Zdravlje Prirodno liječenje 12. lipnja 2019.

Misteriozni uzroci nadutosti, hrana koju treba izbjegavati i što poduzeti

Nadutost1
Foto: Thinkstock Dnevni okidači stresa poput toksina, nepravilne prehrane, nedovoljnog spavanja i negativnog stava prema poslu ili osobama nam stoje na putu u postizanju ravnoteže i bacaju nas u toksični vrtlog
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nadutost je neugodna, naporna i ponekad i bolna. Ne osjećaš se ugodno u svojoj odjeći, ne možeš jesti određene namirnice, a fizička aktivnost je gotovo nemoguća misija. Ali jesi li ikad bila mrzovoljna kad si naduta?

Metro prenosi da je stvarno uobičajeno, osjećati se mrzovoljno i naduto, a postoji i objašnjenje zašto se to događa. Nadutost je osjećaj punoće, stezanja ili napetosti u području želuca. To može biti uzrokovano velikim obrokom, osjetljivošću na određenu hranu, a postoje i neki zdravstveni razlozi koji mogu potaknuti ponavljajuću nadutost. 

Tvoj liječnik obiteljske medicine može isključiti sve ozbiljne razloge zbog kojih možeš osjećati nadutost. Većina uzroka su prilično bezopasni, ali to ne znači da se nećeš osjećati nelagodno. Međutim, zašto si uz sve to i mrzovoljna? Naime, naši mozgovi i naša crijeva su povezani na poseban način.

"Postoji stvarna veza između naših intestinalnih funkcija i emocionalnih centara u mozga, crijevno-moždana os", objasnio je nutricionist Tom Jenane, dodajući: "Sastoji se od nekoliko neurohumoralnih komponenti, a sve je više studija koje pokazuju komunikaciju između mozga i crijeva te kako nadutost može uzrokovati negativan emocionalni učinak." 

"Mnogi od nas se bore s nadutošću, ali postoji nekoliko načina na koje se možeš pozabaviti ovim problemom. To uključuje pronalazak osobnog rješenja. Nadutost može biti uzrokovana prekomjernom količinom plina koji se stvara u gastrointestinalnom traktu ili bilo kakvim pokretima u probavnom sustavu koji uzrokuju poremećaj", objasnio je Tom Jenane. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nadutost uzrokuju i toksini iz crijeva

Nutricionistica Sonal Shah objašnjava da postoji specifičan razlog zašto te nadutost može razdražiti. 

"Jedan od razloga zbog kojih abdominalna nelagoda može dovesti do razdražljivosti jest da jetra dobiva veću količinu toksina iz crijeva, što može negativno utjecati na mozak, ostavljajući osjećaj umora u mozgu koji utječe na našu sposobnost da jasno razmišljamo", objasnila je Sonal Shah.

Isto tako, punina želudca također dovodi do letargičnog osjećaja. "Znamo da su crijeva i mozak u stalnoj komunikaciji i da se 80%  neurotransmitera serotonina, odgovornog za dobro raspoloženje, proizvodi u crijevima. Bakterije u našim crijevima utječu na komunikaciju između mozga i crijeva. Kada su crijeva puno zdravih bakterija, mogu regulirati raspoloženje i pozitivne osjećaje."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dakle, želudac je nevjerojatno moćan i radi mnogo više od same probave hrane, a čini se da je ta jaka veza između mozga i želudca u središtu ove neugodne pojave. Kako bismo se riješili letargije i razdražljivosti, moramo se prvo uhvatiti u koštac s nadutošću. "Važno je utvrditi uzrok nadutosti s liječnikom opće prakse", rekla je dr. Petra Simić iz tvrtke Bupa UK. 

Grah, luk i cvjetača mogu uzrokovati nadutost

Važno je znati da pronalazak uzroka može biti vrlo složen i teško odrediv tako da može potrajati neko vrijeme da se identificira. Tvoj ti liječnik može preporučiti neke lijekove koji mogu pomoći u ublažavanju nadutosti. Isto tako možda bi trebala izbjegavati gazirana pića i hranu koja uzrokuje nadutost, kao što je grah, luk, brokula, kupus i cvjetača. 

Kako je već navedeno, veza između mozga i trbuha je posebno osjetljiva pa tako i emocije, negativne ili pozitivne, mogu izazvati simptome u gastrointestinalnom traktu

Možda te zanima... Pet ne baš bezazlenih situacija kada uzrok nadutosti nije hrana ili PMS Zdravlje

Savjeti za izbjegavanje nadutosti 

  • Gazirana pića mogu biti jedan od najčešćih krivaca pa ih zamijeni čašom vode.
  • Nadutost je česta pojava kod bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva. Manji obroci, redovita tjelovježba i smanjena potrošnja vlakana su uobičajene preporuke.
  • Joga ti može pomoći u rješavanju problema nadutosti. 
  • Postoji niz gastrointestinalnih dodataka koji ti mogu pomoći. 
  • Opuštajuća topla kupka ili šetnja također mogu pomoći, dok bi žvakaću gumu trebala izbjegavati zbog povećanog gutanja zraka. 

Trik s đumbirom za sve koji pate od nadutosti

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.