Dijeta 11. travnja 2019.

Jesu li manji, ali učestaliji obroci doista bolji za tvoju liniju?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Godinama smo bili uvjereni da su mali, česti obroci najbolji pristup prehrani i mršavljenju jer drže metabolizam aktivnim, a apetit pod kontrolom. No, novi pokazatelji doveli su u pitanje ovu preporuku pa smo odlučili napraviti usporedbu tih sad već tradicionalnih nutricionističkih preporuka s novim istraživanjima.

Korist: Jedenje 5 do 6 obroka dnevno ubrzava metabolizam

Činjenica je da tijelo sagorijeva kalorije tijekom procesa probave, to se naziva termički učinak hrane jer potrebna je dodatna energija kako bi se uneseni nutrijenti razgradili i dalje procesuirali u organizmu. U prosjeku, termički efekt hrane iznosi oko 10% kalorija od ukupnog kalorijskog unosa, što znači da ako je u jednom danu uneseno 2 000 kalorija, 200 kalorija je potrošeno na energiju za obradu hrane. Načelo termičkog učinka hrane je ono što je navelo mnoge nutricioniste na zaključak da jesti manje, češće obroke povoljno utječe na brzinu metabolizam. U teoriji, dijeljenje 1800 kalorija na šest obroka, a ne tri moglo bi povećati ukupnu potrošnju kalorija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Što pokazuju istraživanja: Istraživanja pokazuju da ne postoji značajna promjena u energiji koja se troši tijekom 24-satnog razdoblja kada se ukupni kalorijski unos podijeli u jedan do tri obroka ili u pet do sedam obroka. U suštini, u procesu probave troši se isti broj kalorija, bez obzira podijeliš li ih na šest obroka od 300 kalorija ili tri obroka od 600 kalorija.

Preporuka: Najbolje je da obroke prilagodiš svojim obvezama i svome tijelu. Osluškuj godi li ti više manjih obroka ili tri veća jer najvažnija je ukupna potrošnja kalorija u jednom danu.

Korist: Duga razdoblja bez jela usporavaju metabolizam

Mnogi, smatraju uključujući i zdravstvene stručnjake da produljeno vrijeme između obroka može imati usporavajući učinak na metabolizam.
Što pokazuju istraživanja: Trend povremenog posta potaknuo je mnoga nova istraživanja usmjerena na proučavanje što se događa s organizmom kada je određeno vrijeme podvrgnuto gladovanju. Na iznenađenje mnogih, istraživanje sugerira da nekoliko sati bez jela malo ili nimalo ne utječe na metabolizam. Za one koji poste, to često znači pauzu od 12 do 16 sati između dva obroka. Neki rezultati čak i sugeriraju da dulje vrijeme između obroka može malo povećati kalorijsku potrošnju, na temelju teorije da u periodu bez hrane organizam poseže za masnim zalihama.

Možda te zanima... 'Uz povremeni post izgubila sam 40 kilograma u tri godine' Dijeta


Preporuka: Mnogo se informacija još uvijek otkriva, ali čini se da rjeđi unos hrane ne usporava metabolizam. Najbolje se voditi vlastitim osjećajem gladi.

Korist: Često jedenje kontrolira apetit i smanjuje želju za hranom

Unosom uravnoteženih obroka u određeno vrijeme kontrolira se nivo šećera u krvi te ne dolazi do jakih napadaja gladi s posljedicom prejedanja.

Što pokazuje istraživanje: U studiji iz 2013. objavljenoj u časopisu Obesity, istraživači su usporedili učinke jedenja istih ukupnih kalorija podijeljenih u šest i u tri obroka. Otkrili su da su pojedinci koji su jeli samo tri obroka dnevno imali znatno manji osjećaj gladi i veći osjećaj sitosti. Još jedna zanimljiva napomena je da grupa koja je jela tri obroka dnevno nije imala značajne padove šećera u krvi.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock


Preporuka: Iz navedenog, preporuka se ponovno svodi da se odlučiš za varijantu koja najbolje odgovara tvom tijelu i rasporedu ili ako imaš posebno medicinsko stanje poput dijabetesa, slušaj savjete liječnika. Vodi računa o svojoj razini energije i pojedi zdrav obrok prije nego što postaneš jako gladna.

Možda te zanima... Štetne namirnice koje usporavaju metabolizam i narušavaju zdravlje Hrana

Zaključak

Iz iznesenih istraživanja može se zaključiti da nema jasnih preporuka o poželjnoj učestalosti konzumacije obroka. Stvarni razlog mršavljenja i debljanja je količina (ukupni unos kalorija) te izbor namirnica (nisu sve kalorije iste). Dakle, najbolje je voditi računa o ukupnom dnevnom kalorijskom unosu i izboru i kombinaciji namirnica.

Izvori za članak: CookingLight, Obesity, arhiva missZDRAVE

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.