. Dakle, umjereno uživanje piva pokazalo je potencijalna zaštitni učinak, a zanimljivo, ovo nije primijećeno za umjerenu konzumaciju vina.

S druge strane, rezultati su pokazali značajnu povezanost visokog unosa žestokih alkoholnih pića i većeg rizika od smrtnosti od karcinoma. U usporedbi s onima koje su žestoka pića pile rjeđe, kod ispitanica koje su ih pile češće primijećen je 50  posto veći rizik.

Izvor: Scandinavian Journal of Primary Health Care

Alkohol u kalorijama - koliko stvarno deblja pivo, vino i žestice?​

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.