Hrana 10. srpnja 2020.

Ako patiš od nadutosti ovako bi trebao izgledati tvoj jelovnik

10 namirnica protiv nadutosti koje ti mogu pomoći da održavaš ravan trbuh
Foto: Guliver/Shutterstock Nadutost je stanje koje se javlja kada trbuh zadržava tekućinu, zadržava plinove ili se čini otečenim, a često dolazi s boli ili nelagodom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

AKo imaš problema s nadutosti i osjećaš se kao 'napuhani balon' ili jednostavno želiš napraviti zadnje korake prema željenom izgledu prije odlaska na more, slijedi ovaj sedmodnevni plan prehrane.

Nadutost je problem s kojim se svi često bavimo i prilično je neugodna. Pa, što možeš učiniti u vezi s njom? Prvo, evo što ju uzrokuje: nadutost je nakupljanje plinova u trbuhu, obično uzrokovana (usporenom) probavom ili gutanjem zraka. Također, osjećaj nadutosti može biti posljedica prekomjernog porasta bakterija u tankom crijevu. Bakterije fermentiraju hranu, stvarajući plin koji uzrokuje nadutost. Drugim riječima, osjećaš se poput 'prenapuhanog balona'.

Banana_5 Možda te zanima... Nadutost: 8 namirnica za dodati i 7 za izbaciti za savršenu probavu Hrana

Nadutost također može biti i posljedica zadržavanja vode u tijelu. To se događa kada unosiš previše soli - visoka razina natrija dovodi do zadržavanja vode. No, ne samo da nadimanje i zadržavanje vode može biti neugodno, ono može biti i bolno, prenosi Today. Stoga, donosimo ti sedmodnevni plan obroka koji će ti pomoći po tom pitanju.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ovaj plan sastoji se od nekoliko različitih recepata za tri glavna obroka - doručak, ručak i večeru koje možeš po želji rasporediti kako se ne bi ponavljala i kako ti ne bi dosadili.

Doručak:

  1. Kajgana od dva jaja malo soli i papra: s dimljenim lososom, šparogama,  žličicom suhog bosiljka i 1 šalicom zelenog čaja.
  2. Dva tvrdo kuhana jaja: sa špinatom pripremljenim na pari, narezanim rajčicama i šalicom čaja od korijena maslačka.
  3. Smoothie od krastavca i lubenice (200 ml kefira, 50 g krastavca, 150 g lubenice, 90 g jagoda): s 1 šalicom čaja od korijena maslačka.
  4. Zobene pahuljice (30 grama): s nezaslađenim bademovim mlijekom, žlicom maslaca od kikirikija, cimetom i  šalicom zelenog čaja.
Možda te zanima... Trik s đumbirom za sve koji pate od nadutosti Hrana

Ručak:

  1. Salata od svježeg špinata i pilećeg bijelog mesa: s dodatkom žlice maslinovog ulja, žlice jabučnog octa, smokvi i borovnica.
  2. Zelena salata po izboru: s krastavcima, mrkvom, 1/2 avokada, jabučnim octom i 100 grama kozica.
  3. Salata od šparoga pripremljenih na pari i pilećeg bijelog mesa: s dodatkom žlice maslinovog ulja, žlice soka od limuna.
  4. Salata od tune: zelena salata, rajčica, paprika, konzerva tune u maslinovom ulju.
  5. Kuhano pileće bijelo meso: s dodatkom salate od rajčice, krastavaca i 1/3 avokada.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Večera:

  1. Oslić i pomfrit od batata: s dodatkom salate od rajčice, crvene paprike, žlice maslinovog ulja i žlice soka od limuna.
  2. Losos premazan senfom: dodaj žlicu senfa na 100 grama lososa, posipaj s peršinom i zapeci na 10 minuta na 180 stupnjeva .
  3. Bakalar i salata od leće i špinata: 100 g bakalara s dodatkom salate od 65 grama leće, špinata i luka kozjaka.
  4. Pileća prsa i brokula pripremljeni na pari: s dodatkom zelene salate, žličicom maslinovog ulja i žlicom jabučnog octa.
  5. Voćna salata: kruške, jabuke, banane, šljive, grožđe.

Desert:

  1. Smoothie za zdrava crijeva: 125 ml kefira, 80 g papaje i 1/4 avokada.
  2. Narezani svježi krastavci s umakom po želji.
Nadutost1 Možda te zanima... Misteriozni uzroci nadutosti, hrana koju treba izbjegavati i što poduzeti Zdravlje Možda te zanima... Pet ne baš bezazlenih situacija kada uzrok nadutosti nije hrana ili PMS Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.