Dijeta Dijetni savjeti 04. prosinca 2018.

'Uz povremeni post izgubila sam 40 kilograma u tri godine'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Courtney Montgomery iz SAD-a na sve popularnijoj metodi mršavljenje tzv. povremenom postu (intermittent fasting, IF) kojih ima nekoliko varijanti, a najpopularnija je 16/8 (8 sati se jede, a 16 posti) izgubila je više od 40 kilograma i ponovno postala zadovoljna sobom i svojim izgledom. Za Prevention.com ispričala je svoju priču, a mi je prenosimo.

Tijekom odrastanja bila sam aktivno dijete, ali to ne znači i da sam bila zdrava. Nisam bila pretila, ali sam bila debela i to je bilo dovoljno da si stvorim negativnu predodžbu o svom tijelu. Jela sam tradicionalnu američku hranu, a često u međuvremenu i fast food. I  kao da to nije bilo dovoljno, oboljela sam od rijetke bolesti koja nije kronična, ali radi koje nisam mogla hodati, a pogotovo ne vježbati. Brzo sam dobivala kilograme, a tome su doprinijele i dvije trudnoće i tako sam u jednom trenutku postala svjesna da imam 25 godina i skoro 100 kilograma. Jedva sam mogla prepoznati vlastito tijelo.

Do preokreta je došlo kada sam se jednog dana pogledala u gledalo i rekla sama sebi: "Do đavola djevojka, što ti to sebi radiš."

Osim što se nisam prepoznala u ogledalu - nisam se niti osjećala kao ja. Trenirala sam ples, a s ovom kilažom nije bilo načina da se gibam kako želim, a pola stvari koje sam prije mogla napraviti sada uopće nisam. Kada sam osvijestila da sam sama odgovorna za stanje koje sam se dovela bilo mi je još gore.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mommy's little man

A post shared by Courtney Montgomery (@courtneyemontgomery) on

Jedan od prvih stvari koje sam napravila kada sam odlučila smršavjeti je da sam prestala jesti fast food i počela češće kuhati, izbacila sam slatkiše i gazirane napitke. Nakon nekoliko mjeseci prestala sam piti i alkohol, a uskoro nakon toga započela sam s povremenim postom 16/8. Uglavnom sam slijedila vegetarijansku i dijetu bez mliječnih proizvoda, ovako je izgledao jedan moj tipični prehrambeni dan:

  • Jutro: Budući da sam ujutro uglavnom postila, popila bih samo kavu ili čaj.
  • Prvi obrok: S postom sam prestajala u 12 sati i popila bih bogat proteinski smoothie ili tost s avokadom i jajima.
  • Međuobrok: Tvrdo kuhana jaja.
  • Drugi obrok: Popečci od crnog graha ili nekih drugih mahunarki s povrćem na pari.
  • Međuobrok: Maslac od kikirikija i jabuka, obično sam počinjala post u 20 sati.

Nakon što sam promijenila prehranu otkrila sam i svoju novu fitness strast, a to je cycling. Sat Spinninga (spin class) bio je za mene savršen izbor jer se održava u polumraku pa me ljudi nisu mogli vidjeti, a to mi je u fazi pretilosti bilo jako bitno. Također mi je odgovaralo što sam samo morala sjediti i okretati pedale bez da se krećem previše. Ispočetka mi je bilo i to teška pa bih varala kada je instruktor rekao da povećamo otpor. Ali, kako su tjedni prolazili, a moje tijelo se transformiralo, počela sam primjećivati da sam izdržljivija. Tijekom nekoliko narednih godina otkrivala sam nove fitness izazove: Ples, kettlebells, jogu i shvatila sam da jako volim vježbati. S vremenom sam osmislila svoj fitness program i postala instruktorica u lokalnom fitness centru.

Čak iako sam jela pravilno i vježbala kilograme nisam lako gubila. Činjenica je da sam mršavjela kontinuirano, ali vrlo sporo. To mi je često teško bilo prihvatiti i naći motivaciju da izdržim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hey Ladies! My name is Courtney, I am a Personal Trainer and Group Fitness Instructor here in the north Denver metro area. Picture Left: Feb 2016 ( 13 months after my last child was born) Picture Right: November 2016 ( 10 month transformation) I am reaching out to find a few select ladies to train for FREE in JULY 🇺🇸 YES, If you are interested in creating a NEW LIFESTYLE please contact me now! WHATS THE CATCH---- > No catch, I would love to share your success story, before/after results (with your permission of course) , and a review would be 🤗 great, BUT not necessary. All I ask is you TELL YOUR FRIENDS about your experience👍🏼 WHO AM I LOOKING FOR? Anyone who wants to make a change and most importantly WILLING TO PUT IN EFFORT 💪🏼 Contact me now if you are interested - Don't hesitate/ FIRST COME FIRST SERVE courtneymontgomery@yahoo.com 440-6STUDIO #personaltraining #fitness #broomfieldcolorado #denverfitness #workout #studio #gym #motivation

A post shared by Courtney Montgomery (@courtneyemontgomery) on

Ali, ipak mi je najveća motivacija bio dobar osjećaj u vlastitom tijelu i konačno sam shvatila da ne moram izgubiti pet kilograma tjedno (i dobro je da nisam) da bih uspješno mršavjela. Trebale su mi tri godine da izgubim 40 kilograma. Tijekom tog vremena za mene se puno toga promijenilo, teretana mjesto kojeg sam se bojala, postalo je moje sretno mjesto, a na kraju sam i sama postala trenerica kada sam položila sve ispite. čak sam i svog sadašnjeg supruga upoznala u teretani.

Možda te zanima... Post pomaže zdravlju srca i krvnih žila: Kako pravilno postiti Hrana Možda te zanima... 5 vrsta posta za učinkovito mršavljenje Dijeta

Nikada nisam zaboravila kako sam se osjećala u svom pretilom tijelu, kako sam se bojala teretane i ništa nisam znala o zdravoj prehrani. Uvijek gledam oko sebe i kada zapazim neku osobu koja se osjećala kao ja nekada, nastojim joj biti podrška. Moj životni cilj je da pomognem ljudima da nauče vjerovati u sebe i svoje ciljeve, kao što sam ja naučila vjerovati sebi. I da, naravno da i dalje povremeno, ali ne i svakodnevno uživam u zabranjenoj hrani.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.